Bloomberg - Ruský ropný „sen desetiletí“ se může co nevidět naplnit

 

 Ruský „sen desetiletí“ o nezávislosti na diktátu západního hodnocení ropy se může co nevidět naplnit – mohou to zajistit nezávislé prostory pro obchodování, vlastní ropný benchmarking a obchodování s ropou v ruské měně, píše Bloomberg.

 

Ruský prezident Vladimir Putin sklízí spolu se šéfem Rosněfti Igorem Sečinem úspěchy, když se snaží přilákat mezinárodní obchodníky na ruský obchodní prostor — na petrohradskou zbožní a surovinovou burzu (Spimex).

 

Díky tomuto projektu bude možné zvýšit zisky z prodeje ruské ropy Urals tím, že bude snížena popularita nejproslulejší značky ropy na světě — značky Brent a zkrácen rozdíl v jejich ceně. Jedním z globálních úkolů je i převedení obchodování s ruskou ropou na ruskou měnu, zdůrazňuje Bloomberg.

 

Rusko není podle agentury spokojeno s nepřiměřeně vysokou úrovní diskontu při určování cen ropy značky Urals a Brent. Podle slov šéfa Spimex Alexeje Rybnikova pomůže prosazování vlastních obchodních prostorů obejít se bez západního hodnocení a značně tak zvýší zisky z prodeje ruské ropy.

 

„Cílem je vytvořit systém, kdy by byla ruská ropa hodnocena čestně a spravedlivě a stejné spravedlivé by bylo i obchodování s ní", prohlásil Rybnikov.

 

Více: http://cz.sputniknews.com/…/rusko-ropa-sen-nezavislost-zapa…