Zaorálkovská kariéra Kristiny Larischové

aneb jak z pracovnice německé nadace se stát generální konzulkou

 

Když Lubomír Zaorálek nastupoval na ministerstvo zahraníčních věcí, vzal si sebou i paní Kristinu Larischovou, které v té době zastávala funkci vědecké pracovnice v pražské kanceláři Friedrich Ebert Stiftung. Tento svůj krok zdůvodňoval, že potřebuje mít na ministerstvu někoho, kdo by mu zajišťoval úzké spojení s německou sociálně demokratickou stranou.

 

Nedlouho potom však pan ministr zahraničních věcí jmenoval paní Kristinu Larischovou,  ředitelku a zástupkyni náměstkyně pro řízení sekce, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, do Česko-německého fondu budoucnosti (ČNFB), kde zastávala do nedávné doby funkci místopředsedkyně Správní rady ČNFB.  Paní K. Larischová rychle na MZV ČR funkčně rostla.  Byla mezi jiným i vrchní ředitelkou sekce analyticko-komunikační na Ministerstvo zahraničních věcí České republiky a zároveň také předsedkyně správní rady ČNFB.

V nedávné době se však její uvedené  funkční zařazení zásadně změnilo. Samozřejmě, že nás o tom neinformoval český tisk, ale tzv. sudetoněmecký. Sudetendeutsche Zeitung ze dne 13.10.2017 na str. 1, v článku „Děti Karla IV“, který informoval o nově zřízené konferenci bavorských a českých univerzitních rektorů a přednostů o historii a budoucnosti vztahů mezi oběma zeměmi. Jistě nebude bez zajímavosti informovat české čtenáře o tom, že myšlenka na vytvoření přeshraniční konference rektorů vznikla na schůzce mezi českým vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem, jeho náměstkem ministra pro vědu, Arnoštem Marksem, bavorským ministrem školství, vědy a kultury, Ludwigem Spaenlem a mluvčím sudetoněmeckého etnika, Berndem Posseltem, a to o rok dříve.

 

V závěru uvedeného článku se setkáme s další zajímavou informací. Mezi čestnými hosty byla nová generální konzulka v Mnichově, Kristina Larischová. Generální konzulka je velmi čilá, jak svědčí následující údaje.

Generální konzulka Kristina Larischová na návštěvě spolkové centrály Ackermann-Gemeinde

29.09.2017 /

Vztahy mezi Mnichovem a Prahou jsou v posledních letech velmi dynamické. Důležitou roli přitom hraje Generální konzulát České republiky v bavorském hlavním městě, který od srpna vede Kristina Larischová. Úřad převzala po dr. Milanu Čoupkovi, působícím nově na pozici zástupce velvyslance v Berlíně. 

Na začátku svého působení ve funkci navštívila nová generální konzulka Kristina Larischová mnichovskou spolkovou centrálu Ackermann-Gemeinde. V Bavorsku pozoruje velkou otevřenost vůči českým tématům. Zároveň však varuje: "Dobrou úroveň vzájemných vztahů nesmíme považovat za samozřejmost". 

V péči o sousedské vztahy jsou aktivity Ackermann-Gemeinde velmi důležité, řekla paní generální konzulka.  Spolkový místopředseda AG Martin Panten vysvětlil, jak spolek česko-německé sousedství prožívá. 

K. Larischová není v česko-německých vztazích neznámou osobou. Třináct let pracovala jako vědecká spolupracovnice Nadace Friedricha Eberta v Praze, v r. 2014 přešla na Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Od r. 2006 je členkou Správní rady Česko-německého fondu budoucnosti,  pět let byla spolupředsedkyní fondu. Zástupci Ackermann-Gemeinde se těší na vzájemnou spolupráci. (Ze stránek generálního konzulátu ČR v Mnichově)

Paní generální konzulka na návštěvě EUREGIO EGRENSIS v Marktredwitz

Dne 26. září 2017 navštívila nová generální konzulka ČR v Mnichově Kristina Larischová EUREGIO EGRENSIS v Markredwitz. Kristina Larischová využila návštěvy v Marktredwitz pro rozhovor se zemským radou za Wunsiedel dr. Karlem Döhlerem, prezidentkou euregia dr. Birgit Seelbinderovou  a jednatelem Haraldem Ehmem o prioritách působení euregia. Kristina Larischová vyzdvihla příkladnou práci euregia a jeho přínos pro česko-bavorské vztahy. Aktivity sdružení jsou paní generální konzulce známy z působení ve správní radě Česko-německého fondu budoucnosti. (Ze stránek generálního konzulátu ČR v Mnichově)

J. Skalský