Blábol pana Bezecného z KDU-ČSL o Krymu –

o další důvod více nevolit lidovce

 

Tak se nám projevil pan Bezecný z KDU-ČSL (PL) takovými tvrzeními o údajné "anexi Krymu", že specialistům na dějiny Ruska z toho  zřejmě vstávají vlasy na hlavě. Pan Bezecný ve svatém inkvizičním zápalu tvrdí, že uznání  opětného připojení Krymu k Ruské federaci "prý je stejná podlost, jako uznání Mnichovské dohody". Kdepak sebral pan Bezecný toto moudro?

 

My víme již dosti dlouho, snad již od hodnocení presidenta Budovatele dr. Beneše (tak zuřivě napadaného za dekrety státu), že takzvaná Mnichovská dohoda byla aktem mezinárodně diplomatické zrady, ta to především Francie, s níž měla I. ČSR vojenskou smlouvu. Velká Británie v této věci sice rovněž spolu s Itálií sehrála neslavnou roli, nicméně z hlediska státoprávního byla její zrada menší, nežli zrada francouzská. S ní jsme žádnou oficiální dohodu neměli, i kdy snad se měly ctít závazky ze Saint-Germain o celistvosti I.ČSR.  Navíc posléze Británie oduznala Mnichov naprosto jednoznačně a omluvila se za něj i čs. představitelům v Londýně za války. Nicméně zábor československého pohraničí nelze s navrácením Krymu, zvaného propagandisticky protistranami "anexí" vůbec srovnávat. Ví vůbec pan Bezecný, že Rusko nabylo Krym paktem s rakouskou monarchií a s mocensky nuceným souhlasem tehdejšího okupanta Krymu Vysoké Porty Turecka roku 1783? Ví, že Krym Rusku přiklepl sám panovník habsburské monarchie, kterou tak mnoho lidovců nekriticky obdivuje? Od té doby až do roku 1956, kdy lidovci naopak nenáviděný bolševik Chruščov protiústavně,"navrátil" Krym Ukrajině, de facto KS Ukrajiny, patřil tento poloostrov, o který Rusko válčilo s Británii, Francií a Tureckem v tzv.Krymské válce 1856, stále pod jurisdikci RSFSR, a tudíž i dnešní Ruskou federaci. Dohody jelcinovského Ruska  z 90. let o Krymu mohou být naopak považovány za analogii našeho Mnichova. Pan Bezecný si prostě popletl dějinná fakta a souvislosti.

 

Nedávno rozhodly federální orgány Ruské federace o protiústavnosti předání Krymu Ukrajině Chruščovem, jež bylo v rozporu se statutem jak tehdejší federace, tak i s tehdejším Nejvyšším sovětem. Navíc se na Krymu konalo lidové referendum, jehož legitimitu nezpochybnila ani justice většiny západních států, pokud je známo. Nevíme, proč se se stejnou vervou nerozčiluje pan Bezecný nad loupeží Kosova, jakožto integrální součásti Jugoslávie a nástupnického Srbska, uloupeného proti aktu Rezoluce Rady Bezpečnosti OSN č.1244.

 

Srovnávat loupež Mnichova s vrácením Krymu pod ruskou správu může jen dějepisný ignorant nejhrubšího kalibru. To, co předvedl pan Bezecný, je vskutku excelentní blábol.

 Anebo politruk sloužící zájmům těch velmocí, které by na Krymu rády viděly vojenské raketové základny a námořní přístav NATO. Hleďme,komu čouhá sláma z bot! Ukrajina, je mladý stát stejně jako my, nebo novodobé Rakousko, Maďarsko, atd. Ukrajina vznikla jako stát v letech 1917-18 za přispění armád centrálních mocností - Německa a Rakousko-Uherska, jejichž cílem bylo oslabit všestranně Rusko. Do té doby nesla etnografický název Malorusko, neboli Malorus. Stejně jako Bělorusko,nebo Bělorus. Mám panu Bezecnému poslat mapu  Ale to vše je snad notoricky známo, jen pan Bezecný nás opět poučuje o něčem tak hloupě vymyšleném, že se to nedá naprosto akceptovat. Nakonec nám pan Bezecný radí , že prý místo psedopragmatických návodů ke spolupráci s ruským "agresorem" se máme více starat o svou bezpečnost, když nás předtím pomluvil jako národ, kde "nejznámější vojáci jsou Švejk a Terazky" (??!!). Myslím, že například naši legionáři od Zborova,  letci v Británii nebo Svobodovi tankisté si zaslouží více, než takové urážlivé lžibláboly. Takový generál Končický, Beer a jiní (kdyby mohli vstáti z hrobu), by snad uštědřili panu Bezecnému pořádnou facku... Pokud má KDU-ČSL ve svých řadách takové "protiruské experty", a takové hanobitele československého vojenství, pak nám voličům zbývá o další důvod více - žádný lístek lidovců do volební urny nehodit.

 

Dr.Jiří Jaroš Nickelli, ČSOL Brno I

Autor je etnograf