USA se snaží vytlačit ruské palivo z evropských jaderných elektráren

 

Podle výroční zprávy firmy produkující jaderné palivo TVEL (dceřinné společnosti  "Rosatomu") , zažívají evropské země, v nichž jsou jaderné elektrárny sovětské/ruské výroby, rostoucí politický tlak ze Spojených států. Jak uvádí "RIA Novosti", specialisté jaderné energetiky věnují stále větší pozornost tomu, že agresivní prosazování zájmů Westinghouse a použití jeho paliva v jaderných elektrárnách s reaktory, navrženými pro  ruské palivo, představuje hrozbu pro bezpečnost v zemích východní Evropy.

 

"Pokusy o proniknutí do VVER segmentu jaderných elektráren podnikané americkou firmou je podporováno EU, mimo jiné prostřednictvím systému přidělování grantů Evropské komise. Roste politický tlak založený na tezi, že je třeba snížit energetickou závislost na Rusku, diverzifikací zdrojů dodávek, které mohou být použity jako prostředek omezování soutěže" - píše se v prohlášení TVEL.

Taková činnost je zcela přirozená pro kapitalistickou formu ekonomiky, ale ve vztahu k jaderným elektrárnám s sebou nese velmi významná rizika. Zkušenosti s využitím komponentů s palivem Westinghouse pro ruské reaktory typu VVER již mají a to hlavně negativní. Například před několika lety došlo v české jaderné elektrárně "Temelín" během provozu v jednom z reaktorů typu VVER k odtlakování palivového článku. Toto odtlakování je velmi nebezpečné a může způsobit nehodu s radioaktivní kontaminací. V důsledku toho odmítla Česká republika používat komponenty Westinghouse a vrátila se k používání ruského paliva.

Na Ukrajině, kde úřady v posledních letech neustále zvyšují protiruskou  propagandu, byly komponenty Westinghouse použity na Jihoukrajinské jaderné elektrárně, kde byly ihned po zahájení výměny paliva zaznamenány poruchy v práci těchto sestav, způsobené jejich stavebně-technickými odlišnostmi.

 

Ve zprávě TVEL je uvedeno, že rostoucí politický tlak na země východní Evropy v této věci s sebou nese ohrožení jejich jaderné bezpečnosti.

 

15. července 2016

http://www.zavtra.ru/content/view/ssha-pyitayutsya-vyitesnit-rossijskoe-toplivo-s-evropejskih-aes/

 

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf