A znovu Zeman - pohled z Moskvy

© AP Photo/ Petr David Josek

10.03.2017

 

Jak přijali v Moskvě prohlášení českého prezidenta Miloše Zemana, že hodlá kandidovat na prezidenta České republiky po druhé? „Miloš Zeman ještě jednou potvrdil svou pověst silného politika", řekl v besedě se Sputnikem profesor Ruské státní humanitární univerzity a odborník pro mezinárodní vztahy Vadim Truchačev.


Vadim Truchačev: Zeman je výrazný politik — na rozdíl ode všech byrokratů v Bruselu, na rozdíl od stejně nevýrazných byrokratů v Praze, kteří se jim přizpůsobují, od úředníků a politologů, kteří pronášejí naučené fráze z evropského mainstreamu. Je také další rys, který bych označil, promiňte mi tu šablonu, za „blízkost lidu". Nikoli náhodou hlasuje pro nynějšího prezidenta ČR nikoli pražská inteligence, ale obyčejní lidé. Ano, má samozřejmě své vady, může se někomu vynadat v přímém přenosu a někoho hrubě urazit. Jsou to ale takřka „výrobní náklady". A lidé mu to silné slovo odpouštějí. Je ještě jedna příčina trvalé popularity Miloše Zemana mezi voliči. Lidé si ho pamatují jako velmi úspěšného premiéra. V době, kdy došlo v Rusku v defaultu, překonalo Česko úspěšně krizi z konce 90. let a vyhnulo se mnoha nepříjemnostem při přechodu takřka od „socialismu" ke kapitalismu. Není to ale dokonce to hlavní. Myslím si, že Češi mají velkou potřebu v tom, aby země, za níž v průběhu jejích dlouhých dějin často řešili všechno jiní, začala mluvit vlastním hlasem. Zeman je ztělesněním této potřeby samostatnosti, potřeby přijímat rozhodnutí o vlastním osudu v Praze, a nikoli v Bruselu, Berlíně nebo Washingtonu.

 

Zeman zachovává vyvážený vztah k Rusku. Pamatujeme si, jak přijel do Moskvy na oslavy 70. výročí Vítězství, které evropští předáci ignorovali. Má vlastní názor na sankce proti Rusku, které pokládá za neefektivní nástroj, který navíc způsobuje škody české ekonomice. Proč tato poměrně „proruská" pozice nesnižuje jeho popularitu u Čechů?


Nehledě na zdánlivou emocionalitu je Miloš Zeman nesporně nanejvýš pragmatický a vyvážený politik. Je navíc ekonom, který chápe, jaký užitek mohou jeho zemi přinést pragmatické vztahy s Ruskem. Ztráta ruského trhu by byla pro české strojaře mimořádně bolestivou ránou, vždyť odbytiště pro jejich výrobky se najde na Západě dost těžko. Neméně bolestivá by byla pro Česko ztráta ruských turistů. Bez nich by nastaly například pro Karlovy Vary dost těžké časy. Až dosud závisí Česko na tři čtvrtiny na dodávkách ruských uhlovodíkových surovin, a bez Rosatomu bude těžko dostavět atomovou elektrárnu v Temelínu. V tom výpočtu bychom mohli pokračovat. Myslím si, že většina českých občanů to chápe a sdílí názory svého prezidenta na Rusko dokonce i za nynějšího vyostření našich vztahů se Západem.


Truchačev je toho názoru, že při všech rozdílech jsou Zeman a Putin silné osobnosti, a proto si snadno nacházejí společný jazyk, což je důležité pro pokračování v mezistátním dialogu. Mají společné tajemství popularity mezi voliči — je to především obraz silného politika, pro něhož je prioritou svrchovanost a nezávislost země, a také neodkladné potřeby vlastních občanů. Proto odrážejí Zeman a Putin všechny útoky opozice.


Podle názoru moskevského politologa má nynější prezident ČR všechny šance na vítězství v roce 2018. Na české politické scéně nejsou nyní kandidáti, které by mohli Zemanovi vyrovnat v osobním kouzlu a v jeho umění zůstávat samostatnou politickou postavou.

Názor autora nemusí shodovat s názorem redakce