Zbavte se neoliberalismu, pak můžete znovu vyhrávat, říká Jeremy Corbyn evropským středolevicovým stranám

 

23.10.2017     Přečetli jsme: Jeremy Corbyn, lídr britských labouristů, varoval sociálně-demokratické strany před pokračováním neoliberální politiky a pohodlném pobytu ve středu.

 

Jeremy Corbyn varoval středolevicové strany v Evropě. Podle něj musí jít v jeho stopách a opustit neoliberální ekonomiku údajné „středové pozice“, pokud chtějí znovu vyhrávat volby.

Labouristický lídr získal nadšené přivítání na konferenci levicových stran v Bruselu, kde byl představen jako „nový premiér Británie.“ Potlesk ve stoje doladil atmosféru před narvaným auditoriem.

Lídři středolevicových stran vzhlížejí ke Corbynově Labour jako k modelu, jak oživit hnutí. Po celé Evropě, od Francie po Německo, Rakousko a Nizozemí, Španělsko a Řecko, se kdysi silné sociálně-demokratické strany zmenšily jen na stín své minulosti. A pozoruhodnou výjimkou je právě Labour.

Corbyn uvedl, že nízké daně, deregulace a privatizace nepřinesly pro evropské občany žádnou prosperitu a pokud budou nadále sociální demokracie tuto politiku prosazovat, pak budou prohrávat volby.

Vyhuboval středolevici takto: „Příliš dlouho ty nejprominentnější členové našeho hnutí byli odtržení od dění, příliš ochotni hájit status quo a zavedené pořádky.“

A dále Corbyn konstatoval, že v zoufalém pokusu chránit to, co je považováno za střed politiky: jen aby zjistili, že střed se posunul, nebo nikdy nebyl tam, kde si elity mysleli, že je.

Corbyn uvedl, že je zde nárůst pravicových sil v zemích jako je Rakousko a Francie. Je to proto, že rezignace levice na radikalitu jejich politik vytvořila prostor pro reakční strany.

Corbyn řekl, že „rozbitý systém dodal živnou půdu pro růst nacionalistické a xenofobní politiky.“

„Všichni víme, že politika nenávisti, vinění a rozdělování není odpovědí, ale pokud nenabídneme radikální, jasnou alternativu pro důvěryhodná řešení problémů, dokud nenabídneme šanci opravit rozbitý systém a naději na lepší budoucnost, pak umetáme cestičku pro extrémní pravici….. jejich poselství strachu a rozdělení se stane politickým mainstreamem našeho diskurzu.

Corbyn se domnívá, že je možné nabídnout radikální alternativu. Jak říká o britských labouristech, máme nápady na progresivní politiku, na to, aby se strana stala dominantní silou tohoto století. Ale když jasně naše poselství nevysvětlíme, když nebudeme stát za svými klíčovými přesvědčeními, a když nepůjdeme za změnou, tak budeme stagnovat a upadat.

Corbyn dále uvedl, že neoliberální model je rozbitý, protože pro většinu lidí nefunguje. Nerovnost a nízké daně pro nejbohatší lidem škodí a poškozují ekonomiku, jak teď přiznává i MMF.

Corbyn také řekl, že poselství musí být odvážné, radikální a že je třeba poslouchat, co většina skutečně chce, pak je možné dokázat, že elity se mýlí.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Garry Knight from London, England – Jeremy Corbin, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41458841

http://casopisargument.cz/2017/10/23/zbavte-se-neoliberalismu-pak-muzete-znovu-vyhravat-rika-jeremy-corbyn-evropskych-stredolevicovym-stranam/