Americký kazatel Franklin Graham vyzval, aby se věřící modlili za Putina

 

Hlava Evangelické asociace Billyho Grahama a mezinárodní dobročinné křesťanské organizace "Samaritánův fond" Franklin Graham vyzval během setkání s patriarchou Cyrilem v Moskvě věřící, aby se modlili za ruského prezidenta Vladimíra Putina.

 

"Na Západě vidíme morální rozklad církví a jsme tím velmi znepokojeni. Vidíme v celé zemi církve různých konfesí, které vzdávají své pozice pod tlakem sekularismu a liberalismu," řekl Graham. Řekl, že "v době komunismu jsme se obávali, že se svět stane bezbožným", uvádí TASS.

 

"Když komunismus padl, všichni se uvolnili, ale sekularismus, který se rovná komunismu, je bezbožný, pronikl do vlády USA a mnoha zemí světa, prohlásil host v rezidenci patriarchy. Jsem znepokojen, že ztrácíme svůj hlas".

 

"Jsem velmi znepokojen morálním rozkladem mládeže po celém světě," řekl Graham patriarchovi a vyjádřil naději, že společnou prací budou tomuto procesu čelit.

 

"Musíme pozvednout na vyšší úroveň problém pronásledování křesťanů teroristy "Islámského státu" a získat pozornost nejen hlav světových zemí, ale zapojit do tohoto dialogu církev po celém světě", řekl a navrhl, aby byla v Moskvě uspořádána rozsáhlá mezinárodní konference a aby "se prodiskutovalo, jak můžeme podpořit křesťany v zemích, kde zakoušejí útlak."

 

Graham také poznamenal, že křesťané v USA se modlí za štěstí ruského prezidenta Vladimíra Putina. "Musíme se modlit za politiky, za křesťany po celém světě. Modlím se a vyzývám věřící, aby se modlili za ruského prezidenta Vladimíra Putina. Je v čele obrovské země, které Bůh požehnal a dal mu (prezidentovi) potřebnou moudrost," řekl Graham.

 

Franklin Graham je v Rusku na návštěvě poprvé a zdrží se v Moskvě do 1. listopadu. Má v úmyslu uspořádat tiskovou konferenci, setkat se s americkým velvyslancem v Rusku Johnem Tefftem, státním tajemníkem, náměstkem ministra zahraničí Grigorijem Karasinem, předsedou Konference katolických biskupů Ruska, arcibiskupem Paolo Pezzi a hlavami tradičních protestantských církví v Rusku.

 

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová