Asi od roku 2015 se dějí v Poběžovicích věci


Poběžovice mají slavnou minulost. V Šitboři, dnes součást Poběžovic, se narodil Jan ze Žatce. Znám je svou epickou básní "Ackermann aus Böhmen". Psal výhradně německy. Slovo Ackermann se po roce 1945 objevilo v názvu křesťansky orientovaných odsunutých Němců z Československa. Dnešní Ackerman-Gemeinde (AG) je známým spolkem, který je jednou ze základních složek "sudetoněmeckého landsmanšaftu".


Samozřejmě pánové z AG již projevili zájem o Poběžovice.


V Poběžovicích žil také pan Kalergi, zakladatel Panevropy. Jeho rodinné sídlo, zámek v Poběžovicích, se upravuje. Panevropané zde již uspořádali některé akce, nebo se jich také viditelně zúčastnili.


Samozřejmě pánové z Panevropy již projevili zájem o Poběžovice. Je příhodné zdůraznit, že předsedou německé Panevropy je B. Posselt. Ten se vyučil ve službách u Otty Habsburga. Byl jeho asistentem. Již v té době, v 90. letech minulého století, jezdili, spolu s dalšími, i po Moravě. Hodně jim byl nápomocen Petr Fiala, dnešní předseda ODS.

 

A troufáme si říci, že Poběžovice budou na výsluní jak pánů z AG, tak i z Panevropy. Co se všechno chystá? Již nedlouhý čas nám ukáže. A možná, že se budeme divit.

J. Kovář