Velká hra Ruska v Jižní Americe

Sergej Manukov

Rusko se stalo dost silným, aby mohlo vést boj na několika frontách najednou: V Evropě, na Blízkém i Dálném východě a v Jižní Americe.

Caracas oznámil, že jsou zkoordinovány podmínky pro úmluvu na refinancování  venezuelského dluhu u Moskvy a že úmluva bude podepsána tento týden.

Za několik dní odcestuje Vadimir Putin do Bolívie. Půjde o jeho první návštěvu jihoamerické země, s níž jsou dosud vztahy RF na nižší úrovni než s Venezuelou, Nikaraguou a Kubou. V La Pazu proběhne ve dnech 20. až 24. listopadu summit dvanácti zemí vyvážejících ropu. Zde se zřejmě očekává průlom v oboustranných vztazích. Moskva tak patrně získá na zadním dvorku USA dalšího spojence. Bolívijský novinář deníku El Deber informoval o setkání ruského velvyslance v Bolívii s bolívijskou vládou, na kterém se projednávala Putinova návštěva: „Posoudili jsme různé aspekty dvoustranných vztahů mezi Ruskem a Bolívií a došli jsme k závěru, že se naše postoje v mnohém shodují. Velmi důležité je, že máme společnou ideologii.“

Dne 24. října Rusko vetovalo rezoluci RB OSN o ročním prodloužení činnosti mezinárodních inspektorů vyšetřujících užívání chemických zbraní v Sýrii. Bolívie, která je podle rotačního principu nyní členem RB, také hlasovala proti této rezoluci.

Ve vztazích Ruska a Bolívie zaujímá důležité místo energetika. Gazprom zde pracuje od podpisu memoranda v roce 2007, které se týká součinnosti s bolívijskou státní společností Yacimentos Petrolíferos Fiscales Bolivianos. Ruský gigant loni zahájil přípravu ložiska v Inkahuazi  a pro rok 2018 je naplánován počátek prací na ložisku Azero. Podle National Interest se dále zajímá o ložiska v místech Laleiba, Vitiaquia a Maididi. V tiskovém prohlášení zveřejnil Gazprom úmysl obou zemí vytvořit společný podnik na prodej plynu v Argentině a v Brazílii. National Interest má zato, že není důležité, zda bude podnik realizován nebo ne, ale hlavní je, že to svědčí o těsných svazcích Gazpromu a Bolívie.

Bolívijská agentura pro atomovou energii (ABEN) a ruský Rosatom podepsaly v září 2016 kontrakt na výstavbu Výzkumného technologického centra  pro atomovou energii (NRTC) ruskými specialisty. Bude stát ve městě EL Alto a sestávat z lehkovodního jaderného reaktoru, víceúčelového experimentálního centra, výrobních budov a různých laboratoří. Náklady mají být přes 300 milionů USD. První objekty mají stát v roce 2019. Rosatom posiluje své svazky s bolívijskou universitou v San Andreas.

Při návštěvě ruského prezidenta se očekává podepsání kontraktů na prodej ruských zbraní a vojenské techniky. Velitel vojenských leteckých sil Bolívie poradil prezidentu Moralesovi, aby nakoupil v Rusku cvičná bojová letadla Jak-130 a zaměnit jimi dosavadní Lockheed T-33.

Pochopitelně že je bolívijský obranný rozpočet značně menší než venezuelský, ale přece jen je tato země jedním z potenciálních a přitažlivých trhů pro ruský vojensko-průmyslový komplex. Morales hodlá modernizovat své ozbrojené síly. Nedávno nakupoval u francouzské společnosti vojenskou techniku, včetně radarů. Mezi Ruskem a Bolívií dávno žádné obchody nebyly, až v srpnu byly podepsány dohody o spolupráci ve vojenské sféře. Podle National Interest jde o první krok na cestě k dobytí bolívijského trhu zbraní.

Na fóru vývozců plynu budou projednávány energetické otázky. Světová média a obzvláště americký tisk budou bedlivě sledovat jednání ruských a bolívijských delegací. Vazby Ruska a Bolívie nebyly doposud na nikterak vysoké úrovni, mají tedy velkou perspektivu rozšíření a prohloubení.

Převzato z News-front.info

Outsidermedia.cz