Útěk

27. října 2017,        USA zahrnuly do seznamu sankcí 33 sdružení obranného průmyslu Ruské federace; v první linii  - oligarchové

 

Ve čtvrtek 26. října, státní sekretář USA Rex Tillerson schválil seznam jednotlivců a subjektů spojených s ruským vojensko-průmyslovým komplexem a rozvědkou, proti kterým mohou být uplatněny sankce. Seznam nebyl zveřejněn, protože je tajný. Nicméně, v dopoledních hodinách v pátek, s odkazem na dokument zaslaný ministerstvem zahraničí Kongresu, New York Times sdělily , že aktualizovaný seznam obsahuje FSB, SVR a GRU, a 33 obranných společností, informují RIA Novosti.

 

Mezi podniky, koncerny a organizace zahrnuté do seznamu patří "Rosoboronexport", "Ižmaš", "Kalašnikov", "Rostex", "MIG", "Suchoj", "Tupolev", ANO "PO KSI" (výroba mikroelektroniky), Speciální technologické centrum, společnost „Digitální zbraně a obrana“ (COR), „Admirálské loděnice“, „Almaz-Antej“, Dolgoprudněnské výzkumně – výrobní sdružení, Federální výzkumné a výrobní centrum „Titan-Barrikady“, Iževský strojírenský závod M. I. Kalinina, Konstrukční kancelář přístrojů , Korporace "Taktické raketové zbraně", "Molot-zbraně", Mytiščinský strojírenský závod, OKB "Innovator", firma "Vysoce přesné systémy", firma "Slitiny", koncern "Oboronprom radio-elektronických technologií", koncern "Radioelektronické technologie“, koncern „Radiotechnické a informační systémy“, korporace “Uralvagonzavod“. Seznam také obsahuje podniky "Ruské vrtulníky", koncern "Sozvezdie", koncern "Bazalt", Vědeckovýzkumný ústav přístrojové techniky Tichomirova, Spojené letecké podniky, Spojenou motorářskou korporaci, Spojenou přístrojářskou korporace, Spojené loďařské podniky.

V té době vedoucí ministerstva průmyslu a obchodu Ruska Denis Manturov mluví na výročním zasedání americko-ruské podnikatelské rady v New Yorku. Sděluje, že následky amerických sankcí nejakutněji zasáhnou zahraničních firmy, spíše než ruské. "Není to naše země, která iniciovala sankce ... Ale zahraniční podnikatelé nejsilněji pocítí jejich důsledky", řekl. Při jednání obchodní rady vedoucí ministerstva průmyslu a obchodu také uvedl: "Víte, neustálé zabývání se recipročními opatřeními - není nejužitečnější. Máme především zájem o rozvoj vztahů a obchodu." Podle Manturova Moskva nemůže zabránit novým sankcím proti ruským společnostem, ale spoléhá na rozumný přístup Washingtonu. "Doufáme, že to bude rozumný přístup. Ten by neměl mít vliv na podnikání, "zdůraznil.

Kromě toho ministr zdůraznil, že podle Ruské centrální banky činily za první čtvrtletí letošního roku přímé investice USA v ruské ekonomice 335 milionů dolarů, a to navzdory skutečnosti, že za celý loňský rok, to bylo jen něco málo přes 400 milionů dolarů.

„Americké společnosti investovaly především do zpracovatelského průmyslu, hornictví, velkoobchodu a maloobchodu, opravy motorových vozidel, dopravy a komunikací, finanční činnosti, operací s nemovitostmi, pronájmu a podnikatelských služeb,“ - řekl ministr podle zprávy TASS.

Mezitím z USA přichází zpráva, že státní sekretář (ministr) Rex Tillerson zrušil oddělení pro koordinaci sankční politiky, které bylo podřízen americkému ministerstvu zahraničí. Tuto skutečnost sděluje Foreign Policy s odkazem na zdroje v kongresu a bývalé diplomaty. Podle nich oddělení koordinace sankční politiky bylo rozhodnuto rozpustit vzhledem k tomu, že neuspělo k 1. říjnu „uplatnit nová opatření proti Rusku, schválená kongresem v srpnu.“

 

Odborné posouzení

Leonid Ivashov

 

Musíme mít na paměti, že americký zákon o sankcích je proti Rusku silným systémovým úderem. Je to je úzce spjato s americkou strategií národní bezpečnosti, kde je Rusko označeno za hlavního nepřítele Ameriky a dokonce za hrozbu pro celé lidstvo. Zákon o sankcích to také potvrzuje. A jestli národní bezpečnostní strategie jednoduše stanovuje, že Rusko je dnes hlavní objekt zaměřeného úsilí USA, včetně možnosti vojenského útoku, pak zákon již propracovává strategii: jak způsobit velký systémový úder Rusku. A to, jak vidíme, je realizováno. Zákon o sankcích se netýká pouze amerických dodávek od amerických společností, které mají zakázáno pracovat s Ruskem, ruskými podniky, institucemi a dalšími strukturami. USA ukládají i třetím zemím povinnost neobchodovat s Ruskem. Neposkytovat Rusku produkty pro ty podniky, které jsou nyní uvedeny jako sankcionované. Ano, USA samozřejmě nezastaví Čínu. Možná, že Japonsko projeví určitou nezávislost. Ale mnoho zemí nám opravdu nenabídne produkty pro naše obranné podniky. A budou velmi opatrné při nákupu ruské vojenské techniky, a nejen vojenské.

To vše je samozřejmě načasováno před prezidentskými volbami v Rusku. Je to jednoznačná podpora opozičních sil, prosazování páté kolony. Navíc vidíme vojenské přípravy, jak na ruských hranicích, tak i v širším měřítku. Američané nyní urychleně modernizují strategické letectvo a kontrolují svou bojovou připravenost. Takže jsem přesvědčen, že situace je vážná.

 

Nezapomeňme, nakolik náš obranný průmysl závisí na západních softwarových produktech. Úchvatná prohlášení našich úředníků, že úspěšně řešíme problém substituce dovozu, jsou jen pro veřejnost, aby byla uklidněna. Ale ve skutečnosti, dokonce už za Gorbačova, se začaly utlumovat naše špičkové technologie a směry. A pak jsme některé v 90. letech dokonce zničili. A náš elektronický průmysl se přesunul z podniků, ústavů, koncernů, na Mitinský a Čerkizovský trh. Dokonce z obranného průmyslu zde kupovali něco pro své výrobky. Dnešní leteckou techniku trochu podporujeme, ale obecně je celý elektronický průmysl zničen. Zničili jsme průmysl obráběcích strojů. Nyní, aby se něco obnovilo, a abychom zvýšili kapacitu, potřebujeme stroje. Právě v těchto oblastech nás Američané budou poškozovat. Existují průmyslové a technologické směry, které jsou základem rozvoje. To je elektronika. To jsou obráběcí stroje. Je to metalurgie, protože jsou potřeba nové typy kovů a polymerních výrobků. To vše je u nás v hluboké krizi. Proto nebude možné rychle přejít na domácí analogie. Soukromé podniky, tím spíše v odvětví špičkových technologií, pravděpodobně nebudou chtít obětovat své zisky kvůli bezpečnosti země. Kromě toho je třeba mít na paměti, že soukromé podniky jsou ještě více vázány na dovozy než státní.

 

A ne nadarmo Spojené státy před několika lety vytvořily hlavní kybernetické velitelství v Pentagonu. Ne nějaké oddělení, nějaké podpůrné struktury - ale útočné velitelství. 12. května proběhly počítačové útoky. Je to jen trénink a nemusíte jejich původ připisovat nějakým jednotlivým hackerům. Jedná se o zvláštní státní operace. Proto budou potlačovat naše řídící systémy a řídící systémy pro vojáky, ozbrojené síly i palubní řídící systémy. Situace je téměř kritická. Ano, v posledních letech jsme obnovili výrobu vysoce přesných raket zkonstruovaných ještě v Sovětského svazu, s dlouhým doletem, krásné rakety, a tak dále. Pokud však, nedej bůh, je bude potřeba použít nejen proti teroristům – bude schopen průmysl vyrobit jich dostatečné zásoby pro konfrontaci ve vážném ozbrojeném konfliktu? Koneckonců jsou dnes vyráběny ne hromadně, ale kusově.

 

Svou reakcí na nové sankce překvapil ministr Manturov: "Zabývání se reciprocitními opatřeními není nejužitečnější. Máme především zájem o rozvoj vztahů a obchodu ... Moskva nemůže zakázat nové sankce proti ruským společnostem, ale očekáváme, že to bude rozumný přístup. To by tedy nemělo mít vliv na podnikání. " Co je za tím: hloupost nebo strach z 2. února. Strach, že začne konfiskace osobních úspor našich vrcholových představitelů a oligarchie? Zde pravděpodobně působí jedno i druhé. Na jedné straně skutečně Manturov přísahá věrnost, věrnost vůči Spojeným státům, a snaží se zmírnit skutečnou představu o rusko-amerických vztazích. A na druhou stranu získává body, aby mu něco bylo odpuštěno - nevím, jestli je to osobní nebo ne, ale prosí o odpuštění.

 

Dnes musíme pochopit, co se stalo ve Spojených státech. Vidíme sdružení finančních sionistů se zběsilými generály. V administraci Trumpa zaujímají klíčové pozice. A udělají vše, aby balancovali na pokraji války nebo rozpoutali války. Program, s nímž přišel Trump,  "Opustit horká místa, nerozpoutávat nové konflikty" - to vše je zrušeno. A slogan, se kterým přišel ústřední volební šéf a pak hlava Trumpova aparátu Steve Bannon „Uděláme Ameriku opět velikou“ – je nyní nahrazen sloganem „Izrael především“. To se neskrývá, je to otevřeně publikováno v americkém tisku. A Steve je odstraněn a všichni národní ekonomové jsou odstraněni a přišla junta, která omezila tok reálných informací k Trumpovi, a jménem Trumpa už dělá oficiální prohlášení.

 

Na Valdajském fóru Putinova řeč zněla jednoznačnou ochranou Trumpa a nezdůrazňovala poslední americké provokace. To znamená, že je zřejmé, že Putin nadále spoléhá na nějakou částečnou shodu mezi prezidenty a ta by podle našeho prezidenta mohla odstranit všechny hrozby. Je to chyba - nebo rozumná, vědomá politika, která může vést k pozitivním výsledkům? Zde jde s největší pravděpodobností o špatný odhad pozice Trumpa. Je vynulován. Není to nezávislá postava. Nemůže udělat nic užitečného, ale vše pouze proti Rusku. Jeho práva byla omezena. V historii USA nebyla situace jako dnes, kdy po osmi měsících byl tým, s nímž prezident přišel, ve skutečnosti odstraněn.

A co nás? Došlo k urážce státní vlajky Ruska, když obsadili naše instituce v USA, sundali vlajky, zabavili dokumenty - to je již skutečný válečný akt! Státní instituce si stěžují  - a nic více. A to je nejzávažnější čin. Existuje zákon o státní vlajce, který stanoví, že ruský stát ji ochrání. A bezzubá reakce úřadů ukazuje, že se již pod tlakem těchto sankcí vzdáváme. Úřady se v krajním případě vzdávají, a národ mlčí.

Trump zůstal osamocen. Zdá se mi, že se teď Putin k takovému stavu blíží. Američané to pravděpodobně považují za důležitou operaci proti Rusku. Zdá se, že oligarchické klany (ze kterých Putin učinil zásadní oporu v ekonomice a dokonce i v zahraniční politice, bráníce jejich zájmy v Sýrii a v jiných zemích, kde jsou návštěvou) musí prezident odstranit, pokud již není odstrčen. Koneckonců musíme uznat, že mnoho úředníků naší vlády - jsou obecně zástupci oligarchických firem a velkých podniků. Pokud se šéf zástupců odkloní od prezidenta, pak se také odkloní zástupci. Jako utíkají krysy z potápějící se lodi.

 

Celkově se podívejme na vládu, čí zájmy chrání?

Vezměme si tuto skutečnost. V offshorech leží nejméně jeden bilion dolarů z našich ruských peněz. Někteří experti z ekonomiky dokonce říkají, že jsou to 3 bilióny dolarů. Prezident v řadě svých sdělení stanovuje úkol: provést deoffshorizaci. Analyzuje to, co se děje v této oblasti, jaká škoda je způsobena a co to přinese zemi, pokud tyto peníze vrátíme ruskému hospodářství. A co vláda a zástupci a ministři udělali, po potlesku ke slovům prezidenta? Vláda se rozhoduje, že nebude dodržovat pokyny prezidenta, protože by to snížilo konkurenceschopnost našich oligarchických struktur. To je všechno. Proto dnes vidíme, že náš prezident se stává něčím jako Trump.

 

Naše krize je systémová. Odpověď na to musí být také systémová: musíme vypracovat teorii budoucnosti Ruska. Model, který musí odpovídat Rusku. Budeme něco stavět, ale nikdo neví co. Kam jdeme? Jediná věc, kterou děláme, je, že vytahujeme, extrahujeme, drancujeme, takže nic pro naše potomstvo nezůstane. Nejprve je třeba se rozhodnout. Domnívám se, že svět bude následovat cestu socialismu. Jiným způsobem nemůžeme přežít. Vidíme, že současná cesta je nejen zablokovaná - je katastrofální. Jedná se o nějakou směs divokého kapitalismu, feudalismu, korupce. A není žádný trh, a soudní systém, stejně jako všechny orgány činné v trestním řízení, to obcházejí, pracuje proti člověku, proti lidem. Takže se musíme rozhodnout: jakou cestou půjdeme? A tady je hlavní věc: jaký typ moci bude? Bude tato moc sloužit lidem - nebo, jako dnes, bude sloužit velkému podnikání? To je to, co musíme rozhodnout. A to by měla dělat naše inteligence, veřejné organizace, včetně Izborského klubu  a další.

 

Dále pak propracovat strategii. Víte, teoreticky existují poměrně dobré studie našich ekonomů, politologů a tak dále. Ale jsou roztříštěné, a to není projekt. To jsou některé úvahy a výpočty. Musíme udělat projekt a strategii pro realizaci tohoto projektu. Sergej Jurjevič. Glazyev říká: CO je třeba dělat. Ale dnes je hlavní otázka: JAK to udělat? To je strategie. Rusko musí říci, jaký svět chceme, jak se budeme podílet na jeho výstavbě a čím se v tomto pořádku světa staneme. Potřebujeme nejen slogan „Budeme dobří, budeme bojovat proti zlu“, ale jasné vymezení místa a ruského postavení v novém světě. Dnes je potřeba toho tolik udělat. A první věc, kterou je třeba udělat, je pochopit, že moc není naše. Tato moc slouží svým vlastním zájmům a zájmům těch, kteří vykrádají Rusko.

 

Rusko by si mělo stanovit úkol, stát se morálně-intelektuálně vedoucí světovou mocností. Pod touto osou pak dále vytvářet model, a vypracovávat teorii.

 

http://zavtra.ru/word_of_day/krisi_2017-10-27

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf