Ukrajinci začali více sympatizovat s Ruskem

 

15.7.2017   Jurij Nosovskij

Nedávný společný průzkum ruských a ukrajinských sociologů vykázal nárůst proruských nálad ve všech regionech Ukrajiny, včetně západní a střední. Zvlášť působivé jsou údaje o tradičně radikálně nacionalistických regionech. Tam jde o otevřený krach mnohaletého úsilí falšujících médií s protiruskou propagandou a triumf Ruské federace, obsazením této pozice po ukrajinské krizi.

 

Фото: 112. international

 

Vyjdeme-li z titulků ukrajinských médií, můžeme nabýt dojmu, že Rusové, chytí-li do rukou „pravé vlastence“ - Turčinova, Gricenka nebo Parubije, jsou prostě připraveni roztrhat je na kusy

Ale ukazuje se, že nálady obyčejných Ukrajinců jsou zcela odlišné od prohlášení orgánů. Podíl těch, kteří nemají rádi „Moskaly“, je pouze 37%, zatímco těch, kteří mají rádi Rusy je podstatně více - 44%.

Formálně je zatím možné mluvit jen o relativní proruské většině - značný počet členů společnosti nebyl dotazován. Ale to je zřejmé. Takže kyjevští sociologové raději téměř šeptem vyjadřují opatrné dohady o snížení sympatií pro Rusko na východě, v tradičně pro-ruském regionu Ukrajiny: respondenti se prostě bojí mluvit o tomto svém postoji, a volí neutrální odpověď. Nevyřčena je skutečnost známá výzkumníkům, že desítky tisíc politických vězňů sedí v tajných věznicích SBU (Sil bezpečnosti Ukrajiny) a proti lidu jihovýchodu nasazují skutečný teror za jeho přesvědčení Říkat pak pravdu nahlas - to není žádná maličkost. Pro to se mimochodem stále rozhoduje 48% respondentů na východě, s 32% neutrálně odpovídajícími.

Ale pokud je nám již východ a jih Ukrajiny jasný, růst proruských sympatií v Haliči (na 25%) a u obyvatel centrální části země (na 39%) již vyvolává u ukrajinského vedení obavy. Vzhledem k tomu, že podíl negativního sentimentu vůči Rusku na západě klesl o 13% (na 56%) a v centru o 10% (na 42%). To znamená, že podíl příznivců a odpůrců Ruské federace se na Ukrajině téměř vyrovnal.

A jedná se o lidi z regionů, které sloužily jako jádro nacistické politiky Kyjeva: nepokoje na  Majdanu vyvolali Haličané. Poté „slízli smetanu“ obsadili úřednická místa a velitelské pozice v trestních praporech a začali masivně mobilizovat do VSU (Vojenských sil Ukrajiny).Ukrajinci dávali přednost utéci a najít práci v Evropě a Rusku.  Na Donbasu nyní bojují většinou vojáci z Kyjeva, Čerkasské, ​​Kirovogradské a dalších oblastí střední a severní oblasti Ukrajiny. Zdá se, že lidé jsou svou bratrovražednou občanskou válkou pro zájmy zahraničních patronů už velmi unaveni.

Ukazuje se odůvodněnost výroku Abrahama Lincolna: „Můžete navždy oklamat některé, můžete na nějakou dobu oklamat všechny, ale nemůžete všechny oklamat navždy“. Mediální stroj anti-ruské propagandy na Ukrajině za západní peníze se snažil zakázat subjektům televizního vysílání ruské kanály, ruskou televizní produkci. Snažil se obrátit a využít svaté pojmy sovětské generace z boje za vlast proti fašismu jako zdůvodnění pro militantní nacismus.

Ale bezvýsledně. Vzhledem k tomu, že bez ohledu na to, o kolika  „ruských agresorech“ chystajicích se zachvátit „nězavisimuju“ se v TV mluvilo, stále ještě se neobjevili „na náměstích“. Údajně jen proto, že tomu statečně brání bojovníci v Donbasu. Přitom je všem již dlouho známo, že vojenský rozpočet ruské armády 50x převyšuje rozpočet Ukrajiny a úroveň údržby techniky vlastních jednotek je taková, že pokud by chtěli, mohli by Rusové obsadit celou Ukrajinu za pár týdnů tak, že by z ukrajinské armády zbyl jen mokrý flek. Ale Rusko nepotřebuje takové obsazení. Má jiný zájem: pomáhat chránit rusky mluvící populaci Donbasu před banderovskými represemi.

Hlavní otázkou nyní je, zda Rusko je připraveno odpustit Ukrajině. Sympatie Rusů k Ukrajině v únoru klesly z 34% na 26%. Ale není nic překvapivého nebo ukrainofobního v těchto výsledcích. Tři čtvrtiny samotných Ukrajinců se domnívají, že v  jejich zemi nastává skutečný chaos.

A obnovit předchozí předkrizový vztah, a to i v případě, že dojde k míru v Donbasu a k realizaci dohod z Minsku (samozřejmě s federalizací Ukrajiny), to bude těžké. Rusové nikdy nechtěl dobytí „nezávisimuju“, ale mohli by souhlasit s jejím osvobozením od nacistů  - ve spojení s příslušnými zdravými silami na Ukrajině, počínaje Donbasem a jihovýchodem.

Moskva od začátku rusko-ukrajinské krize setrvává na nejvyváženější pozici: pomáhat a chránit ty, kteří jsou připraveni se sami bránit, ale ne těm, kteří čekají jen na to, až všechnu tu tvrdou a nebezpečnou práci za ně udělají ruští vojáci. Tato politika se do značné míry odráží ve výsledcích výše uvedeného průzkumu.

PRAVDA.Ru


https://www.pravda.ru/world/15-07-2017/1341577-ukr_rus-0/

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf