Anglický TV dokument o SS

 

Na ČT2 jsem sledoval anglický dokument o SS.  Viděl jsem, jak se z původního   „lumpenproletariátu“, kterým Hitlerova ochranka zpočátku skutečně byla, oddíly SS změnily na oddíly oblečené v perfektních uniformách a dobře vyzbrojené.

 

NSDAP  vznikla v době, kdy v Německu byla hospodářská krize, vysoká inflace a vrstvy, z kterých se rekrutovali, nepatřily mezi ty bohaté. Kdo tedy tuto malou hrstku pouličních rváčů a výtržníků, se rozhodl financovat.

 

Německo jako poražený stát mělo platit válečné reparace Spojencům.  Přečtěte si zprávy Dr. E. Beneše, ministra zahraničí, jak ze své mise v Ženevě u Organizace národů informuje sněmovnu, jaké jsou potíže s Němci při splácení reparací. V jedné z posledních zpráv ze Ženevy v roce 1932 píše, že stejně Němci nic neplatí, přestože jim byly pod vlivem USA reparace sníženy. Na závěr Dr. Beneš připojil poznámku „ von Pappen při odchodu pronesl slova „Stejně nic nezaplatíme“.

 

Byl tedy umožněno přímo spojenci, jejich liknavým jednáním, aby z peněz, které byly určeny na reparace, bylo financování oddílů SS, potažmo příprava a vyzbrojení Německa na další válku?

   

V dokumentu není ani nejmenší zmínka, že mimo divize Waffen SS, které byly čistě německé,  byly také divize, vytvořené z občanů jiných evropských států. Nacismus nebyl totiž vázán pouze na území Německa, ale byl rozšířen po mnoha evropských zemích. Toto rozšíření nacistické ideologie spojené s antisemitismem a jeho dalšími průvodními jevy  nám nejlépe pomůže zmapovat srovnání s divizemi SS. Jejich celkový počet byl 37 bojových divizí, z nichž prakticky polovina (15 ) bylo zformováno z různých evropských národů. Byly to následující SS divize: chorvatská, haličská, dvě divize lotyšské, estonská, albánská, dvě divize holandské, dvě divize maďarské, valonská, vlámská, italská, běloruská a francouzská.  Dále z neněmeckých národností byly zformovány následující pluky: tři kozácké pluky, tatarský, ruský,  dánský, norský, kavkazský, rumunský, bulharský, bosenskomuslimský, albánský, kosovský, makedonský a indický.  Rakušané vytvořili divize SS Prinz Eugen, Marie Theresie a Florian Geier.

 

Sudetští Němci byli zařazeni do německých SS divizí, zejména byli ve velkém počtu  příslušníky policejní SS divize pluku Wallenstein. Tato jednotka pro znalost českého jazyka operovala na Slovensku během Slovenského národního povstání  a na moravsko – slovenském pomezí v součinnosti s Hlinkovou gardou.  Ta měla k SS velice blízko.

 

Jsme jedním z mála evropských národů, které nebyly v jednotkách SS zastoupeny. Mimo nás, občany tehdejšího Československa, to byli Poláci, Srbové, Řekové a Litevci.  Pokud je mi známo, jediní Češi, kteří do SS dobrovolně vstoupili, byli oba synové Emanuela Moravce, nechvalně známého ministra protektorátní vlády. 

 

Nechápu, proč v anglickém dokumentárním filmu není uvedeno, že v SS bojovalo 15 divizí, zformovaných z občanů neněmeckých národností. Bylo to opomenutí nebo zcela záměrné zamlčení?

 

Šla na mne hrůza, když jsem viděl před Hitlerem, Himlerem a dalšími nacistickými pohlaváry pochodovat SS oddíly, vyzbrojené a v uniformách čišících novotou. Kdo tyto smrtihlavy vyzbrojil a vystrojil?  Celý svět se zmítal v krizi a zejména Německo jí bylo těžce postiženo. Toto měla být cesta k řešení krize? Otázka tak stále zůstává nezodpovězená., a to dodnes. Kdo financoval Hitlerovu cestu k moci? Kdo stojí v pozadí všech hrůz a utrpení II. světové války?

Otakar Mach                                                                                                   2.2.2017