Bitva „Čuchonců“ o místo pod sluncem

По мшистым, топким берегам
Чернели избы здесь и там,
Приют убогого чухонца;
И лес, неведомый лучам
В тумане спрятанного солнца,
Кругом шумел.

/ Alexander Puškin, "Bronzový jezdec" /

Jak se tak stává: čím bezvýznamnější malí lidé jsou, jejichž celý život byl bolavý, tím větší je šance proměnit je na hloupá zakomplexovaná zombie, nenávidějící úspěšné a prosperující. Současné Lotyšsko a Litva (druhá - pod vedením bývalé příslušnice KGB a valutové prostitutky Dalie Grybauskajte) - jsou toho názorným příkladem.

Nechci v žádném případě urazit všechny Lotyše a Litevce. Řeč bude jmenovitě o Čuchoncích - zástupcích tzv. starých a samostatných národů- "bratrů" lotyšského a litevského - představitelů starověkých Ukrů-Raguli, z vykopávek u Černého moře a  u dvouhrbého velblouda v blízkosti Kyjeva.

Takže Čuchon, Čuchonci naprosto nejsou neologismy, ale spíše klasické archaismy, které nyní velmi přesně popisují chování řady "pribOltů", stavících sami sebe na úroveň zástupců jiných národností, včetně Rusů. Wikipedie, která ani Raguli, nebo Čuchonce nezná, tvrdí, že slovo "Čuchon" a "Čuchonci" znamená starou přezdívku  baltsko-finských národů  v  zemích Novgorodu , která byla poprvé uvedena v  Pskovské druhé kronice  z r. 1444 ve formě "Čuchno".

Proč najednou vzpomínat na Čuchonce? Zdálo by se, že Lotyšsko a Litva jsou bohaté a prosperující členské státy EU, kteří mohou "štěkat" na všechny ty, kteří jsou níže a porušují jejich blaho a nezávislost ... Zejména na Rusko, které podle hlavní Čuchonky Grybauskajte v Litvě, počátkem března tohoto roku "vojensky napadlo" území republiky.

Hlavní Čuchonec Lotyšska - prezident Andris Berziňš – má méně populární prohlášení, ale ne méně drzá v čuchonském nacionalismu. Ale obecně, politika a ekonomika těchto dvou chudých zemí je identická.

Nedávno se na webu rozpoutal další skandál na národní úrovni: na pláži v Rize Čuchonka udeřila tříletého ruského chlapec, který údajně vzal hračky jejího syna, a pak, vyjasňujíce si vztah s matkou dítěte, řekla, že pro Rusy není v Lotyšsku místo.

"Zeptala se," proč jste se mnou mluvila v ruštině? Tady není Rusko, tady se mluví v lotyštině"- řekla v komentáři k incidentu chlapcova matka - Viktoria Udalova. - V odpovědi jsem se jí zeptala, jestli ona není nacistka?"

Mohlo by se zdát, že je to obyčejný domácí konflikt, ale ... Analyzuje jednání Čuchonky, může to být kvalifikováno jako mezinárodní, etnický konflikt. Koneckonců ve skutečnosti od takového zdánlivě "nevinného" popletení jazyků na Ukrajině už téměř jeden a půl roku probíhá občanská válka. Válka, během níž úředníci Kyjeva nakonec legalizovali stav na fyzické zničení všech ruskojazyčných.

Náhodou - tomu na rižské pláži předcházel ještě jeden incident, který se objevil v tisku (a kolik se jich neobjevilo?). Obyvatelka Lotyšska Ljudmila Kalnina si stěžovala na národní zdravotní službě poté, co s ní lékaři odmítli konzultovat v ruštině. To znamená, že čuchonská endokrinoložka, který svého času složila lékařskou přísahu - přísahu Hippokrata, odmítla pacientovi poskytnout lékařskou péči, vzhledem k tomu, že se k němu obrátil v ruštině!

"Pokud nechcete mluvit lotyšsky, co se dá dělat? Můj názor je stejný jako ve státě. Náš stát je Lotyšsko, takže oficiální jazyk je lotyšský. Pokud bych jela do Polska, nevyžaduji, aby se mnou mluvili v lotyštině, protože nemluvím polsky a nepokouším se umět všechny jazyky", - řekla zdravotnice.

A věří, že její postoj není diskriminace Rusů,  ale úctou k rodné řeči. Zajímalo by mě, jestli by Čuchonka, která přijela do Polska a vyloučili ji z veškerých veřejných institucí, přemítala o suverenitě?

Ljudmile Kalnině lotyšské orgány nemohly pomoci, protože neexistuje žádný zákon, který by zavazoval lékaře hovořit s pacienty v jazyce, který není úředním. Opět platí, že zákony jsou již fakticky čuchonské: a je opravdu v zemi zákon, zavazující lékaře neobsluhovat pacienty, kteří neovládají státní jazyk?

Další žádost Ludmily o prošetření situace už projednávají na Ministerstvu zdravotnictví Lotyšska. Sledujeme vývoj ...

Mezitím Jurmala upadá. Město, kde lví podíl na ekonomice měla dříve "New Wave" a další "VIP-akce", se stalo typickými lázněmi pro místní čuchonce. A kdyby se čuchonští patrioti nesnažili šířit do webu fotky "přeplněných" pláží Jurmaly, jasné je jako den: vše je ztraceno! Posuďte sami: jak dlouho musí šetřit obyvatel Rigy s platem 700 eur na hotelový pokoj s cenou 1500 eur za den? A tato čísla se již dříve, když "začínala Jurmala", rozlétala jako smažené koláče a její "zákazníci" byli převážně ruští občané.

Kolik obyčejný Rižan utratí za zlaté šperky a suvenýry, které se nabízejí na Joma a dalších ulicích v Jurmale za přemrštěné ceny? A koberce a zakázkový nábytek a "Miele" technika?

Bohužel, obyčejným čuchoncům je to nedostupné. Ale aby prokázali, že nejsou ťulpasové, Čuchonci "předstírají", že si užívají ticho, klid a skutečnost, že bez ruských turistů mohou volně dýchat.

"Možná někdo z vás pochopí, že restaurace a hotely, které několikrát zlevňovaly, pracují setrvačností, ale po 3 až 5 letech to všechno jednoduše nebude? Myslíte si, že restaurace nebo hotely, které pracují 2 měsíce v roce, budou moci pracovat se ztrátou kvůli vám, kteří prosedíte 2 hodiny a objednáte si pivo s oříšky za 3 euro? A totéž bude platit pro "Soutěž pěveckých sborů" v koncertním sále Dzintari, kde lístky jsou od 2 po maximálně 20 euro, kde je vše provinční. Jsou nám předváděna fotodokumentace o tom, jak sem jezdí lotyšští turisté a prosperuje Jurmala. A nikdo neřekne pravdu, že návštěvníci utratí v průměru 1,5 - 2 euro na osobu. Byl jsem velmi rozzlobený "New Wave", ale podal jsem zprávu, že tyto festivaly jsou přínosem pro obyvatele Jurmaly a ty, kteří tam podnikají. Obecně platí, že všechny tyto "yurmalanesdohla" připomínají levnou propagandu. Jedno je jisté: pokud by obyvatelé Nice a Cannes ztratili filmový festival a ostatní atrakce pro turisty a řekli by: "Zato nyní můžeme volně dýchat a jsme rádi, že máme prázdné pláže", všichni bychom řekli, že jsou blbci! Přijít o takové zisky z probíhajících atrakcí! Ale my jsme bůhvíproč našli nějaké velké výhody, a co je nejdůležitější, výhody vidí jen samolibí! A ekonomika celého města - hoří modrým plamenem! Normální laciné sobectví ... "- komentoval " kolaps Jurmaly" facebook uživatele Vitalije Kulčichina.

"Problémový první rok s malým provozem. Celá síť je zaplněna fotografiemi, kde se lidé scházejí na pláži Jurmaly. Nápisy jako "Naše "New Wave" " a ostatní komedie. Podívejte se, Jurmala je na vzestupu ... " O čem to mluvíte? No, my jsme přijeli z Rigy při jednom teplém letním víkendu a leželi na pláži (se svými sendviči a pivem). Čůrat v moři, zahrabat nedopalky cigaret v písku ... Potřebujete zdechliny na pláži, nebo peníze? Prosperita Jurmaly - to nejsou místní zadky, vyhřívající se na slunci při 30 stupních Celsia a Pugačeva s Galkinem, procházející se v dešti pod deštníkem po Jomas. Prosperita Jurmaly - ta nesestává z ojetých "Opelů" na placeném vjezdu u mostu přes Lielupe a nočních jízd luxusních limuzín na avenue Dzintaru. Prosperita Jurmaly - to není hejno bloggerů s levnými toaletními soupravami, a dva tuctů profesionálních videopřehrávačů poblíž koncertního sálu ... Před rokem, i v nejhorším počasí, byly všechny drahé restaurace plné, na dva měsíce dopředu byly rezervovány všechny vip-extra-super-hotelové pokoje ... A teď ... Ach, co vám mám hlupákům říkat?" diví se optimistům na Facebooku Jurij Aleksejev.

A my se z vás zjevíme, Čuchonci. Probuďte se dříve, než bude všechno ztraceno. Uvidíte, že se bývalá sláva Jurmaly vrátí a šproty se budou prodávat ... Neberte si špatný příklad z pobratimů po rozumu z Ukrajiny, vždyť prohráli na všech frontách, ztratili kdysi perspektivní zemi ...

Pro České národní listy přeložil  P. Rejf