Ukrajina a Polsko jsou ohroženy. Co si cizinci myslí o „Nord Stream-2“

 

Plynovod "Nord Stream-2" (NS-2) vyvolal bouřlivou debatu na obou stranách Atlantiku, přiznal šéf amerického ministerstva zahraničí John Kerry. Žádosti na adresu ruského projektu zní čím dál častěji - některé státy uznávají jeho důležitost, zatímco jiní volají po jeho blokádě.

 

Grigorij Sysojev / RIA Novosti

V poslední době zní kritika druhé větve "Nord Stream" stále častěji. Nespokojenost s ruským plynovodem vyjádřili evropští, američtí a ukrajinští politici. Poslední se obávají, že po uvedení do provozu NS-2, ztratí Kyjev roli tranzitní země pro paliva z Ruska do EU a budou tratit miliardy dolarů. Nicméně jsou i zastánci projektu ze zemí, jejichž názor je téměř rozhodující pro osud potrubí. Názory zahraničních politiků na "Nord Stream-2" shromáždil http://www.aif.ru/

 

Eurokomisař: Polsko a Ukrajina jsou v ohrožení.

NS-2 posílí závislost EU na Rusku, ohrozí dodávky paliva do Polsku a Ukrajinu zbaví statusu tranzitní země, vyjádřil obavy eurokomisař pro otázky klimatu a energetiku Arias Cañete. "Rusko získá dominantní možnost dodávek do Evropy, cesty se sníží ze tří na dvě. Navíc bude ohroženo Polsko. Redukce tras samozřejmě nezlepší zabezpečení dodávek", řekl  Caňete, informuje "Interfax". "V zájmu všech partnerů, zejména zemí střední a východní Evropy, musí Ukrajina zůstat důležitým dopravní koridorem pro plyn. Úspěšná realizace zimního plynového balíčku s konstruktivním zapojením Ruska a Evropské komise umožnilo místní spotřebu na Ukrajině a zajištění spolehlivého tranzitu ruského plynu do EU", dodal.

 

Ukrajina: Projekt by měl být blokován

Nejvíce postiženou stranou v případě spuštění "Nord Stream-2" bude Ukrajina. Rusko očekává, ukončení provozu potrubí do roku 2019, kdy vyprší smlouva o tranzitu mezi Moskvou a Kyjevem. Výkonný NS-2, s 55 miliardami kubických metrů za rok, umožní minimalizovat tranzit plynu přes Ukrajinu. Expremiér Arsenij Jaceňjuk odhaduje, že ztráta obcházením Ukrajiny ruským palivem pro EU, bude činit 2 miliardy $ za rok. NS-2 musí být zablokován jako škodlivý pro země východní Evropy. Ponechá Ukrajina, Polsko, Slovensko, bez miliard dolarů příjmů a rovněž ponechává EU bez konkurence na trhu s plynem, a učiní ji závislou na "Gazpromu", varoval Jaceňjuk. Náčelník ukrajinského "Naftogazu" Andrej Kobolev nazval "NS-2" - "vážnou hrozbou" pro ukrajinský systém přepravy plynu. "V případě, že si Rusové pospíší, druhá větev "Nord Streamu" může být dokončena do roku 2019. Poté budeme mít mnohem víc problémů. Kromě ztráty tranzitu, bude mnohem těžší nákup plynu v Evropě. Ve východní Evropě, bude nedostatek plynu. Pokud všechen plyn projde "Nord Streamem", tranzitní kapacity evropských PTS (plynotransportních systémů - pozn.) nebudou stačit k přepravě požadovaného množství plynu do východní a jižní Evropy. Je možné, že hlavním cílem "Gazpromu" – je dosažení "úzkého hrdla“ na trhu, a pak prodej plynu pro nás a naše sousedy za draho", řekl Andrej Kobolev v rozhovoru s časopisem"Focus".

 

Andrzej Duda: narušení energetické jednoty

Opakovaně kritizovala druhou větev "Nord Streamu" Varšava. Polsko, spolu se sedmi podporovateli (Maďarskem, Slovenskem, Rumunskem, Litvou, Lotyšskem, Estonskem, Českou republikou) zaslala Evropské komisi dopis, který napadá realizaci ruského plynovodu. V lednu polský prezident Andrzej Duda řekl, že NS-2 není v souladu s normami EU. Podle něj tento projekt porušuje "energetickou jednotu" v Evropě. Později Duda řekl, že výstavba plynovodu je problémem ve vztazích jeho země a Německa. "Máme problémy, například s "Nord Streamem-2". Máme v tomto ohledu různé pohledy na problematiku energetiky. Je to otázka naší bezpečnosti, což platí nejen pro Polsko, ale také Ukrajinu, Slovensko, a možná i další země, které tím budou jistě ovlivněny", řekl Duda v únoru.

více

 

Německo: NS-2 je ve sféře německých zájmů

Pokud po dokončení "Nord Streamu-2" utrpí Ukrajina největší ztráty, největší prospěch ze vzniku druhé větve ruského plynovodu získá Německo, které bude klíčovým dodavatelům surovin z Ruské federace ve starém světě. Přes útoky kolegů v EU, že NS-2 je politický projekt, německá kancléřka Angela Merkelová nazývá projekt ekonomickým. "Já jsem spolu s ostatními zdůraznila, že to je především ekonomický projekt, který má soukromé investory. Otázkou je, jak potřebné právní základy dnes potřebuje. Evropská komise o tom diskutovala s našimi národními regulátory. Také jsem vyjádřila přání, a mnozí další, že je třeba najít řešení, ve kterém Ukrajina zcela neztratí svůj tranzitní status. To je politické přání",   zdůrazňuje Merkelová. Podle vicekancléře Německa, Sigmara Gabriela, jeho země má o "Nord Stream-2 zájem". "Nord Stream-2" spadá do sféry německých zájmů, v tom souhlasím se spolkovou kancléřkou", řekl s tím, že projekt může být přínosem nejen pro Německo, ale i Francie a další země EU. Nicméně, podle vicekancléře, musí Rusko "zaručit energetickou bezpečnost východní Evropy" a pracovat v rámci evropské legislativy. Podle něj Moskva "toto akceptuje a hledá konstruktivní řešení." K obavám z Polska se v Berlíně staví seriózně, řekl Gabriel. "Berlín bere v úvahu obavy Polska z "Nord Streamu-2", řekl Gabriel a dodal, že Německo a Polsko jsou jednotné v názoru, že trasy dodávek paliva je nutné diverzifikovat.

více

 

Vygaudas Uškačkas: není to politický projekt

Jak uvedl velvyslanec EU v Rusku Vygaudas Uškačkas, plynovod "Nord Stream-2" je v Evropské unii vnímán jako komerční projekt, a ne jako politický". "NS-2" nevytváří nové zdroje dodávek, ale to je komerční projekt, probíhají o něm jednání. Pokud existují komerční projekty, musejí odpovídat normám třetího energetického balíčku a cílům energie v Evropské unii", vysvětlil Uškačkas (citováno podle RIA "Novosti").

 

Rakousko: projekt by neměl být zpolitizován

Nemají nic proti ruskému plynovodu do Rakouska. Podle "Kommersantu" o podpoře Vídně pro NS-2 informoval premiéra Dmitrije Medvěděva  vicekancléř země Reinhold Mitterlender. Podle představitele "Gazpromu" Alexej Millera, projekt "North Stream-2" byl projednán na nedávném setkání ruského prezidenta Vladimíra Putina s jeho rakouským protějškem Heinzem Fischerem. V loňském roce se rakouský koncern OMV a "Gazprom" dohodli o účasti Rakušanů na "Nord Streamu-2". Kromě toho bude ruská strana stavět v Rakousku (podzemní zásobník plynu), podle objemu druhý v Evropě. Vídeň doufá, že přesvědčí Evropany, že NS-2 je čistě ekonomický projekt, a neměl by být zpolitizován, uvedl rakouský velvyslanec v Rusku Emil Brix. "Nejedná se o projekt, který je uveden v rozporu se zájmy ostatních zemí v regionu, ale jedná se o projekt, který by nám měla pomoci vypořádat se s důležitými otázkami, jako je spolupráce v oblasti energetiky, které mohou být založeny na ekonomiku, ne politika" - pošle slovo Brix kancelář Sputnik.

 

USA: je třeba pozastavit realizaci "Nord Streamu-2"

Navzdory skutečnosti, že "Nord Stream-2" nijak neovlivňuje Spojené státy americké, američtí politici stále častěji vyjadřují nespokojenost s projektem. Bývalý americký velvyslanec při EU, Richard Morningstar vyzval Brusel k odmítnutí "NS-2". Svou pozici  americký diplomat vysvětlil tím, že vznik druhé větve ruského plynovodu naruší strategii energetické unie EU a zničí projekty na dodávky zkapalněného zemního plynu (LPG). Hlava amerického ministerstva zahraničních věcí, John Kerry je přesvědčen, že realizace "Nord Streamu-2" bude mít negativní dopad na země východní Evropy. "Tento projekt vyvolal velmi bouřlivou debatu na obou stranách Atlantiku, a my jsme si naprosto jisti, že to bude mít negativní dopad na Ukrajinu, Slovensko a východní Evropu", cituje Kerryho TASS. Podle něj "nelze problém spustit ze zřetele". Nespěchejte s realizací evropského plynovodu, vyjádřil se zvláštní vyslanec pro energetiku Amos Hochstein. Druhou větev "Nord Streamu" za komerční projekt nepovažuje. "Nevěříme, že se jedná o komerční projekt, právě naopak. Politická stránka projektu nespočívá v naší opozici, ale v projektu. Ať už samotný projekt, tak jeho následky rozdělují Evropu, a to vyvolává znepokojení ve Spojených státech, stejně jako v celé východní, střední a většině západní Evropy", připustil Amos.

 

http://www.aif.ru/money/economy/ukraina_i_polsha_pod_ugrozoy_chto_inostrancy_dumayut_o_severnom_potoke-2

 

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf