Body obratu

Příspěvky od messin 6.1.2017

Nebojsa Malic

 

„Věci už nikdy nebudou stejné, jako byly jen před rokem. Pro některé z nás,“ napsal jsem před rokem v tuto dobu.

 

Měl jsem téměř pravdu. Protože zatímco rok 2016 byl rokem velkých změn – Brexit, Trumpa a vítězství v Aleppu bych prozatím pasoval na ty nejdůležitější – v jednom koutě světa stále vládne Atlantické impérium.

 

Srbsko je stále v područí režimu, odhodlaném redefinovat hloubku servility. Jeho historie je stále psána jeho nepřáteli a samozvanými soudy, rozhodnutými pošlapat všechnu slušnost při svém tažení za globální nadvládu. Impérium dokonce natáhlo ruku do Černé Hory, chtíc dokončit vítězství na Jadranu.

 

V této dobyvačné cestě narazili na Rusko, které odmítá zneuctít své padlé z 2. světové války. Vypadá to, že se Moskva poučila z lekce Jugoslávie, i když samo Srbsko nikoliv.

 

Samozřejmě, že všechno, čeho se impérium dotkne, se obrátí v úpadek, ale nač se znepokojovat? Jsou to domorodci, kteří trpí všemi následky, zatímco vedení impéria shrábne všechnu uctivou pozornost.  Tak nějak se uvažovalo, dokud někdo neobjevil kopí na posvátnou krávu návrhem na obnovu republiky.

 

Ti absolutně přesvědčení, že jejich osudem je vládnout impériu, se z ničeho nepoučili. Kvůli zachování chaosu, kterému říkají pořádek a prázdnotě, kterou nazývají mírem, se stále utápí ve zlu. Byli přesvědčeni tak silně, že se domnívali, že o jejich vítězství bylo rozhodnuto ve hvězdách.

 

Neuspěli. Ach, jak neuspěli. Nejprve Britové, potom Američané před krachem včas sjeli z dálnice, což historie zřídka nabízí. Imperiální elity kvůli tomu nyní kolem sebe v panice kopou, ječí o konspiračních teoriích a nešťastných hackerských spiknutích, zatímco Rusko si drží převahu.

 

V Aleppu jsou teď Vánoce a zašlý a krvavý odliv impéria je všude na ústupu.

 

Probuďte se, moji lidé. Máme práci.

 

Překlad Messin

Zdroj: http://grayfalcon.blogspot.cz/2016/12/turning-points.html