Zajatý terorista promluvil o přípravách útoků v Evropě

© AFP 2017/ Militant Website, File

07:17 07.08.2017Získat krátkou URL

61799222

 

Ozbrojenec, kterého zajaly kurdské milice, vypověděl o tajné buňce v Sýrii, jež připravuje atentátníky pro útoky na území Evropy, uvádí list Times.

 

Podle listu buňka nese název al-Kharsa a jejími členy jsou Evropané, kteří podstupují tvrdý výcvik v utajeném táboře na území Sýrie a pak se vracejí zpět do vlasti. V rámci výcviku se teroristé učí připravovat výbušniny a procházejí ideologickou indoktrinací.

 

 „Výcvik v brigádě al-Kharsa trvá sedm měsíců. Jde o velmi tvrdý výcvik. Každý Evropan, který překročí hranici Sýrie, dostane možnost do ní vstoupit. Pokud je na začátku výcviku dvacet lidí, tak ho dokončí pouze pět. Poté se vracejí zpět do Evropy a páchají útoky," cituje list výpověď zajatého teroristy.

 

Kromě tohoto programu buňka má zvláštní centrum, které pracuje s potenciálními teroristy v Evropě.

 

„Někdy cizinci přijíždějí do Sýrie a připravují se na speciální misi. Pak sami páchají útoky. Jiní jsou členy spících buněk v Evropě, které se chtějí přidat k Islámskému státu, ale nemohou. Zůstávají ve svých zemích a snaží se navázat kontakt… Když jsou připraveni, tak organizují výbuchy," uvedl zajatec.

 

Jak píše list, za dva a půl roku, co ozbrojenec strávil v řadách IS, napočítal kolem 50 občanů z Německa, Francie, Belgie a Británie, kteří úspěšně ukončili výcvik v utajeném útvaru.

 

Podle zajatce nehledě na velké ztráty teroristů v Sýrii buňka nadále pokračuje ve své práci. Právě ona připravila atentátníky pro útoky v Paříži a v Bruselu a plánuje další akce. „Teroristické útoky, které se odehrály v Paříži a v Bruselu, spáchali teroristé, kteří zde absolvovali výcvik a pak odjeli ze Sýrie do Evropy… Páchají nové sebevražedné útoky v Evropě kvůli tomu, že koalice proti nim tvrdě útočí. Chtějí rovněž provést útoky v Libanonu," uzavřel zajatec.