Zabraňme nukleární válce

Michel Chossudovsky

 

Válečnické heslo Oheň a zběsilost nevynalezl Trump. Je to koncept hluboce zabudovaný do americké vojenské doktríny a charakterizuje všechny vojenské intervence USA od konce 2. světové války.

Stojíme dnes na nebezpečné křižovatce. Chybná mezinárodně politická kalkulace by mohla vést k nepředstavitelné tragédii. A jak v téhle situaci nevzpomenou na krizi podobnou - kubánskou raketovou krizi z října 1962?

Co ji odlišuje od krize dnešní? Tehdejší světoví vůdci na obou stranách, jmenovitě John Kennedy a N.S. Chruščov, si dobře uvědomovali nebezpečí nukleárního vyhlazení lidstva. Avšak na rozdíl od nich není prezident Trump o všech nebezpečích nukleární války zřejmě dobře informován, jak vyplývá z těchto jeho slov: „Nebudeme mít jinou možnost, než Severní Koreu zničit,“ prohlásil totiž Trump a obvinil Kim-Čong-una, že je „raketovým mužem“ na „sebevražedné misi“.

V září provedla Severní Korea svoji zatím největší nukleární zkoušku - thermonukleární výbuch o síle od 150 do 250 kilotun. A v reakci na to přidaly Rusko i Čína své hlasy na podporu dalších sankcí proti Severní Koreji. A čínská centrální banka instruovala všechny čínské banky, aby své finanční služby pro Severní Koreu pozastavily.

                                                   

Historie „Ohně a zběsilosti“

Už od počátků Korejské války (1950-53), byl prezident Harry Truman pevným obhájcem „Ohně a zběsilosti“, a to jak proti lidu Severní Koreje, tak i proti lidu Koreje jižní. Generál MacArthur, který osobně krutosti proti Korejcům nařizoval, „mluvil v americkém Kongresu o lidském utrpení tak strašném, že jej prý přinutilo zvracet.“

„Nikdy předtím jsem takovou devastaci neviděl“ řekl generál členům výboru armádních služeb a mezinárodních vztahů. Stalo se tak v květnu 1951, kdy Korejská válka netrvala ani celý rok, a ztráty na straně korejských civilistů odhadoval generál na jeden milion životů.

„Viděl jsem, domnívám se, víc krve a neštěstí, než kterýkoli člověk, který kdy žil. A právě to mi porouchalo žaludek.“

Představuje Korejská lidově demokratická republika (KLDR) pro USA hrozbu?

Podle vyjádření amerického válečného veterána z vietnamské války B. Wilsona by si Američané měli představit samy sebe v roli lidí těch států, na které USA útočí. Severní Korea má 24 milionů obyvatel, tzn. jednu dvacetinu obyvatel USA. A její rozloha je jen o málo větší než je rozloha amerického státu Pensylvánie. Je to země ze všech na zeměkouli nejvíc démonizovaná a nejméně jí svět rozumí.

Co většina lidí neví – a co je zvláště relevantní, když se hovoří o tom, jakou hrozbu KLDR pro světový mír představuje – je skutečnost, že Severní Korea v důsledku  amerického tříletého bombardování ztratila 30% svého obyvatelstva.

„Po zničení 78 měst a tisíců vesnic a poté, co jsme zabili nespočetné množství civilistů, lze říct, že jsme během tří let zahubili – zhruba - 20% populace Severní Koreje“, řekl generál C.LeMay.

Dne se má však za to, že země na sever od 38. rovnoběžky ztratila celou jednu třetinu svých obyvatel – to je osm až devět milionů lidí v průběhu 37 měsíců tzv. „horké“ války v letech 1950-53. „Což představuje bezprecedentní úmrtnost, kterou byl kdy jeden národ obdarován válečným běsněním národa druhého“ (citace z knihy Richarda Rhodese).

Každá jednotlivá rodina v Severní Koreji ztratila v průběhu Korejské války minimálně jednoho svého člena.

Srovnejme si s tímto údajem fakt, že během 2. světové války ztratila Britanie 0,94% své populace, Francie 1,35%, Čína 1,89% a USA 0,94% své populace.

USA se nikdy neomluvily za to, že zabily 30% Severkorejců. Naopak, americká zahraniční politika vždy oběti svých válek démonizovala. A pochopitelně – USA žádné reparace nikdy žádné z napadených zemi nevyplácely. A záležitost amerických zločinů proti lidu Severní Koreje se na mezinárodním fóru nikdy neřešila.

Naopak, zločiny války korejské se staly příkladem pro pozdější válku proti lidu Vietnamu.

Po více než půl století už Washington přispívá k politice izolace a ožebračování Severní Koreje. A Spojenými státy podporované sankce proti KLDR přispívají k pokračující izolaci a ožebračování  země.

 

Severní Korea byla a je označována za „osu zla“. A za co?

Oběť americké vojenské agrese je nálepkována jako neúspěšný válečný štváč a „darebácký stát“,  jako „státní sponzor terorizmu“ či  jako „hrozba pro světový mír“. Tato uměle stylizovaná obvinění se stávají částí konsensu, ke kterému žádné otázky už není třeba dodávat.

LEŽ SE STÁVÁ PRAVDOU. Severní Korea je prostě pojednávána jako hrozba. A Amerika není agresorem, ale je „obětí“.

A proto je třeba, jak řekl Trump, Severní Koreu zničit.

Z webu Global Research vybral a přeložil Lubomír Man