Apel pro MÍR generála Mladiće

Prof.Dr.Rajko Doleček,DrSc.

         

S generalem Ratko Mladićem se znám řadu roků, vloni v dubnu 2014 jsem ho navštívil ve víceleté vyšetřovací vazbě v Scheveningenu (Haag, Holandsko), v rámci zcela jednostranného Mezinárodního trestního tribunálu pro někdejší Jugoslávii (ICTY), který srbské velitele soudí podle „velitelské zodpovědnosti“, i když  nevydali povely, které byly podle ICTY zločiny a při tom byly běžné válečné operace.

 

I když se nesmí zapomenout, že válečné operace a etnické čistky započaly muslimské a chorvatské bojůvky, paravojenské jednotky, které začaly „rozbíjet“ multietnickou Jugoslávii: násilné odtržení Slovinska a Chorvatska 25.června 1991, Bosny a Hercegoviny (proti vůli tamních Srbů) 6.dubna 1992. Ve stejné době propustil ten tribunál na svobodu s prokázanými četnými zločiny velitele teroristické organizace UCK na Kosovu Ramuše Haradinaje, známého pro jeho „vlastní“ četné zločiny  a zločiny jeho jednotek proti Srbům a Romům na Kosovu, neodsoudil premiéra vlády Kosova Hašema Thačiho, zodpovědného za četné zločiny UCK, za obchod s drogami, za zločiny, že nechal zabíjet srbské a romské zajatce, aby potom prodával do zahraničí jejich orgány k transplantacím, jak to uváděl mezinárodní vyšetřovatel, senátor Švýcarska Dick Marty. Tribunál ICTY také téměř s omluvami propustil za 2 roky velitelé 28.muslimské divize ze Srebrenici Nasira Oriće, který se i západním mediím chválil, jak surově likvidovat srbské obyvatelstvo v okolí Srebrenici a Bratunce. Orić, Haradinaj, Thači měli tu výhodu, že je chránili (protože pro ně pracovali) USA, Britanie, Německo.

 

S generálem Mladićem si dopisuji. V jeho posledním dlouhém dopise ze dne 9. června 2015 je i jeho apel pro zachování míru ve světě. Stojí za to si jeho apel přečíst.…….

-„Já vím, že jsou USA velmoc, v každém oboru, ve vědě, technice, kosmické technologii - procházejí se vesmírem, objevují tajemství vesmíru - tak proč tu svou moc nenasměrují k míru a svobodě celého lidstva!  Bůh násilí nemiluje - násilí se k Pánu Bohu nemodlí..

 

Je na čase, aby se moc NATO zkrotila a aby svět žil v míru a bez jejich násilí. Bratře Rajko, alespoň Ty a ostatní váleční veteráni znáte hrozné následky II.světové války - tak Vás prosím, abyste zahájili iniciativu, aby se spory ve světě řešily v míru, politickými a diplomatickými cestami a ne sílou zbraní, kterékoliv ze stran.

 

Chci Ti poblahopřát k narozeninám a popřát Ti hodně zdraví a elánu, a abys pomohl, aby se omyly NATO rozprášily a aby jeho útvary odpochodovaly do svých původních států a aby tam cvičily své svaly v Nevadě.“

 

Tvůj přítel a bratr Ratko Mladić