Zabiják dolaru na startu - BRICS se připravuje k finančnímu střetu s USA

Ilja Novickij

 

Minulý summit BRICS v Číně přinesl světovému finančnímu systému překvapení. Země pětky vyvíjejí vlastní kryptoměnu schopnou potlačit západní blockchain a spolu s tím i dolar jakožto světovou rezervní měnu. BRICScoin bude nástrojem v již zahájeném přechodu na národní měny ve virtuálním obchodování mezi zeměmi BRICS. Podle šéfa ruského Fondu přímých investic je BRICScoin plánován na základě ruské kryptoměny, vytvořené s pomocí vlastní kryptografie a vydávané v rámci Rozvojové banky BRICS. Umožní to troj až čtyřnásobně zvýšit vzájemné investice.

 

Podle amerického analytika Adama Harryho  z Global Research se může kryptoměna BRICS ukázat takovým „zabijákem dolaru“, o jaké hovoří ekonomové již od doby finanční krize v roce 2008. V každém případě pro 40 % obyvatel planety představuje očekávaný BRICScoin spolehlivou ochranu jeho emitentů před mezinárodními sankcemi.

 

Předností nové kryptoměny ve hře proti dolaru je to, že není kontrolována centrálními bankami a není tedy vystavena finančním sankcím USA. Předností před bitcoinem je kombinace pružné kryptokonverze s podporou vůdců obchodního a ekonomického bloku, což obchodníkům přinese větší důvěru. Odborník navrhuje převzít jako směnný kurs deriváty a bezhotovostní měny MMF SDR, neboli tak zvaná „zvláštní práva čerpání“. Nejprve to byl návrh Číny, která ještě v roce 2009 iniciovala vytvořit na základě SDR rezervní náhradu dolaru. Nato přidal MMF ihned jüan do vlastního koše rezervních měn a od té doby se otázka na oficiální úrovni neobjevila.

 

Avšak během let přijala Čína spolu s Ruskem nové kroky k oslabení hegemonie dolaru. Konkrétně došlo na přechod na národní měny v obchodování s RF a nyní je v přípravě obchod s ropou za jüany, po rozhodnutí na konverzi zlata na mezinárodních burzách v Šanghaji a v Hongkongu. BRICScoin tak dostává nadějný zlatý a ropný polštář a velký trh s přístupem na formát Brics plus.

 

Ačkoliv je do svržení hegemonie dolaru ještě daleko, již zaručuje nová kryptoměna ochranu národních trhů BRICS. Není tajemství, že bitcoin připravila CIA po atraktivním vzoru elektronické kontroly obratu peněžních prostředků, aby se zabránilo financování trestných činů. Ve skutečnosti zamýšlely Spojené státy kontrolovat s pomocí nových virtuálních prostředků cizí ekonomiky. Vyvinutí BRICScoinu  ukončí monopol americké kryptoměny a zabezpečí národní trhy.

9. září 2017

Převzato z Politikus.ru

outsidermedia.cz