Jestli pošlou Babiše před volbami do vazby, bude to už úplná Ukrajina. Jak se to dělá tam, líčí Jarosla Bašta, který v Kyjevě velvyslancoval

3. 9. 2017 Někdejší diplomat v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta se v komentáři pro PrvníZprávy.cz zamýšlí nad situací v Česku. Stačí nám prý jeden jediný krok, aby se naše demokracie proměnila z demokracie v postdemokracii ukrajinského typu. Krok spojený s Andrejem Babišem.

Sněmovní volby v Česku se blíží mílovými kroky. Ještě rychleji se ale blíží rozhodnutí současné sněmovny o tom, zda budou šéf hnutí ANO Andrej Babiš a jeho první zástupce Jaroslav Faltýnek vydáni k trestnímu stíhání. I když poslanci Babiše s Faltýnkem vydají, policie toho podle Bašty mnoho nestihne.

Vždyť pokud se pánové dočkají znovuzvolení, strážci zákona budou muset o vydání obou poslanců požádat novou sněmovnu znovu. Pravděpodobnost, že oba pánové získají přibližně za šest týdnů mandát poslance znovu, je podle volebních průzkumů dost vysoká. Bašta proto dospívá k jedinému vysvětlení toho, proč policie požádala o vydání obou pánů už teď

„Za pouhých šest neděl toho vyšetřovatelé obvykle mnoho nestihnou, s výjimkou jediného kroku – tím je uvalení vyšetřovací vazby na oba obviněné. Kvůli možnému ovlivňování svědků a obavy z vyhýbání se trestnímu stíhání kvůli hrozícímu vysokému trestu,“ míní Bašta.

Celý článek naleznete zde.

„Uvalení vazby na předsedu a místopředsedu hnutí, které je zatím předpokládaným vítězem voleb, by znamenalo překročení pomyslného Rubiconu mezi demokracií a postdemokracií ukrajinského typu. Navíc by to potvrdilo podezření, že šlo o dlouhodobě připravovanou akci,“ pokračuje.

Už teď je podle jeho názoru jasné, že nás čekají zajímavé časy, pokud získají většinu křesel ve sněmovně Andrej Babiš se svým ANO, komunisté a Tomio Okamura se svou stranou Svoboda a přímá demokracie.

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Jestli-poslou-Babise-pred-volbami-do-vazby-bude-to-uz-uplna-Ukrajina-Jak-se-to-dela-tam-lici-Jarosla-Basta-ktery-v-Kyjeve-velvyslancoval-502467