Válečné reparace platit nebudeme, vzkázal Polsku šéf německé diplomacie

 

Požadavky na válečné reparace z polské strany odmítám, prohlásil šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel po středečním jednání se svým polským protějškem Jackem Czaputowiczem v Berlíně. O záležitosti by ale mohli diskutovat odborníci z Polska a Německa.

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel (vpravo) a jeho polský protějšek Jacek Czaputowicz

 

FOTO: Markus Schreiber, ČTK/AP

Související téma:

 

„Je jasná právní a mezinárodněprávní pozice spolkové vlády, že není žádný důvod mluvit o placení reparací,“ nechal se Gabriel slyšet na společné tiskové konferenci. Různé polské vlády, a to i po pádu komunistického režimu, se podle něj nároku na reparace vzdaly.

 

Zároveň ale Gabriel podotkl, že nemůže ignorovat debatu, která se v Polsku k tématu rozvinula. I kdyby opakovaně vysvětloval právní rovinu, debatu v Polsku to podle něj stejně nezastaví. „Pokud se chceme zkusit vzájemně neignorovat, ale brát se vážně, bylo by jednou z možností, aby se otázkou zabývali vědci,“ míní ministr Gabriel. „Pak by se muselo mluvit o tom, kdo by to měl být,“ poznamenal s tím, že takové úvahy jsou pouze na začátku.

 

Stejně jako Czaputowicz zdůraznil, že by veřejná debata v Polsku neměla zatěžovat vztahy obou vlád. „Chceme, aby tato debata byla v Polsku vedena. Máme na to právo,“ vyjádřil své přesvědčení nový polský ministr zahraničí, který by jednání expertů obou zemí o problematice uvítal.

 

Téma reparací oživil loni v létě předseda Práva a spravedlnosti (PiS) Jaroslaw Kaczyński, podle kterého se obrovské válečné ztráty a škody napáchané nacisty nepodařilo napravit. V průzkumu veřejného mínění z ledna vyjádřila více než polovina Poláků přesvědčení, že se má Polsko reparací domáhat.

 

ČTK, Novinky.cz

Poznámka ČNL: Polsko bude na Německu požadovat asi 1 bilion dolarů  jako reparace.

Poláci o reparacích s Němci alespoň mluví, kdežto naši příslušní ústavní činitelé se zřejmě obávají tento problém vůbec vznést, ač, podle našeho názoru, Němci na reparacích by nám měli zaplatit asi 3,5 bilionu současných korun, a to bez jakýchkoliv úroků z prodlení.

 

Takto Vašavu zničili Němci. Pan ministr Gabriel by si měl tuto a podobné fotografie barbarského ničení polských měst a vesnic nejdříve prohlídnou a pak mluvit.