Washington Post - Epocha dominace Západu skončila

 

© REUTERS/ Joshua Roberts     

04.12.2016    

Washington Post 534380

 

Po skončení studené války nastala epocha dominace Západu a liberálně-demokratické myšlenky, avšak tyto časy pominuly: na světovou arénu se vrátilo Rusko, píše The Washington Post.

 

Pro příklad, jak se USA vzdávají svých pozic, nemáme chodit daleko — podívejte se na Aleppo, píše americký list. Kreml,   „Nic nesymbolizuje tolik skončení bouřlivého a omamujícího historického vítězství liberální demokracie," praví se v článku. Podle mínění jeho autora, zatím co USA činily prohlášení, Rusko zasazovalo údery na uchvácené město. Moskva oznámila zastavení úderů na Aleppo 18. října, avšak syrská armáda pokračovala v ofenzívě. V důsledku bylo 29. listopadu území východního Aleppa s více než 90 tisíci lidí plně osvobozeno od teroristů.

 

The Washington Post píše, že tendence svědčící o konci západního triumfu jsou patrné také v Evropě. Evropské státy jsou unaveny ze sankcí a zavedená prezidentem Obamou „izolace" Ruska, o které se všude troubilo, pozvolně a neslavně mizí, o čemž výřečně svědčí pravidelné návštěvy ministra zahraničí Johna Kerryho v Moskvě. „Evropská unie, největší na světě demokratický klub, se může sama v blízké budoucnosti rozpadnout, poněvadž se po celém kontinentu šíří hnutí podobná Brexitu," resumuje autor článku.

 

Číst dál: https://cz.sputniknews.com/svet/201612044250446-Washington-Post-Epocha-dominace-Zapad-skonceni/