WADA tiše ukončila dopingové šetření

 

Světová antidopingová agentura WADA v tichosti ukončila vyšetřování 96 ruských sportovců, které obvinil americky vyšetřovatel agentury Richard McLaren z dopingu. Napsal to 13. září list New York Times, kterému se dostal do rukou důvěrný dokument agentury.

McLaren před dvěma roky obvinil ruský stát ze »systematické podpory« dopingu. Zpráva vyvolala odezvu některých sportovních svazů, které zakázaly ruským sportovcům účast na sportovních akcích včetně světových mistrovství a olympijských her.

 

95 ruských sportovců bylo očištěno

WADA vyšetřování ukončila, když nenašla žádné důkazy, 95 ruských sportovců zcela očistila, jeden případ ještě došetřuje. Jména sportovců zveřejněna nebyla. WADA se rozhodla ukončit vyšetřování nejen kvůli naprosté nepřítomnosti důkazů, ale také proto, že soudy v různých zemích světa pokračují v rozsudcích, které očišťují ruské sportovce. Naposledy v prvním zářijovém týdnu arbitrážní soud ve švýcarském Lausanne rozhodl, že neplatí zákaz startů, který vydala WADA dvěma ruským lyžařům Alexandru Lehkovovi a Jevgeniji Bělovovi. Podle soudu WADA nepřinesla žádný důkaz o dopingu obou sportovců, i když ji o to arbitráž žádala. Domnělý doping sportovcům však dva roky znemožňoval pokračovat v kariéře. Přitom Lehkov je olympijským vítězem ze Soči, WADA má k dispozici jeho vzorky, které při hrách povinně odevzdal. Dají se očekávat žaloby na antidopingovou agenturu, profesionální sportovci zákazem přišli o značné částky, které nyní nejspíš budou vymáhat

 

McLaren na ústupu

Původně McLarenova »zpráva« hovořila o tisícovce ruských sportovců ve třiceti druzích sportu, či o manipulaci se vzorky agenty ruské tajné služby. Nic z toho se nepotvrdilo, i když McLarena podpořil doktor Grigorij Radčenkov, bývalý šéf ruské antidopingové agentury. Udělal to až poté, co přesídlil do USA, kde nyní žije. Nejsou známy zdroje jeho příjmů, suše konstatoval list. Po neúspěchu s vyšetřováním se dal McLaren na ústup, prý ruský doping nebyl podporován z »vládní úrovně«, ale z »institucionální«. Nevysvětlil, co tím myslí. Další dva »velcí« aktéři aféry s ruským dopingem, prezident WADA Craig Reedie a generální řiditel agentury Oliver Niggli, však stále tvrdí, že »Rusko doping podporovalo, jen to udělalo chytře, takže nezůstaly žádné stopy«.

Oba pánové však dodnes neuvedli jediný důkaz a jimi řízená organizace vyšetřování právě pro nepřítomnost důkazů musela zastavit. Hájí tedy neobhajitelné, především aby podpořili některé sportovní svazy, které i nadále odmítají připustit k soutěžím, jež organizují, ruské sportovce. Nedávno potvrdila zákaz startu ruských sportovců federace hendikepovaných sportovců. Prý na nátlak amerického olympijského výboru.

Ten si neumí udělat pořádek doma, Američané představují »velmoc« ve světovém dopingu. Podle zprávy »Hnutí za cyklistiku zasluhující důvěru« bylo letos usvědčeno z dopingu 73 profesionálních sportovců z USA. Rusko se umístilo na druhém místě s 24 hříšníky. Třetí Indie měla 16 usvědčených sportovců, čtvrtá Brazílie a pátá Dominikánská republika po patnácti. Hnutí publikuje údaje o počtu usvědčených dopingových hříšníků každoročně, jeho motivem je očištění cyklistiky, která bývá s dopingem velice často spojována. Přitom letos bylo z dopingu usvědčeno »jen« jedenáct cyklistů. Naproti tomu hráčů baseballu z americké profesionální soutěže a lehkých atletů se podařilo přistihnout při dopingu třikrát

(jo), Haló noviny, 15.9.2017, str. 1, 7