USA stále aktivněji pracují na rozvratu Ruska

Andrej Fursov

24.7.2017     Expertní názor

 

Americký Kongres představil projekt  zákona, obsahující seznam zahraničních programů ministerstva zahraničí pro příští rok. Celkem na realizaci mezinárodních projektů navrhuje vyčlenit 5,4 miliardy $. Dokument zdůraznil, že ministerstvo by nemělo realizovat projekty na Krymu, pokud  „se nevrátí Ukrajině“. Zároveň je jasně řečeno, že peníze mohou být použity k „podpoře demokracie v Rusku, ochraně internetové svobody“ a „pomoci v boji proti ruskému vlivu.“ Ostatní země americké ministerstvo zahraničí také nenechává stranou. Spojené státy znovu vnucují světu, že jsou odhodlány jej zachránit. Právě tímto způsobem dělají zasahování do záležitostí jiných zemí oficiálním. Jaké jsou skutečné účely snahy Američanů údajně zachránit svět? Jak se vyhnout protiruskému vektoru, vyjádřenému otevřeně v oficiálních dokumentech? Exkluzivní rozhovor pro čtenáře ‚PRAVDA.Ru‘ poskytl náš odborník, známý historik a publicista Andrei Fursov.

 

- K dispozici jsou informace, které zahraniční programy chtějí USA spustit v roce 2018. Kongresmani vydají více než pět miliard dolarů za aktivity v jiných zemích, včetně Ruska. Znovu Amerika vnucuje světu, že jej musí zachránit, a stále má neuspokojené ambice. Zdá se, že ve skutečnosti na tomto základě USA zasahují do záležitostí jiných zemí. Legitimizují proces, pak na tom skvěle vydělávají. Souhlasíte?

- To není překvapivé. USA aktivně zasahují do vnitřních záležitostí jiných zemí - zejména Ruska. Naši zemi – jadernou velmoc, není tak snadné dobýt z vnějšku. To může být učiněno pouze zevnitř, podkopávat politický režim, podporovat oligarchy pro obsazení vládnoucí vrstvy, hecovat nálady lidí proti vládě. A to zejména sledují tím, že vedou informační válku, v tom je podstata jejich politiky.

Mne udivuje, proč nevedeme agresivní informační válku proti Spojeným státům, proč neustále čekáme, kdy bude možné uzavřít mír. Nejhloupější je očekávat změny v americké politice v závislosti na tom, kdo tam bude prezidentem Clinton, Trump, nebo někdo jiný. Amerika není Rusko. V Americe mnoho nezáleží na tom, kdo je prezident. Tam je vládnoucí třída, která tvoří koncepce dlouhodobě, mnohá desetiletí. Jedna z těchto koncepcí je - maximální oslabení Ruska, a při troše štěstí, jeho roztrhání, jako tomu bylo u Sovětského svazu.

USA na počátku 80. let neměly v úmyslu zničit Sovětský svaz. Chystaly se ho oslabit. Ale poté, co si zajistily komplice uvnitř SSSR, pustily se do ničení. O to samé se nyní budou pokoušet u Ruska. Minimální program je maximální oslabení a změna režimu. Maximální program - rozdělení do několika částí: čtyř, sedmi. Takže na to musíme reagovat.

Za prvé, vést aktivní informační válku. Za druhé, rozhodně potlačit „pátou kolonu“. Za třetí, velmi důležité je řešení sociálních problémů, které USA používají k podkopání situace v naší zemi. Jedná se o problém sociální nerovnosti, problém ekonomického rozvoje, problém korupce.

 

- Rovněž se očekává návrh zákona „pro pomoc proti ruskému vlivu“ v jiných zemích: v Evropě, Eurasii a Střední Asii. Takto je to přímo napsáno. Proč oni nelitují takové částky na ovlivňování a my litujeme? „Rossotrudničestvo“ dostává peníze maximálně na brožury. Jsme tak chudí, že je lepší nechat být anti-ruskou propagandu, sankce, ale my na to nebudeme utrácet peníze?

- Zde jsou dva momenty. Američané mohou vytisknout dolarů, kolik chtějí. Co se týče naší organizace „Rossotrudničestvo“, pak je to naprosto bezzubá organizace, která šetří na všem. To mi připomíná sovětskou historii. Když si Sovětský svaz v 60-70 letech uvědomil, že se na Západě dobře prodávají naše obsahově nekvalitní filmy, pak část hospodářského byra s radostí přivítala vytvoření takových filmů. Vzhledem k tomu, že takové filmy získaly valuty těmto agenturám. A přitom ve skutečnosti tyto filmy podkopaly vědomí sovětského lidu, působily velmi účinně k našemu zničení. V tomto ohledu si myslím, že by naše příslušné orgány měly věnovat pozornost strukturám jako „Rossotrudničestvo“, tomu, jak vykonávají svou funkci; a pokud ji neplní, k čemu jsou? Navíc, pokud jejich činnost ubližuje, ať jsou postiženy podle zákona.

 

- Je tedy třeba využívat účinnější struktury vlivu. Jak jinak rozbít protiruský vektor?

- Na Ukrajině bylo v 90. letech asi 400 nevládních organizací ze Západu, zejména ze Spojených států. Pracovaly ve všech skupinách obyvatelstva. A ruské organizace vážně zapracovaly jen v letech 2006-2008, kdy bylo již příliš pozdě „pít Boržomi, protože játra zkolabovala“. Před několika lety jsem přednášel na Seligeru, a řekl jsem klukům z Kyjeva, že téměř na všech významných univerzitách na Ukrajině jsou tzv. NATO-vské sály, vytvořené již v 90. letech. Chcete-li získat dobrou práci po ukončení studia, musíte mít napsáno v diplomu, že jste se zúčastnili přednášek v takovémto NATOvském sále.

Ukazuje se, že velmi zaostáváme a totální nešikovností prohráváme informační válku. Kromě toho je v Rusku, kvůli nedořešení celé řady problémů, úrodná půda, kterou mohou Američané používat k ovlivňování situace v naší situaci. Ale nám nic nebrání v tom, abychom se ze svých chyb poučili a opatřili si ostré zuby.

 

Rozhovor vedla Taťána Traktina

https://www.pravda.ru/expert/24-07-2017/1342786-usa-0/

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf