Americký generál - Evropa musí být připravena na válku s Ruskem!

 

Diplomatická cesta je vždy lepší, ale Evropa musí být připravena na válku s Ruskem, prohlásil americký generál Curtis Scaparotti, velitel ozbrojených sil NATO v Evropě.

4.květen 2017 - 10:15



Podle deníku Daily Star požadoval, aby bylo rozmístěno více

amerických vojáků na hranici s Ruskem, aby bylo možné reagovat na jakýkoliv krok Vladimira Putina.



Mluva vojenských činitelů Spojených států a NATO se stále více zabývá "válkou" s Ruskem, jakoby šlo o obyčejnou volbu v zelenině: nejsou mandarinky, tak budou pomeranče. Ono "zcivilnění" pojmu války je stejně děsivé, jako reálná příprava na ni.



Jak publikace připomínái, napětí mezi Ruskem a Západem po úderu, který zasáhl Sýrii, vzrostlo. Kromě toho se i nadále zvyšují obavy, že by Moskva mohla anektovat nová území po „obsazení“ poloostrova Krym v roce 2014, poukazuje článek.



Vrchní velitel spojených ozbrojených sil NATO v Evropě se podělil o své obavy v rozhovoru s podvýborem Senátu Spojených států, a varoval, že by měli být „připraveni k boji“.



Skaparotti zdůraznil, že Spojené státy potřebují obrněnou techniku a armádu proti jakékoliv ruské akci. Přitom Daily Star konstatuje, že ve vztazích mezi oběma zeměmi se očekává zlepšení, když Trump opakovaně vyjádřil svůj záměr „stavět mosty“ s Vladimirem Putinem. Nicméně obavy z možného vypuknutí války vyhřezly znovu poté, co americká armáda zahájila raketový útok na základnu „diktátora Bašára Asada“, což vyvolalo hněv Ruska, poznamenala publikace.



Podle amerického generála se ruský vojenský koncept neopírá o lehké síly bez pásových obrněných vozidel, nýbrž právě na obrněných silách. „Před pěti nebo šesti lety jsme se nestarali, že dnes musíme být připraveni k boji. Nyní se situace změnila,“ řekl generál Scaparotti.



Ve stejné době, po telefonickém rozhovoru mezi prezidenty Putinem a Trumpem, vysoký americký vojenský činitel řekl, že diplomacie má pro ně vždy přednost.



Mezitím Rusko pracuje na modernizaci svých ozbrojených sil, jak ruský prezident oznámil plány na výstavbu nových vojenských letounů, největší jaderné ponorky na světě „Akula“, dodal The Daily Star.



Co ale již deník nedoplnil je to, že vojenské síly NATO (i bez Spojených států) převyšují ruskou armádu. Natoidní militaristická rétorika permanentně děsí „agresí Ruska“ na země Pobaltí, ačkoliv to ruská strana zase opakovaně odmítá, jakožto neodůvodnitelné. Vojenské spičky NATO, včetně Scaparottiho, dobře vědí, že útok Putina na Pobaltí je krajně nepravděpodobný. Nicméně ve své válečné mluvě pokračují, bez ohledu na to, že nejsou schopni odpovědět jednu jednoduchou otázku: Proč by proboha Rusko útočilo na malé země, členy NATO?



Navíc se pro Evropany zde vynořuje plíživá a velmi znepokojivá otázka, jaké jsou motivy militaristických kruhů Spojených států, když neustále vedou úvahy o jakési „proxi“ válce v Evropě a ne o válce vedené mezi Ruskem a USA, která by zasáhla jejich území.



(kou, prvnizpravy.cz, dailystar.co.uk, foto: arch.)