Americký plán B pro Sýrii, hrozba světové války

 

Jednání o krvavém ozbrojeném konfliktu v Sýrii se konalo ve čtvrtek v Mnichově, na pozadí vládního útoku podporovaného ruskými leteckými údery, s cílem zlomit sevření západního obklíčení "rebelů" přes z velké části zničené východní části Aleppa.

 

Jednání bylo svoláno pod záštitou 17-členné mezinárodní skupiny pro „podporu“ Sýrie (International Syria Support Group), která zahrnuje USA a její regionální spojence - Saúdskou Arábii, Turecko a Katar ve válce proti režimu v Sýrii, proti Rusku a Íránu, které aktivně pomáhají vládě prezidenta Bašára Asada.

 

Washington požadoval okamžité příměří a zastavení ruských náletů v Sýrii. USA, spolu s reakčními arabskými monarchiemi a režimem v Turecku, se obávají, že bez zastavení bojů mohou čelit islamistické milice, které jsou jimi podporovány, financovány a ozbrojovány téměř pět let, nenapravitelné porážce.

 

Rusko údajně navrhlo příměří, která by začalo dne 1. března, což by poskytlo dostatek času syrské vládě, aby obnovila svoji kontrolu nad Aleppo.

 

Pozdě ve čtvrtek v noci americký ministr zahraničí John Kerry a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámili, že dosáhli nezávazné dohody, která by předpokládala příměří "během jednoho týdne" spolu s urychlenou humanitární pomocí. Kerry sdělil, že zatímco dohoda vypadá dobře "na papíře", je třeba ji ještě ověřit. Všechny základní konflikty zůstávají nevyřešeny, a vojenské operace, jak USA tak ruské, mají pokračovat ve jménu boje proti islámskému státu v Iráku a Sýrii (ISIS).

V předvečer jednání v Mnichově Kerry, v rozhovoru s fejetonistou Washington Post Davidem Ignatiusem, vyslal nezastřenou hrozbu v souvislosti s vyjednávací strategii USA v Mnichově: "To, co děláme, je testování (ruské a íránské) serióznosti." řekl. "A v případě, že nebudou jednat seriózně, musí existovat úvahy o plánu B ... Nemohou tam jen tak sedět."

 

"Plán B" bude spočívat v ostré eskalaci americké vojenské intervence v Sýrii, prováděné pod rouškou boje proti ISIS, ale zaměřené na svržení vlády Assada. Saúdská Arábie a Katar také údajně posledních několik dní diskutují o "plánu B", který by zahrnoval jejich účast v přímé vojenské intervenci k ochraně "rebelů", které podporují. Saúdy vlastněná diskusní skupina al-Arabiya citovala oficiální místa v Rijádu jako potvrzení rozhodnutí Saúdů k vyslání vojáků do Sýrie, k tomu co by představovalo provokativní nepřátelskou invazi.

 

V reakci na hrozivé důsledky takové eskalace řekl ruský premiér Dmitrij Medveděv německému deníku Handelsblatt ve čtvrtek: "Američané a naši arabští partneři musí přemýšlet o tom - chtějí-li permanentní válku! Všechny strany musí zasednout k jednacímu stolu namísto rozněcování nové světové války. "

 

Medveděvova volba slov nebyla pouhou nadsázkou. Vojenská intervence na záchranu "rebelů", což se rovná válce o záchranu syrské pobočky Al-Kajdy, Al Nusra Front, vedoucí síly v pozemních bojích v provincii Aleppo, může rychle přivést USA a jejich spojence do boje s Ruskem, do ozbrojená konfrontace dvou hlavních světových jaderných mocností.

 

Američtí představitelé mluvili v minulých dnech o vytvoření "humanitárního koridoru" do Aleppa a dalších povstaleckých oblastí, obležených vládními silami. Pravděpodobně tímto "koridorem" chtěli nahradit hlavní zásobovací trasu pro "rebely" z Turecka, která byla odříznuta vládní ofenzivou, a která narušuje CIA zorganizované ozbrojování "rebelů" zásobami proudícími z Libye, SA a dalších míst. Takový koridor by vyžadoval vojenskou sílu, a aby ji chránila "bezletová zóna", což znamená konfrontaci nejen se syrskými vládními silami, ale také s ruskými vojenskými letadly.

 

Turecko, spojenec Washingtonu v NATO, mezitím blokuje své hranice syrským uprchlíkům, s cílem vytvořit maximální možnou krizi tak, aby mohlo plnit své vlastní strategické cíle, mezi něž patří nejen změna režimu v Damašku, ale i krvavé potlačení kurdské menšiny na obou stranách hranice.

 

Obamova administrativa nevydala žádné varování americkému lidu, že nastupuje s politikou v Sýrii, která by mohla rozpoutat boj USA proti ruské armádě a potenciálně vyvolat celosvětovou katastrofu.

 

Neexistuje žádná významná podpora veřejnosti pro americkou vojenskou intervenci v Sýrii, která pod falešnou vlajkou "humanitární operace," podporovala celou řadu pseudo-levicových organizací, které se specializují na krvavou sektářskou kampaň CIA-podnícených islámských milicí vydávanou za "syrskou revoluci".

 

Rozsah katastrofy vyslané na Sýrii prostřednictvím této intervence byl vysvětlen v nově vydané studii syrského Centra pro politický výzkum, které zjistilo, že plných 11,5% obyvatel uvnitř Sýrie bylo buď zabito nebo zraněno v důsledku ozbrojeného konfliktu. Počet obětí bojů v kombinaci se systematickým ničením infrastruktury, zdravotnického a sociálního systému země a dramatickým poklesem životní úrovně, způsobil propad střední délky života ze 70,5 let v roce 2010 na odhadovaných 55,4 let v roce 2015. Studie dále zjistila, že míra nezaměstnanosti v zemi se prudce zvýšila ze 14,9% v roce 2011 na 52,9% do konce roku 2015, a že celková míra chudoby se odhaduje na 85,2%.

 

Stručně řečeno, Obamova administrativa spustila v Sýrii válku, která je stejně zločinná a smrtící jako válka uskutečněná Bushovou administrativou vůči Iráku. Syrský lid je obětí Američany zorganizované války, které je důsledkem globální strategie amerického imperialismu pro zvrácení svého hospodářského úpadku díky hrozby použití nebo použitím vojenské síly. Washington potřeboval změnu režimu v Sýrii jako prostředek k dosažení cíle: oslabení dvou hlavních spojenců Damašku, Ruska a Íránu, a obnovení západního panství nad obrovskými energetickými zdroji na Středním východě.

 

Hrozbu světové války představuje nejenom vyhlídka na americké a ruské bitevní letouny stojící proti sobě na obloze nad Sýrií, ale celá logika syrské války o změnu režimu a širší strategické cíle, kterým slouží. To nachází výraz v eskalaci vojenského obkličovaní Ruska aliancí NATO a stále provokativnější antičínské politice sledované Pentagonem v Jihočínském moři.

 

Americké úsilí o globální hegemonii bylo artikulováno ve strategickém maximu, formulovaném Pentagonem téměř o čtvrt století dříve, že Washington musí zabránit vzniku jakéhokoli síly schopné narušit dominanci amerického kapitalismu v globálním či dokonce regionálním měřítku. Tato "grand strategy" vedla k neutuchajícím útočným válkám USA v minulosti a nyní představuje skutečnou hrozbu třetí, nukleární, světové války.

 

Proti této barbarské strategii vládnoucího establishmentu USA musí americká a mezinárodní dělnická třída prosazovat svou vlastní nezávislou strategii, bojovat za odchod amerických a všech zahraničních vojenských sil v Sýrii, Iráku a na celém Blízkém východě a za jednotu pracujících tříd napříč všemi národy, náboženstvími a etniky, ve společném boji za skoncování s kapitalismem, zdrojem militarismu a válek.

 

Původní zdroj tohoto článku je World Socialist Web Site

Bill Van Auken , Global Research , 15.2. 2016

http://www.globalresearch.ca/the-us-plan-b-for-syri…/5507845

Pro České národní listy volně přeložil P. Rejf