Západ falšuje a vyvolává rusofobii, aby zakryl své činy

il Giornale

Na Západě se již stala tradicí snaha rozpoutat rusofobii, aby zakryl svou vlastní politiku expanze, píše italský deník il Giornale.

 

Západní politici a média aktivně používaly falzifikace vůči Rusku už od XVIII. století, kdy šířil smyšlené „svědectví Petra Velikého". Nyní se falešní „opěvovatelé demokracie" opět snaží všechny přesvědčit, jaké nebezpečí „pro svět" představuje Rusko, poukazuje článek.

 

Rusofobie je rozšířená v anglosaském světě a má kořeny v historii, napsal Giampaolo Rossi  v článku pro Il Giornale. A zatímco ve Francii byla rusofobie historicky omezena na diplomatické a filozofické kruhy, Britové to „demokratizovali" přesunutím do sféry veřejného mínění. V důsledku toho se v XIX. století v britské žurnalistice aktivně rozvinula „protiruská hysterie", která vedla k nekonečnému množství protiruských stereotypů a předsudků, a nyní západní média v tomto trendu pokračují, poznamenal autor.

 

V 18. století v Evropě to byl takzvaný „zákon Petra Velikého", údajně obsahující dekret Petra I. na smrtelné posteli - i když ve skutečnosti to byl jeden z největších neuvěřitelných podvodů v dějinách, který si objednaly francouzské orgány. Tento dokument byl vytvořen za účelem přesvědčit Evropany, že Petr Veliký údajně plánoval „budoucí vládu" Moskvy v celé Evropě a ve světě, počínaje dobytím Konstantinopole. Padělek byl využit Francouzi, k ospravedlnění ambiciózního dobývání Napoleonem, stejně jako v prostředí polských a ukrajinských nacionalistů, připomíná il Giornale. Následně, když Alexandr I. vyhnal Napolena z Moskvy a triumfálně vstoupil do Paříže 30. března 1814, byl to „šok" pro Brity, kteří do té doby sympatizovali s Ruskem. Britové si uvědomili, že v případě, že Rusko mohlo dosáhnout Francie - takže může dosáhnout kamkoliv. Následně imperiální Londýn rozšířil „demokratickou rusofobii" nafoukl „ruskou hrozbu" na světové úrovni a připsal Rusku snahu ovládnout nejen Evropu, ale celý svět.

 

Autor popsal „protiruskou hysterii“ i v 19. století, kdy během rusko-turecké války (1877-78) Britové popisovali ruské a bulharské spojence jako „nelidské kruté, neznalé a zkažené", zatímco  Turky označili za „hrdiny" a neřekli nic o jejich zvěrstvech, které spáchali proti křesťanské populaci.

 

Aleppo osvobozeno od teroristů! Svět by měl slavit, ale ...

 

Podobně na tom jsou nyní západní média, která se pilně snaží změnit krvežíznivé islamistické žoldáky, kteří dostávají peníze ze Saudské Arábie a CIA v "umírněné" povstalce a „hrdiny bojující za svobodu", a osvobození Aleppa po letech džihádistického terorismu v médiích označují za „trestný čin" spáchaný Ruskem a Sýrií, zdůrazňuje il Giornale.

 

Po druhé světové válce byla rusofobie úspěšně „exportována" do zámoří. Není náhodou, že Henry Truman, jeden z prezidentů USA během studené války, se také odkazoval na „zákon Petra Velikého", uvedl článek.

 

Je zřejmé, že rusofobie jak včera, tak i dnes sleduje konkrétní cíl: zakrýt skutečný „imperialismus" a která by odůvodnila expanzivní politiku Velké Británie a Spojených států, zdůrazňuje il Giornale.

 

Nyní rusofobové straší Západ „nekontrolovatelnými ambicemi" Vladimira Putina, který, jak tvrdí západní politici a odborníci, si klade za cíl „ovládnutí světa", chystá se dobýt Evropu a svět, včetně Sluneční soustavy. Ve skutečnosti máme zcela opačný obrázek: zatímco západní média straší všemi zlými ruskými „vlky" a „medvědy", NATO pokračuje v rozšiřování svých hranic i sféry vlivu stále blíže k Rusku. Současně při vytvoření nerovnoměrné rozložení sil, je i myšlenka, že by Moskva mohla snít o „dobytí Evropy", nereálná, podtrhuje autor.

 

Po destabilizací celého Středního východu za pomoci pomyslného „arabského jara", rozpoutání „humanitárních válek" v Iráku, Afghánistánu a Libyi, podporou konfliktu v Sýrii, nejednoznačnou  rolí v boji proti terorismu a financováním radikálních ozbrojených skupin, což vyvolalo "barevné revoluce" a převraty, se Západ se nyní snaží říct všem, že „hrozbou pro svět" je Rusko. Vypadá to, že falešný „zákon Petra Velikého" stále slouží jako dobrý příklad Západu, vždyť bezostyšně lhát - to je obvykle oblíbené pravidlo falešných „opěvovatelů demokracie", uzavírá il Giornale.

11.leden 2017

(kou, prvnizpravy.cz, ilgiornale.it, foto: arch.)