"Vzteklí občané" na východě

Před volbami do Poslanecké sněmovny

 

Volební kampaň v České republice se zrychluje. Volby do Spolkového sněmu příští neděli umožňují srovnání.

Německá média nazvala televizní souboj mezi Angelou Merkelovou a Martinem Schulzem nudným. Českému publiku spíše připadala povaha sporu jako rafinovaný konflikt. Němečtí komentátoři většinou nebyli překvapeni faktickou atmosférou a jednoduše si uvědomovali, že budoucí koalice by neměla být apriori potlačena. Užili si ostřejší konfrontaci mezi FDP a Zelenými.

Česká předvolební kampaň se od „německé idyly“ výrazně liší. Ti, kteří nejsou schopni mluvit  agresivně a opovržlivě o soupeři, nejsou vnímáni. Nejprve se vyhrabaly staré záležitosti. Například za privatizaci uhelných dolů Karviná v Ostravě (ČSSD) v roce 2004 , má dnes premiér Bohuslav Sobotka, tehdy ministr financí, soudní jednání. Při soudním jednání Sobotka řekl, že to byla "standardní privatizace". Ale dnešní politická atmosféra je silně ovlivněna tím, že regionu dominující společnost - privatisovaná Karbon Invest a okolí, byly brzy poté vymačkány miliardářem Zdeňkem Bakalou jako citrón a zanechány uzavřené uhelné doly a sociálně zanedbaná oblast. Tam jsou výsledky voleb v říjnu otevřené, objevuje se tam hnutí, které se v Německu nazývá "rozhněvaní občané (enfant terrible)".

Podobné studie jsou v současnosti zveřejňovány na "vyloučených místech" v severozápadních Čechách .

Jedná se převážně o rómská gheta a politické debaty se týkají hlavně výdajů na revitalizaci bytů a sociálních služeb. Některé zdejší strany to chtějí změnit, například omezit sociální pomoc. Tak např. Tomio Okamura (SPD - Strana přímé demokracie) chce platit pouze rodinám, jejichž děti chodí do školy. Těm, kteří neposílají své děti do školy, bude zřejmá trestající ruka. Ale děti budou trpět a tato silná trestající ruka posune problém o jednu generaci.

Podobné myšlenky propaguje bývalá Okamurova strana, Úsvit přímé demokracie. A Okamura sám je, podle průzkumu agentury SANEP, nejdůvěryhodnějším partajním šéfem v ČR, následovaný Andrejem Babišem (ANO), Petrem Fialou (ODS), Vojtěchem Filipem (KSČM) a Petrem Robejškem (Realisté). Takže jde - s výjimkou Petra Fialy – o soutěž politiků, kteří stavějí svou popularitu na nesnášenlivosti, předkládání zápalných argumentů a mají velmi podivný pohled na to, co je demokracie. Všichni nabízejí českým voličům ochranu před nebezpečím, které líčí jako scénu z hororu.

Šéf lidovců (KDU-ČSL), Pavel Bělobrádek, nestaví pozici své strany na kladné vizi jako partneři, ale ujišťuje, s kým nechce spolupracovat: nechce vstoupit do koalice s takovými politickými subjekty, které jsou stíhány policií nebo soudy. Jedná se o hnutí ANO, jejíž předseda Andrej Babiš, včetně jeho zástupce Jaroslava Faltýnka, jímž byla právě odejmuta poslanecká imunita. Proti oběma se nyní vede žaloba o financování projektu „Čapí hnízdo“ z fondů Evropské unie (jak jsme vícekrát informovali) - bylo-li aplikováno správně. Některé komentáře a diskuse u stolu pro stálé hosty, zda by měl prezident Miloš Zeman udělit amnestie, v poslední době ukázaly velké sympatie pro hnutí ANO.

Celkově musí být české politické scéně vytknuta skutečnost, že nehledá způsoby řešení a kompromisy, ale rozvíjí protiklady a nepřátele. Pak jako partneři přicházejí do úvahy jen ti, kteří nejméně znepokojují svými vlastními myšlenkami.

S každým, kdo podněcuje zlo proti Romům, jako náměstek ministra průmyslu Karel Novotný, bývalý městský politik v Mostu, je zacházeno shovívavě. Novotný kandiduje za sociální demokraty (ČSSD). Ministr mu zarazil prémie, ale jeho dřívější výroky, za které se nyní omluvil, nebudou mít další důsledky.

Srovnejme to s německou debatou, kterou Alexander Gauland opustil, když použil srovnání s třetí říší. To zůstává v Německu obecně kritizovaným okrajovým prohlášením a v České republice bude mít potlesk ve vztahu k Benešově éře. Novotného volební šance se však sotva zmenší.

Jaroslav Šonka, Sudetendeutsche Zeitung, 22.9. 2017, str. 2

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf