V Srbsku dojde k vyšetřování následků bombardování NATO v roce 1999

 

30.09.2017   Iniciativní skupina lékařů, vědců a vojáků odeslala na ministerstva zdravotnictví a ochrany životního prostředí žádost o zahájení vyšetřování následků bombardování NATO z roku 1999. Setkání členů skupiny s ministry je naplánováno na 5. říjen, uvádí Radio-televize Srbsko (RTS).

„Když jde řeč o onkologických chorobách, tak porovnáme efektivitu standardní terapie do a po bombardování. Druhým aspektem jsou autoimunitní onemocnění a třetím je neplodnost, obzvláště mužská, která se po agresi NATO zvýšila stokrát," prohlásila profesorka Danica Grujičić, vedoucí oddělení neurochirurgie Srbského klinického centra.

V Srbsku postaví pomník obětem agrese NATO

Uvádí se, že ihned po bombardování byla zjištěna radioaktivní kontaminace v oblastech Bujanovac, Preševo a Vranje na jihu Srbska poblíž administrativní hranice s Kosovo.

„Během uplynulé doby veřejnost mnohokrát poukazovala na kontaminaci země tam, kde došlo k vojenským útokům. My zcela podporujeme veřejnost v tom, aby každý tento fakt byl zveřejněn, a zúčastníme se formování odpovídající komise," cituje RTS slova ministra pro ochranu životního prostředí Gorana Trivana.

Předpokládá se, že se vyšetřování zúčastní lékaři z různých oborů včetně radiologie, epidemiologie a toxikologie, kteří budou zkoumat půdu, vodu, vzduch a rovněž potraviny. Poté koordinační orgán bude muset provést ekonomické a právní vyšetřování. Nashromážděný materiál, jak uvádí RTS, může být použit jako základ pro srbskou žalobu proti 19 členům Severoatlantické aliance, kteří se účastnili agrese.

https://cz.sputniknews.com/svet/201709306061891-Srbsko-vysetrovani-nasledky-bombardovani-NATO-rok-1999/