Ak nás USA poprosia bombardovať Sýriu pre Londýn bude ťažké odmietnuť,

říká britský minister zahraničia Johnson (hlavnespravy.sk)

Londýn 28. apríla 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Cliff Owen)

 

To podstatné spočívá nikoliv v tom, kdo Londýn poprosí o bombardování Sýrie, zda jde o supervelmoc, či jiný stát, ale v tom, zda uvažované bombardování Sýrie je v souladu s rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN a tak i v souladu s mezinárodním právem.

 

V současnosti víme, že nikoliv. Sýrie je členským státem OSN. Rada Bezpečnosti žádné rozhodnutí ohledně bombardování Sýrie neučinila. Ani z hlediska mezinárodního práva nemá Velká Británie důvod Sýrii bombardovat. To vše by pan Boris Johnson, ministr zahraničních věcí Anglie, měl vědět. Uvedené znalosti patří k minimu, co by měl znát. Je možné, že uvedené zná a nedbá. Tím však hůře nejen pro něj, ale i pro svět.

 

Proč? Pokud se Anglie zúčastní bombardování Sýrie, stane se podle mezinárodního práva agresorem A je jedno, kdo ji k tomuto agresivnímu kroku vyzval. Nadto by mohl pan ministr zahraničních věcí vědět, že již dříve podobná situace nastala. Po boku USA nastoupila Anglie do boje proti Iráku. Důvodem bylo, že údajně tento stát vlastní zbraně hromadného ničení a již již je připraven k jejich použití. A tak se v Iráku bombardovalo, válčilo a válčilo. Zbraně hromadného ničení inspektoři OSN hledali a … nikdy nenašli. Ale v bojích, i následných, padly statisíce lidí a z dalších snad až z milionů se stali bezdomovci. Válka je vyhnala z jejich domovů

 

Připomeňme ještě, že v Iráku se válčí i v současnosti. Ze Západu dovezená „demokracie“ tomu nezabraňuje. Takže, kdo vlastně toto krveprolitím zavinil? Myslíme si, že především USA a Velká Británie. O tom není sporu. Proto by měl Boris Johnson velmi a velmi opatrný ve svých vyjádřeních. Již jednou bude muset RB OSN označit viníky další agresivní války, která se možná chystá nebo, v tom lepším případě se o ní jen nahlas uvažuje, a zkouší se tak reakce států a lidí na další krveprolití.

 

Válek má svět již dost. Kdyby miliardy, které agrese spolykaly, se použili k rozvoji, svět by mohl být dnes úplně jinde. Pár dobrodruhů by mu v tom již nemělko bránit.

J. Skalský