V Polsku propukly protesty proti EU a Junckerovi

Vytvořeno 18. 9. 2017 21:28

 

Tisíce lidí z celého Polska obklopily kanceláře Evropské komise ve Varšavě, aby zde protestovaly proti narůstajícímu vměšování Evropské unie do polského zákonodárství.



Tato demonstrace organizovaná odbory Solidarita byla zaměřená proti odporu, jaký EU klade vůči snížení věku odchodu do důchodu a mnozí účastníci nesli transparenty zobrazující znevažujícím způsobem nevoleného prezidenta Komise Jean-Claude Junckera.



Lidé na tomto sobotním pochodu nesli transparenty s nápisy, „Ruce pryč od Polska“ a „Polsko si žen váží“.



Odbory Solidarita, které v 80. letech vedly boj s komunistickými úřady, svolaly tuto akci proti EU během nárůstu napětí mezi Polskem a tímto blokem kvůli věcem jako suverenita a migrační kvóty.



Teď chce polská pravicová vláda zavést nový zákon snižující důchodový věk pracujících, ale EU se jim v tomto kroku pokusila zabránit, což v Polsku vyvolalo tvrzení, že se jim opět brání v suverenitě.


Členové odborů Solidarita protestují před kanceláří Evropské komise ve Varšavě dne 16. září 2017. (WOJTEK RADWANSKI/AFP/Getty)


Předseda Solidarity Piotr Duda řekl politickému týdeníku Tysol: „Nemůžeme připustit legitimizaci okupace své země, protože jsme během posledních 27 let byli kolonií ‚Staré patnáctky‘ Evropské unie (což je narážka na skupinu členských států EU před jejím rozšířením v roce 2004).


„Byli jsme vykořisťováni a nadále jsme vykořisťováni a s tím musíme skoncovat. Říkáme to na tomto místě před kanceláří Evropské komise hlasitě: Pane Junckere, pane Timmermansi (první viceprezident Evropské komise) – naše zákony jsou naší volbou.



„My si polských žen vážíme a namítáme proti vám, to není diskriminace, je to jen privilegium.“ (Věk možného odchodu do důchodu žen by měl být nižší než u mužů, což je podle Komise strašná diskriminace žen.)



Dodal: „Jsme tady ve Varšavě, ale jestli budeme muset, přijedeme do Bruselu, protože odbory Solidarita jsou prvotřídní a špičkově efektivní odbory, co když s nějakou záležitostí začnou, tak ji dotáhnout do konce.“





(Photo credit by WOJTEK RADWANSKI/AFP/Getty Images)



V červenci Frans Timmermans z Komise varoval, že jsou „velice blízko“ tomu, aby přistoupili k bezprecedentnímu kroku a zbavili Varšavu jejích hlasovacích práv na summitech EU za její justiční reformu v Polsku.



Blok rovněž Polsku hrozil, že jej postihne ohromnými pokutami, pokud nepřijme tisíce migrantů a uprchlíků ze Středního východu a Varšavě dal jeden měsíc, aby se podvolila do konce minulého měsíce.



Systém přemisťování migrantů si v září 2015 vynutil Evropský parlament bez ohledu na to, že ne všechny země jejich obyvatelstvo s tím souhlasí.

AC24.cz