Bílý dům připravuje převrat v Kazachstánu

23. 5. 2016    zdroj

 

Dávno známá strategie USA obklíčit Rusko kruhem nepřátelských států je zpátky v akci, tentokrát v Kazachstánu. Mohlo by se zdát, že barevné revoluce v bývalém Sovětském svazu musí skončit po hanebné katastrofě na Ukrajině, která zcela negativně ovlivnila mezinárodní vztahy a zmrazila řadu partnerských projektů. Přehledy zpráv však tvrdí, že v Západokazašské oblasti byly zaznamenány snahy o provokace a převrat.

 

V poslední době byla justičními orgány Republiky Kazachstán zastavena činnost radikální společenské organizace Abyroj, která vyzývala obyvatele Západokazašské oblasti, aby navštívili 21.května údajně klidné, avšak neregistrované shromáždění, namířené proti pozemkové reformě.

 

Provokativní plán byl již připraven a byl neskutečně jednoduchý, protože jeho "záběh" se uskutečnil v téměř desítce zemí, které měly tu smůlu, že padly do zorného pole kurátorů Spojených států amerických. Na shromáždění, kam byly pod blahostnými hesly prostřednictvím sociálních sítí lákáni obyčejní lidé, mělo proběhnout hned několik provokací, naplánovaných "abyrojevci" za účelem vytvoření napětí ve společnosti a jeho rozvinutí do ozbrojeného odporu a následného převratu.

 

Podle záznamů bezpečnostních sil byly v úřadovně Abyroje připraveny všechny doprovodné nástroje: alkohol, drogy, zbraně a propagační materiály. Něco podobného již probíhalo na konci roku 2013, kdy se v každodenním životě ukrajinského obyvatelstva objevily "setniny sebeobrany", "majdanový čaj" a propaganda, dodávaná díky americkým kurátorům ve vysokém stylu.

 

Provokativní činnost však byla přerušena, předáci Abyroje byli zadrženi až do objasnění okolností, práce bezpečnostních orgánů byla posílena a sociální sítě v zemi byly dočasně blokovány, protože právě díky nim diverzanti koordinují své vzájemné působení.

 

Podle všeho si odborníci zahraniční politiky USA přejí zahájit nové kolo epopeje s názvem "barevné revoluce" a "obklíčení Ruska." Zkrátka a dobře, splétání geopolitických intrik a šíření buřičských zájmů USA v Kazachstánu není překvapující, protože Astana je přece jedním z nejspolehlivějších a nejdůslednějších partnerů Ruské federace.

 

Je zajímavé, že pouze na exSSSR to není omezeno: nedávné odstranění brazilské prorusky zaměřené prezidentky Dilmah Rousseff je toho jasným důkazem. BRICS a EEU jsou alternativní světová centra, která činí svět multipolárním a která narušují americkou hegemonii, takže na ně jsou zaměřeny všechny destabilizující síly.

 

Kazachstán má však jasnou, dobře propracovanou a legitimní státní organizaci, což snižuje šance na "majdanský scénář" na minimum. Naši kazašští partneři jsou schopni poučit se z chyb druhých a nepřipustí "druhou Ukrajinu," protože vláda i obyvatelstvo Kazachstánu jsou proti jakýmkoli otřesům.

 

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová