Za generálem Sikorským

 – Sokol

 

17. července 1943

Vzpomínáme na generála Sikorského. Vlastenec, voják, demokrat, přítel našeho národa. Společně s národem polským a všemi spojenci litujeme a želíme jeho předčasné smrti. Wladislav Sikorski nám všem bude zle scházet.

Měli jsme hodně vzpomínání tyto dny. Vzpomínali jsme na Lidické, včera na Mistra Jana Husa a dnes na Cyrila a Metoděje.

Já dnes k vám mluvím jménem vlády při našem vzpomínání na sokolské slety a obzvláště na slet poslední, který byl posledním volným slovem volného a svobodného národa československého. Vláda republiky Československé hrdě se hlásí ke krásné myšlence sokolské. Nestačí však vzpomínati na to, co bylo. Jest třeba si dnes jasně říci, co bude. Ve znovuzbudované republice Sokolstvo znovu ujme se těch všenárodních, lidských a smím snad říci svátých funkcí, které mu náležely a které mu opět náležeti budou.

Říkalo se o nás a bohužel chvílemi správně, že jsme národ holubicí. To teď na dlouho a dlouho musí přestat. Pro holubice nebude u nás místa. Národ Sokolů - ne holubic. V míře mnohem větší nežli tomu bylo v minulosti. Dobrovolná kázeň, projevující se v našem Sokolstvu, musí se stát integrální součástí našeho národního a státního počínání.

Národ náš choval se ve věcech mezinárodních vzorně po celou dobu své dvacetileté samostatnosti. Snažili jsme se poctivě dáti Němcům, co jim náleží. Zneužili toho hanebně, zradili nás a tím odsoudili sebe. My, Sokolové, budeme přísně dohlížeti, by duše našeho drahého národa již nikdy, ani nachvíli, se nedostala do cizáckých rukou. Republika Československá bude státem národa československého.

Hitler a Henlein s jedinečnou sveřepostí se pokusili odstranit naše heslo „V zdravém těle zdravý duch“. Zčásti se jim to podařilo. Mnoho Sokolů a Sokolek bylo ubito nebo úpí v koncentračních táborech. Hnusní Hunové pokoušejí se zlomit ducha československého, zlomit ducha sokolského a to, zaplať Pánbůh, se jim nepodařilo a nepodaří.

Vzpomínajíce dojatě na poslední sokolský slet, hledíme toužebně a odhodlaně vstříc příštímu. Že bude - a to dosti brzy - to si dnes slavnostně slibujeme.

Vám, bratří a sestry doma, posílám svoji lásku a svoje požehnání. Vydržte, nejdete se, věřte, den odplaty přichází s matematickou jistotou. Bůh s vámi. Nazdar!

 

Jan Masaryk: Volá Londýn , str. 251-252

reprint vydání z roku 1948