Bez migrantů - ze Saúdské Arábie má být deportováno 5 milionů lidí

© Sputnik/ Mikhail Voskresenskiy

 Názor

19:08 12.03.2017

Saúdská Arábie chystá program deportace asi 20% svého obyvatelstva – pěti milionů nelegálních migrantů. Toto rozhodnutí projednává Poradní shromáždění této země na návrh jednoho z poslanců. Podle zprávy v listu Al Hayat se úřady království obávají, že migranti požádají o poskytnutí saúdskoarabského poddanství.

 

Když migranty dovážejí muslimové

 

 Masová migrace do království muslimských svatyň začala v sedmdesátých letech minulého století kvůli ropnému boomu. Ale příčinou nebyly jenom potřeby rostoucího hospodářství. Jde o zvláštnosti saúdské legislativy. V souladu s platnými omezeními nemají ženy právo řídit auto. Migranti pracovali jako řidiči a také nacházeli méně kvalifikovaná zaměstnání: nakládači, hlídači dětí a pomocní dělníci.

 

Systém saúdské pracovní migrace dostal název „kafala." Právo přistěhovalců na pobyt v zemi bylo dáno do závislosti na záměru jejich zaměstnavatelů. Bez souhlasu saúdského občana, který si přivezl migranta, nemá ten právo na změnu místa práce. Tím spíš na nalezení jiného zaměstnavatele.

 

Nehledě na tento paternalistický přístup, pouze málokdo z přistěhovalců získal právo bydlet nedaleko svých pánů. V saúdských městech tak vznikla migrantská getta a celkový počet gastarbeiterů stoupl na působivé číslo: 30% obyvatel země podle sčítání lidu v roce 2010.

 

Saúdská Arábie není gumová

 

 O tom, že se masová migrace stává nebezpečnou pro ekonomiku království, varovali ekonomové monarchii již dávno. Podle statistických údajů je v zemi 12% nezaměstnaných, včetně 25% mladých lidí a 75% žen. Podle listu The Guardian mají saúdští zaměstnavatelé ve zvyku najímat si cizince dokonce v případech, kdy by se mohli obrátit na místního občana. „Celé sektory hospodářství jsou kontrolované cizinci," píše list.

 

Mnozí Saúdové jsou přesvědčeni, že migrace zvyšuje kriminalitu a gastarbeiteři přepadají lépe zajištěné místní obyvatele. Nespokojeni jsou ale také samotní přistěhovalci. Od roku 2014 probíhají v zemi protestní akce pákistánských pracujících, kteří nedostali své mzdy. V lednu 2017 došlo k srážkám v posvátném městě Mekce, které skončily zatčením přistěhovalců. Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch hlásila kvůli tomu masová porušení práv gastarbeiterů, zvlášť v rámci systému Kafala. Gastarbeiteři utíkají od svých „majitelů" a rozšiřují řady nelegálních obyvatel.

 

Situaci vyhrocuje také náboženské napětí. Zaměstnavatelé Saúdské Arábie jsou muslimové, kdežto někteří cizí dělníci jsou křesťané. Zvlášť se to týká přistěhovalců z Etiopie. Ale podle zákonů království je tu zakázána výstavba kostelů. Takže se nelegální přistěhovalci křesťané mají modlit tajně.

 

Kromě obvyklých podezření křesťanů se saúdské úřady obávají také vlastního islámského extremismu.

 

Východisko ze slepé uličky: Program 2030

 

Program 2030, který byl v Saúdské Arábii schválen na nejvyšší úrovni, má ambiciózní cíl: zbavit se surovinové závislosti. Závažnou součástí tohoto plánu je zavedení místní konkurenceschopné výroby.

 

Za tímto účelem je třeba překonat nezaměstnanost způsobenou disproporcí v školství. Království vyučuje příliš velký počet islámských teologů, z nichž mnozí si nemohou najít práci.

 

Ale jinou příčinou nezaměstnanosti je konkurence ze strany levných migrantů. A tak pohlížejí v Rijádu na deportace, jež se konají od roku 2013, jako na součást programu ozdravení země.

 

Názor autora se nemusí shodovat s názorem redakce.