Boj proti nepřijatým

Česká republika v předvánočním čase

Studijní text

 

Více skupin s ostrými anti-islámskými aktivitami sloučil 12. prosince na svém kongresu "Blok proti islámu".  Budějovický entomolog Martin Konvička byl potvrzen v jeho vedení, ačkoli pro svá dřívější prohlášení byl obviněn z pobuřování a není vyloučeno jeho odsouzení.

 

Ve svých prohlášeních, šel dokonce tak daleko, že navrhoval koncentrační tábor pro muslimy. Konvička koketuje  se vstupem do politiky a rád by dále rozšiřoval hnutí. Podílí se na něm Jana Volfová, obdivovatelka Miloše Zemana a bývalá sociální demokratka a Petr Hampl, sociolog, který se měsíce zabývá výrobou textů s divokými fašistickými texty.

 

Spolupráce s hnutím "Úsvit přímé demokracie" je v plánu. Další aktivista, Jiří Pavel Pešek, samozvaný expert v analýze islámu, se účastní jako zmatený řečník na různých debatách a odesílá e-maily s citacemi o násilí  z Koránu a o exkluzivitě náboženství. Je zarážející, že patří do skupiny obránců křesťanství, která odmítá moderní interpretaci náboženských textů a samozřejmě vědomě neuvádí ty pasáže ze Starého zákona, které hovoří podobnými formulacemi o násilí.

 

Méně hlučné se podílejí ti, kteří vykazují skutečný křesťanský postoj. Provinciál augustiniánského řádu v Římě se obrátil s dopisem na členy Řádu a předložil jim motiv uprchlíka Ježíše Krista, na základě vícenásobných konotací z evangelií. Je nutné informovat Řím, aby používal své  kapacity pro ubytovávání uprchlíků. Pražský augustinián přeložil jeho psaní, navrhující pro uprchlíky použít církevní zařízení. Zná problém a je v živé výměně s vlastním klášterním stánkem v Africe. V konventu neúnavně jedná s lidmi z celého světa - Slováky, Španěly, Poláky, ale jen málo s  Čechy. Augustiniánský chrám Svatého Tomáše (v blízkosti sudetských kanceláří na Malé Straně), také pořádá setkání lidí žijících v Praze s cizinci španělsky a anglicky mluvícími. Tato skupina diskutuje také o svém strachu z šovinizování české veřejnosti a jaká mohou být nebezpečí tohoto vývoje.

 

Česká veřejnost se skeptickým přístupem k německé kancléřce Angele Merkelové, která je v této zemi zesměšňována jako politický smolař, dostala šok, když se časopis „New Yorker Time“ rozhodl vyhlásit ji politikem roku. V "Echo24", nejprve na internetu a nyní i v papírové podobě v týdeníku, to komentoval Daniel Kaiser. Napsal, že i Adolf Hitler byl v roce 1938 jmenován politikem roku.Takže v tomto průzkumu, nejde o úspěchy a demokracii, a nehraje pozitivní roli.

 

Kaiserova kolegyně Lenka Zlámalová popisuje přijímání uprchlíků v Kanadě. Domnívá se, že to tam dělají správně. Jdou do táborů na Blízkém východě a migranty tam pečlivě vybírají. Kromě toho jsou Kanaďané chráněni Atlantským oceánem před uprchlíky z Asie a Afriky, o tom není pochyb. Zlámalová vyzdvihuje USA, Kanadu a Velkou Británii jako exemplární státy, které se zodpovědně vyrovnávají s krizí. Německé řešením je tedy nesvědomité.

 

Neschopnost a neochota České republiky integrovat různé typy lidí, se někdy ukazuje na příkladu neúspěšné integrace Romů, což je obzvláště pokřivené: "Nemůžeme přijímat, už máme dost nepřizpůsobivých." Nyní přicházejí i muslimští uprchlíci - ale překvapivě málo se jich umísťuje v České republice!

Rozpor se ukazuje v tom, že alespoň v Praze zuří paralelně k popsaným diskusím vánoční spotřebitelská horečka, s Ježíšem, Marií a Josefem ve stáji, ale v kontextu uprchlíky z bahna v této zemi neberou. A co mudrci z východu? Je způsob, jak to změnit?

 

Sudetendeutsche Zeitung, 19.12.2015, str. 1-2, Jaroslav Šonka

Pro České národní listy volně přeložil P. Rejf