Ukrajinci hlasují za Ruskou federaci prací a penězi

 

9.8.2017 Pavel Kočegarov

Nehledě na výzvy ukrajinských úřadů, občané Ukrajiny raději pracují v Rusku, a ne v evropských zemích. V úterý ministr infrastruktury Ukrajiny Vladimír Omeljan řekl, že jeho spoluobčané nemají důvod jezdit do Ruska, ani do Doněcké lidové republiky DLR – prý tam nemají co dělat. Vyzval Ukrajinci k častějšímu navštěvování Evropy, pro rekreaci  a za prací. Tyto výroky vypadají divně: Ukrajinští občané prchají před chudobou a primárně hledají výdělek v Rusku. Podle ministerstva vnitra, každý čtvrtý cizinec, který oficiálně navštíví Rusko, je občan Ukrajiny. Nejčastěji Ukrajinci uvedli jako účel cesty práci a soukromou návštěvu. A rozpočet na Ukrajině závisí na penězích, poslaných domů z Ruska ukrajinskými migranty, které činily téměř 1 miliarda $ v roce 2016.

Ministr chce aby Ukrajinci vydělávali peníze v zemích Evropy, a pak se vraceli a zvedali ekonomiku Ukrajiny. Sami Ukrajinci již učinili svou volbu ve prospěch Ruska. V posledních letech jsou lidé z této země stále na prvním místě v žebříčku migrace, spolu s občany středoasijských zemí.

 

23letá Kyjevanka Marie, která v posledních třech letech žije v Moskvě, radí ministrovi Omeljanovi, aby zkusil žít z platu  200-300 $, které jsou placeny v ukrajinském hlavním městě. Ve vnitrozemí všichni žijí bez peněz, v naturálním hospodářství.

- Když jsem studovala poslední rok Kyjevský institut cizích jazyků v letech 2013-2014, pokusila jsem se dostat v Kyjevě na práci firemní sekretářky. Nabídli mi 100-150 $, - říká Maria magazínu LIFE.

- V Moskvě zatím za stejnou práci platili 500-650 $. Tak jsem v roce 2014 šla do ruského hlavního města .

Podle slov dívky, v Moskvě si našla práci dostatečně rychle, jako vedoucí kanceláře salonu krásy. Práce bylo hodně. Ale nepodvedli jí. Ve výplatní obálce mívá, jak slíbili - 35-45 tisíc měsíčně. Přátelé ji pomohli se získáním povolení k práci, za které je nutné platit čtyři tisíce měsíčně, ale chrání ji před problémy s policií, - říká Maria.

Maria je přesvědčena, že i přesto, že v Moskvě musí platit za povolení k práci, stejně jako za podnájem, který sdílí s přítelkyní, nebude spěchat s návratem do Kyjeva.

 V Rusku se cítím klidná, uvolněná, a co je nejdůležitější, tady vidím pro sebe více příležitostí,  než na Ukrajině, - říká Maria.

Podle statistik Federální migrační služby (FMS), v roce 2016 přijelo do Ruské federace jen o něco málo přes 16,4 milionu cizinců. Od 1. ledna 2017 přijelo zatím oficiálně asi deset milionů občanů z jiných zemí.

Téměř 40 procent - podle FMS RF - obvykle je cílem příjezdu soukromá návštěva. Většina příchozích je z Ukrajiny, Kazachstánu a Ázerbájdžánu. Tak velký podíl soukromých návštěv může být snadno vysvětlen - jedná se o formální důvod příjezdu do Ruské federace, a pak zde zůstanou pracovat nelegálně. Na druhém místě jako důvod návštěv je zaměstnání. Také v tomto důvodu vedou občané Uzbekistánu, Tádžikistánu, Kyrgyzstánu a Ukrajiny. Podle ministerstva vnitra mají pracovní povolení asi čtyři miliony lidí - téměř polovina všech osob, kteří přijeli do RF. Téměř všichni hostující pracovníci jsou v Moskvě, Moskevské oblasti, Petrohradském, Rostovském a Bělgorodském regionu.

A stále více a více našich sousedů z Ukrajiny získává ruské občanství. Během prvního čtvrtletí roku 2017 bylo vydáno 19 tisíc ruských pasů, a za druhé - téměř 22 tisíc. Obecně platí, že asi 1,2 milionů občanů Ukrajiny, kteří se přišli do Ruska po roce 2014, bude chtít získat ruský pas. 250 tisíc lidí již občanství Ruské federace získalo.

 

Podle různých zdrojů pracuje v Rusku na šest milionů Ukrajinců. Vydělané peníze zčásti převádějí do své země. Podle centrální banky Ruské federace, v průměru za čtvrtletí je ukrajinskými občany převáděno z Ruska příbuzným přes platební systémy 150 milionů dolarů. Za posledních pět let byla Ukrajina třetí až čtvrtou zemí v objemu převodů z Ruska. V roce 2016 Ukrajinci převedli z Ruské federace 977.6 milionů dolarů, a za první čtvrtletí letošního roku - téměř 180 milionů dolarů. 

V poslední době Ukrajinci vyvážejí ruské automobily, protože auta z trhu evropských zemí, si nemohou dovolit. Nepočetnější vozy, dovezené v roce 2016 na Ukrajinu, jsou ruského původu.

Ministr infrastruktury Ukrajiny Vladimír Omeljan také popřel zprávy, že Ukrajinci se rekreují na Krymu. Ovšem podle ministerstva rekreačních zařízení a cestovního ruchu Krymu, navštívilo v roce 2015 poloostrov asi 400 tisíc ukrajinských turistů, a v roce 2016 - asi 800 tisíc. Během prvních šesti měsíců letošního roku je odhad přibližně 260 tisíc.

 

Odborníci jsou skeptičtí ohledně prohlášení ukrajinských úřadů. Věřím, že prohlášení Omeljana mají politický charakter, řekl bývalý zástupce FMS RF, ředitel nadace „Migrace XXI století“ Vjačeslav Postavnin.

Podle něj se ukrajinští politici, poté, co byl jejich občanům povolen volný vstup do Evropy, snaží  nyní přeorientovat svými populistickými výroky migrační toky směrem k západu.

Podle mého názoru je nepravděpodobné, že se ukrajinské vládě podaří přesměrovat milionové počty do Evropy, řekl magazínu Life Postavnin.

Nyní se podle různých odhadů nachází v Rusku asi tři až tři a půl milionu Ukrajinců, kteří v posledních pěti až deseti letech žijí v Ruské federaci, pracují, vychovávají děti. A asi 600 tisíc z nich bylo přiznáno trvalé právo pobytu v Rusku na základě povolení k pobytu a práva na azyl.

Podle bývalého šéfa FMS RF se desítkám tisíc Ukrajinců za desítky let podařilo vytvořit si v Rusku rodinu, mít děti, které jsou již 10-15 let staré. A nyní jim ukrajinské orgány nabízí vzdát se domova v Rusku, a jít dobývat Evropu.

 

https://life.ru/t/%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/1033667/ukraintsy_gholosuiut_za_rossiiu_rabotoi_i_dienghami

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf