Ad kauza Czernin

 

To se ještě neřeší otázka aktivní legitimity nároků žadatele restituce z hlediska působnosti restitučního zákona.Restituční zákon se totiž vztahuje jen a jen,jak by řekli matematikové, na ten majetek, jehož zemědělská podstata jest prokázána!

 

To znamená, že např. zámek nebo hrad, kde nikdy nebyla žádná zemědělská správa velkostatku či panství,  o které žadatel žádá, do tohoto zákona nespadají!

Takže se musí prokázat,zdali zámek Jindřichův Hradec atd.měl nebo neměl zemědělskou správu, a to ještě v rozhodné době,tj.za protektorátu.

 

Takto jsme vyhráli v restituci Salm zámek Blansko, který jsme na základě nálezů Fondu národní obnovy prokázali jako nezemědělskou podstatu, a tím Krajský soud v Brně definitivně a neodvolatelně rozhodl, že zámek Blansko definitivně nespadá do restituce, protože neměl zemědělskou podstatu. Tím jsme smrtelně naštvali restituenty, protože ti měli zálusk právě na státem opravené Blansko a nikoli jen na těžko opravitelnou Rájec. Toto naše vítězství pak prezentoval právník Koudelka jako svůj dovedný advokátský trik...no budiž, po vítězství se vždy najdou tisíce otců úspěchu.

 

Správně se toto mělo prokazovat i v případě zámku Rájec ,kde ovšem kolaborantský Nár.pam.ústav toto snad vědomě zanedbal...Problém leží v tom, že se mělo prokázat přímé řízení velkostatku z nového zámku. Ve skutečnosti zemědělská správa sídlila ve starém Dolním zámku.Pokud by se ovšem prokázalo, že zemědělská správa byla řízena přímo z nového zámku, pak je to ovšem přímý důkaz kolaborace s nacisty,protože by se tím potvrdilo,že zámecký pán spolupracoval přímo ve svém sídle s nacistickou správou a s nacisty - svým správcem Weselkou, s vrchním účetním Tugemannem, atd., čemuž se oni vyhýbají jako čert kříži.

 

Takže buďto Salmové přímo nespolupracovali s nacistickou správou a tudíž zámek nemá zemědělskou podstatu - a vypadává z restituce - nebo spolupracovali přímo v zámku,a pak je to kolaborace - a padá celá restituce. Obě alternativy jsou pro žadatelky pohromou, pokud se na to vše orgány nevykašlou a nenechají to celé ležet...jak je naším zvykem.

 

Takže orgány už řadu let nekonají a čekají...až zahřmí???

 

 Dr. Jiří Jaroš Nickelli