USSTRATCOM v Kongresu USA navrhuje rozmačkat Rusko silou

 

06:21 07.04.2017

Alexandr Chrolenko

133539377


Hlava Stragického velení amerických ozbrojených sil USA (USSTRATCOM) generál John Hyten v úterý v Kongresu prohlásil, že Spojené státy „nemají ochranu“ před okřídlenými raketami umístěné na zemi, které byly nedávno umístěny ve Volgogradské oblasti a ještě v jednom regionu.


Podle názoru generála Johna Hytena ruský raketový systém „může ohrožovat velkou část kontinentální Evropy". Opět bylo v Kongresu řečeno, že Rusko porušuje dohodu o likvidaci raket se středním doletem, a proto je nezbytné vést s Moskvou rozhovor z pozice síly.


Tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov

Peskov: Moskva nikdy nebude souhlasit se slovy o „ruské agresi“

USSTRATCOM nepublikoval charakteristicky nové okřídlené střely vystřelované ze země, experti ale připouštějí, že má jadernou hlavici a USA „musejí chápat, co s tím mají dělat" v budoucnosti.


John Hyten dříve prohlásil, že arzenál ruských taktických jaderných zbraní značně převyšuje zásoby podobných zbraní USA, že Rusko zkoumá značné vojenské možnosti, včetně laserů pro jejich využití v kosmu, což může ohrožovat americké satelity.


Svého kolegu podpořil zástupce předsedy sjednoceného výboru náčelníků štábů USA generál Paul Selva, který si myslí, že k roku 2027 strategické bombardéry B-52 nebudou moci překonávat protivzdušnou obranu Ruska.


Tichá hrůza, která jímá kongresmeny, je přímo úměrná růstu vojenského rozpočtu USA. Nakolik je důležitý názor amerických generálů pro vztahy mezi Moskvou a Washingtonem?


Nemá podobné

Logika Johna Hytena — „Nemáš ochranu — je třeba útočit" — má smysl. Vždyť hlavním úkolem USSTRATCOM není garantovaný odvetný útok, ale útočná operace za pomoci všech sil a prostředků, což znamená garantované a rychlé vítězství ve válce.


Nejvíce rozvinutou jadernou triádu na planetě mají Rusko a USA. Proto je Rusko první možný cíl STRACOMu na cestě ke globální dominanci ve vojenské sféře, která je hlavním sloupem „americké výjimečnosti".


Stálá zástupkyně USA při OSN prohlásila, že Trump považuje Rusko za problém

Nehledě na připravenost Ruska jednat o možném snížení jaderných potenciálů, administrativa Baracka Obamy schválila 30letý program modernizace jaderné triády za cenu okolo jednoho bilionů dolarů. A prezident Donald Trump slíbil „historické zvýšení vojenského rozpočtu", rozšíření jaderného arzenálu USA a podpořil vedení STRATCOMu ve snaze modernizovat veškerou jadernou triádu.


Moskva se nechystá soutěžit s Washingtonem a drží se principu rozumného dostatku. Při poradě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem ohledně státního programu výzbroje na roky 2016-2025 náměstek ministra obrany Ruska Jurij Borisov zdůraznil, že země může vytvořit vlastní systém rychlého globálního úderu, ovšem je potřeba vycházet z obranné doktríny. Pravděpodobně z toho samého důvodu Rusko nemá operativní analogii, která by byla podobná STRATCOMu pro preventivní zničující úder. A dávno má efektivní instrumenty pro bleskovou odpověď.


Zpracování výhod


Ministr zahraničí USA Rex Tillerson

© Foto: U.S. Department of State

Kongresman vyzval Tillersona, aby zrušil cestu do Ruska

Pro mnohé civilizované — údajně — země je politický dialog ve formě vojenských cvičení již zvykem.


V březnu se odehrály manévry Strategického velení USA Globální blesk-2017, které se staly největší prověrkou jaderné triády USA od začátku 90. let.


Předtím se odehrálo strategické cvičení „Asketické vychování-2017", podle jeho scénáře Pentagon a NATO reagoval na lokální konflikt v Evropě ve formátu „hybridní války".

Evropské území se stalo místem STRATCOMu pro start amerického Globálního blesku-2017.


Je pravděpodobné, že poplach pro letectvo 4. armády ruského letectva a protivzdušnou obranu Jižního vojenského okruhu nebylo prosté cvičení, ale logická odpověď Ruska na „asketismus" a „blesk" Západu.


Frontové bombardéry Su-25M a Su-25SM zničily „letový park bojových strojů", elementy protivzdušné obrany a další důležité objekty protivníka. Během čtyř dní piloti provedli více než 120 cvičných-bojových startů.


Paralelně s tím v Západním vojenském okruhu piloti dvou desítek stíhaček Su-34 za krytí letounů Mig-29SMT a Mig-31BM zaútočili raketami a bombami na objekty smyšleného protivníka na polygonu Pogonovo.


Protivzdušné systémy S-300 a S-400 odrážejí útoky útočných prostředků smyšleného protivníka na polygonu Ašuluk.


Na osmi polygonech Západního vojenského okruhu trénují normativy taktické, palebné a ženijní přípravy tankisté a motostřelci — okolo 2000 vojáků a 200 kusů techniky.


Názor autora se nemusí shodovat s názorem redakce.

...