Vatikánské tajné služby přibližují svá tykadla k Moskvě

Juliana Pogosova

 

Západní media píší poslední dobou stále častěji, že ruská vláda má vazby na papeže Františka.

 

Dne 20. srpna přiletěl do Moskvy státní tajemník Vatikánu ke schůzce s ruským prezidentem a s hlavou ruské pravoslavné církve patriarchou Kirillem. Návštěvu označovala západní media za další krok k prohloubení vztahů mezi Ruskem a Vatikánem. Papež zaslal Vladimiru Putinovi otevřený dopis, ve kterém jej vyzýval, aby vyjádřil negativní postoj k vojenskému vměšování USA do záležitostí Sýrie.

 

Zakladatel Společnosti svatého Egidia v Římě Andrea Riccardi uvedl, že papež požádal Putina, aby se za něj pomodlil a zdá se, že prosba Putina dojala.

 

Za několik měsíců se papež a Putin poprvé setkali v Římě. Hovořili spolu německy, 50 minut, což bylo dvakrát déle, než trval rozhovor papeže s Trumpem.

 

Západní media  mají za to, že vztahy s Vatikánem jsou pro ruského prezidenta významné, že je to příležitost vzbudit pozornost a představit Rusko jako baštu morálky a tradičních hodnot, na rozdíl od stále více sekularizované Evropy. Podle nich chce ruský prezident upevnit prestiž své země a ukázat, že Rusko není izolované.

 

Pro římskokatolickou církev jsou těsné vztahy s Moskvou možností obnovit oproti minulému století silnější pozici.

 

Úplné diplomatické vztahy mezi Moskvou a Vatikánem byly obnoveny až v roce 2009. Existuje domněnka, že státní tajemník Vatikánu možná připravuje půdu pro nadcházející návštěvu papeže v Moskvě. Ten se nejednou vyslovil pro „sjednocení křesťanů“. Setkal se rovněž v únoru 2016 s ruským patriarchou Kirillem. Bylo to poprvé od chvíle, kdy se Východní pravoslavná církev odloučila od Říma v roce 1054.

 

V katolickém náboženství je papežova vláda absolutní, papež je vládce nad osudy a zástupce boha. Je možné, že je cílem Svatého stolce domoci se toho, aby se pravoslavná církev podřídila papeži.

 

Vypadá to, že už byly dosaženy nějaké dohody s konstantinopolským patriarchou Bartolomějem. Ten se již s papežem společně modlí – je to silný nátlak na vědomí pravoslavných celého světa. Pokud dokáže papež protlačit ekumenismus jako státní ideologii, potom budou veškeré protesty nepřípustné.

 

Nesmí se zapomínat, že je ve skutečnosti Vatikán Rusku naprosto nepřátelská struktura, ruský geopolitický protivník a současně zuřivý spojenec americké politické elity.

 

Je vhodné připomenout spolupráci amerických a vatikánských tajných služeb. To může být přímou hrozbou národní bezpečnosti země.

 

Převzato z Pravda.ru

 20. srpna 2017

outsidermedia.cz