Ukrajina oficiálně oznámila úsilí získat jaderné zbraně

10. 3. 2017    zdroj

 

Ukrajina chce přezkoumat Budapešťské memorandum. Bylo uzavřeno v roce 1994 a zakotvilo nejaderný status země. Ministr zahraničí Pavel Klimkin prohlásil, že Ukrajina se chce vrátit mezi jaderné mocnosti. Poznamenal, že v této otázce země potřebuje podporu USA. Arzenál jaderných zbraní zůstal po rozpadu SSSR na Ukrajině. Výměnou za zřeknutí se zbraní byly Kyjevu poskytnuty bezpečnostní záruky od Ruska, USA a Velké Británie. Po roce 2014 však Ukrajina opakovaně prohlašovala, že chce, aby jí byl vrácen status jaderné mocnosti.

 

Ale jak uvedl bývalý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk, Ukrajina byla jadernou mocností pouze nominálně.

 

"V sovětských dobách byly na našem území cizí atomové zbraně, vyrobené v Rusku, s ruskými čipy. Dokonce i tlačítko bylo v Moskvě. Úplný cyklus výroby jaderných zbraní nás bude stát nejméně 50 miliard dolarů", přiznává.

 

"Pro Ukrajinu to jsou v nejbližší budoucnosti nedosažitelné záležitosti, všechno to stojí desítky miliard dolarů. Nejsou technické ani finanční možnosti, aby Ukrajina znovu získala jaderný status", řekl médiím bývalý ředitel Gosatomu Ukrajiny. Cituje experty, kteří vypočítali, že "obohacování uranu s sebou přináší obrovské náklady a pracovní lhůty a že vybudovat obří továrnu na zpracování radioaktivních látek s oddělením plutonia je možné minimálně za 15 miliard dolarů".

 

"Pokud Ukrajina podnikne cokoliv k získání jaderného statusu, což je téměř nemožné, stane se velmi rychle politickým vyvrhelem ve světě, jako je Severní Korea", dodal bývalý "jaderný šéf".

 

Připomeňme, že v únoru Klimkin konstatoval, že Kyjev nutně potřebuje smrtící zbraně a že vojenská pomoc, poskytovaná nyní ze strany USA, se oficiálně zatím projevuje pouze v dodávkách výstroje a výzbroje.

 

"Jednoznačně je (smrtící zbraně - pozn. red.) potřebujeme. Je pravda, že vždycky říkám, že nemám rád toto rozdělení - na smrtící a nesmrtící. Existuje jasný pojem zbraně na obranu. Nutně je potřebujeme. Jednoznačně potřebujeme více vysoce technologických zbraní, potřebujeme účinnou spolupráci se Spojenými státy a NATO, přičemž v mnoha oblastech", řekl Klimkin v rozhovoru se ZN. UA, když odpovídal na otázku, zda Ukrajina potřebuje smrtící zbraně.

 

Dříve adresoval žádost americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi o poskytnutí Kyjevu smrtících zbraní šéf výboru pro ozbrojené síly Senátu John McCain.

 

Moskva nejednou varovala před dodávkami zbraní na Ukrajinu, protože tento krok povede jen k eskalaci konfliktu na Donbasu. Proti dodávkám zbraní na Ukrajinu se vyslovila většina evropských politiků.

 

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová