Bělobrádkův sudeťácký skandál!

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) zaskočil a šokoval českou politickou scénu. V Německu učinil bezprecedentní gesto na podporu Hitlerovy páté kolony - sudetských Němců.

Bělobrádek během své návštěvy Bavorska jako vůbec první člen české vlády navštívil také Sudetoněmecký dům v Mnichově, kde sídlí landsmanšaft, a kde k uctění památky odsunutých Němců položil věnec. O nečekané prosudeťácké akci českého ministra informoval regionální deník Oberbayerisches Volksblatt, s nadšenou poznámkou, že jde o milník. Bavorský list hovoří o Bělobrádkově návštěvě jako o »dosavadním vrcholu opětovného sblížení«. Předseda sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernd Posselt použil údajně během dne několikrát výrazu »historický mezník«. Položení věnců na památku německých obětí odsunu je podle něj »největším krokem za posledních dvacet let«. Ještě před několika týdny něco takového prý nepovažoval vůbec za možné. Bělobrádka a místopředsedu Rady pro výzkum, vývoj a inovace Arnošta Markse, který vicepremiéra doprovázel, označil za »dva antipopulistické politiky s velkou odvahou «.

»Pro tebe to udělám«

Bělobrádkova návštěva se podle deníku uskutečnila zcela spontánně poté, co předseda vlády Bohuslav Sobotka musel odříct kvůli řecké krizi svou cestu do Bavorska plánovanou na červen. Posselt prý pak požádal Bělobrádka, jestli by nemohl přijet on a nepoložil by věnec v sídle landsmanšaftu. »A on řekl: Pro tebe to udělám,« uvedl Posselt. Květiny na uctění památky obětí odsunu prý pro Bělobrádka Posselt sice připravil, předat mu je ale nemusel. Vi c e p r e - miér si přinesl vlastní, v českých barvách… Bělobrádkovo chování předsedu ÚV KSČM Vojtěcha Filipa zcela šokovalo. »Pokud se místopředseda vlády poklonil odsunutým sudetským Němcům, považuji to za neúctu a výsměch všem obětem druhé světové války. Měl by vzdát úctu těm, kdo položili životy za naši svobodu a ne těm, kteří nadšeně vítali Hitlera. Další otázkou je, zda toto učinil se souhlasem předsedy vlády, na což se budu Bohuslava Sobotky ptát,« řekl Filip. Premiér však podle všeho s Bělobrádkovým činem problém nemá. »Taková gesta smíření, jaké učinil Pavel Bělobrádek, pomáhají zlepšovat vztahy a patří do sjednocující se Evropy počátku 21. století, « uvedl včera Sobotka. Na nevkusnost Bělobrádkových gest upozornil i předseda sněmovního klubu KSČM Pavel Kováčik. »Vicepremiér Bělobrádek by si měl uvědomit, že toto prvenství se hluboce dotýká těch, jejichž rodinní příslušníci díky běsnění německých fašistů položili své životy ve druhé světové válce a byli vyhnáni Němci ze svých domovů,« uvedl Kováčik. Kriticky se vyjádřil i europoslanec ODS Jan Zahradil. »Vzhledem k tomu, že pan Bělobrádek údajně zastupoval v Bavorsku předsedu vlády Sobotku, měl by předseda vlády objasnit, zda v tomto případě jednal s touto jednou nevládní organizací na základě své soukromé aktivity, či šlo o oficiální součást vládní návštěvy,« uvedl Zahradil. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek naopak Bělobrádka chválil. »Toto gesto od místopředsedy vlády je namístě,« řekl Kalousek. Bělobrádek Sudetoněmecký dům navštívil v rámci své dvoudenní cesty po Bavorsku. Na celé cestě ho z neznámých důvodů provázel předseda landsmanšaftu Posselt. (ste)

Filip: Chování místopředsedy vlády považuji za výsměch všem obětem druhé světové války.

Kováčik: Bělobrádkův čin se hluboce dotýká těch, kteří byli Němci vyhnáni ze svých domovů.

HóN