Americký generál - americká armáda není připravena na válku s Ruskem a Čínou

 

17.3.2016 politrussia.com      Náčelník štábu amerického pozemního vojska generál Mark Milli řekl, že Spojené státy nejsou v současné době připraveny na případnou válku s Ruskem a Čínou, píší  Defense News.

 

Podle něj bojeschopnost americké armády oslabuje v kontextu rozpočtových škrtů, boje proti terorismu a válkám v Iráku a Afghánistánu. Americká armáda  může vést regionální a protiteroristické akce. Nicméně nemá potenciál bojovat proti silnému nepříteli - třeba jako je Rusko, Čína, Írán nebo Severní Korea. Pentagon je tím hluboce znepokojen.

 

"Americká armáda je nyní připravena k boji s ISIS ("islámský stát" je zakázán v Rusku), "Al-Káidě" , "Frontě an-Nusrá" a jakékoli jiné teroristické skupině. Když mluvíme o rizicích, máme na mysli rozsáhlé války s jednou nebo dvěma ze zemí - Čína, Rusko, Írán nebo Severní Korea",  - cituj žurnál slova generála.

 

Milli je přesvědčen, že americká armáda by mohla prohrát válku, protože není schopna včas reagovat na akce nepřátel a dosáhnout svých vlastních vojenských cílů.

Foto: pbs.twimg.com/media/CdciC50VIAAzoLv.jpg

 

http://politrussia.com/news/amerikanskiy-general-ssha-947/

 

Pro České národní listy volně přeložil P. Rejf