USA mohou spustit válku s Ruskem, varuje spisovatel

 

26. října 2016

 

Washington – Přestože může být předpověď války mezi Ruskem a USA považována za zbytečné vyvolávání paniky, právě k tomuto cíli směřují všechny kroky stávající americké administrativy. Varuje před tím v komentáři server American Thinker.

 

„Určitě je alarmující předpovídat válku s Ruskem. Nicméně příslušníci této administrativy následují politiku, která může vést pouze k tomuto výsledku," píše v komentáři pro server Amerikan Thinker spisovatel John Dietrich, který se věnuje vztahům mezi USA a Ruskem. Tato agresivní politika se podle něj projevuje hned na dvou frontách – v kyberprostoru a v Sýrii. A zároveň je prý tato politika založena na směsici lži a nekompetentnosti.

 

Konflikt kyberprostoru podle něj vznikl kvůli podezření, že Rusové zasahují do dění ve Spojených státech před americkými prezidentskými volbami prostřednictvím WikiLeaks. Rusové rozhodně popírají, že by hráli v hackerských útocích jakoukoliv roli. Úřad ředitele Národní zpravodajské služby a ministerstvo vnitřní bezpečnosti vydalo prohlášení, podle kterého „jsou tyto krádeže a zveřejnění informací určeny k zasahování do volebního procesu v USA". Podle Washingtonu v tom má prsty právě Moskva.

 

„Je třeba poznamenat, že toto tvrzení je založeno na víře. Americká administrativa neposkytla pro své tvrzení žádný důkaz. Jakákoliv zahraniční zpravodajská služba s rozpočtem větším než 129 dolarů může mít přístup k e-mailům ministra zahraničí. Tváří v tvář této vážné hrozbě administrativa nabídla hrůzostrašný intelekt viceprezidenta Joe Bidena," píše se v komentáři.  Biden v té souvislosti uvedl, že Washington pošle „vzkaz" Putinovi a že to udělá „v čase, který si vybere, a za okolností, které budou mít největší dosah". Na otázku, zda se americká veřejnost dozví, jakou zprávu USA vyslaly, odpověděl: „Doufám, že ne".

 

Na jeho slova obratem zareagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Hrozby namířené proti Moskvě a vedení našeho státu jsou bezprecedentní, protože byly vyjádřeny na úrovni amerického viceprezidenta," uvedl. „Na pozadí této agresivní nepředvídatelné linie musíme přijmout opatření na ochranu našich zájmů vedoucí k zajištění rizik," dodal. Vladimir Putin k tomu dodal: „Jedinou novinkou je, že poprvé na nejvyšší úrovni Spojené státy připustily zapojení do těchto aktivit, a do jisté míry vyhrožují, což odporuje pravidlům mezinárodních vztahů."

 

„Existuje mnoho důvodů pro námitky vůči kybernetickým útokům. Bývalý zástupce ředitele CIA Michael Morell poukázal na to, že fyzické útoky po síti nejsou něco, co USA chtějí dělat, protože nechtějí vytvořit precedens pro ostatní země, aby stejnou strategii použily proti nim. V případě, že Rusové budou cílem počítačové útoku, budou podle něj USA prvním podezřelým. A to je ideální příležitost pro ty, kteří by chtěli vyvolat konflikt mezi USA a Ruskem. A co je nejdůležitější, útok tohoto druhu by zvýšil napětí v již tak špatných vztazích," cituje Morella server American Thinker.

 

Další oblastí konfliktu mezi oběma zeměmi je pak Sýrie. Podle agentury Reuters se někteří zahraničněpolitičtí poradci amerického prezidenta Baracka Obamy vyslovili pro „letecké údery na syrské vojenské základny, muniční sklady, nebo radarové a protiletadlové základny." Moskva ale varovala, že každý útok na syrskou armádu „vystaví ruský personál a vojáky nebezpečí". „To, co tito úředníci navrhují, je válečný akt," připomíná server.

 

Hillary Clintonová se pak podle server zasazovala o vytvoření bezletové zóny. Na problém s touto politikou však poukázal předseda Sboru náčelníků štábu generál Joseph Dunford, který před Kongresem varoval, že „v tuto chvíli by kontrola vzdušného prostoru v Sýrii vyžadovala jít do války proti Sýrii a Rusku." Potřeba důraznější akce souvisí s blížícím se pádem Aleppa. Reuters tvrdí, že rebelové se cítí zrazeni, protože „Obama povzbudil jejich povstání tím, že vyzval Asada, aby odešel, ale pak je opustil".

 

„Napětí mezi USA a Ruskem je na nejvyšším bodě od konce studené války. Mohl by to být čas pro to udělat krok zpět a přehodnotit situaci. Namísto toho máme náčelníka štábu generála Marka Milleyho, který prohlašuje: 'Chci, aby bylo jasné těm, kteří chtějí dělat nám ublížit, že armáda Spojených států - navzdory všem našim problémům, navzdory našemu [operačnímu] tempu, navzdory všemu, co jsme dělali - vás zastavíme a porazíme vás tvrději, než jste si kdy byli poraženi. O tom nepochybujte'. Milley by tyto poznámky jistě nepronesl bez souhlasu administrativy. Jeho důvěra ve schopnosti armády, se zdá příliš optimistická, s ohledem na obtíže, které má v případě porážky Islámského státu," dodává server.

 

 

Zdroj: http://globe24.cz/svet/17949-usa-mohou-spustit-valku-s-ruskem-varuje-spisovatel

 

 

http://globe24.cz