Trumpův nápad nebude fungovat

Ruský velvyslanec v Číně o severokorejské otázce

Gevorg Mirzajan, docent politologie vládní Finanční univerzity, pro RIA Novosti.

K otázce raketových a jaderných zkoušek KLDR a postoje Číny ke vztahům Severní Koreje a Donalda Trumpa pohovořil mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v Číně Andrej Ivanovič Děnisov.

Nakolik jsou blízké ruské a čínské postoje k problematice Severní Koreje?

Blízké, až totožné. Za prvé, ani my, ani Čína nikdy nebudeme podporovat raketový program KLDR. My jej kategoricky odsuzujeme, nejen že je to pro nás bezprostřední nebezpečí, ale do značné míry to provokuje Američany k zesilování jejich prý obranné síly v té části světa, kde ve skutečnosti mají útočný potenciál.

Za druhé, vojenské řešení severokorejského problému není možné, je reálné řešení jen politicko-diplomatické. Jak my, tak Číňané moc dobře chápeme, že i vpád, který naznačuje Trump, je nereálný. Na Severokorejce válečné hrozby neplatí, právě naopak – provokují je a povzbuzují. Dávají jim důvod k obhajování jejich jednání. Prý za vlády Trumpa už devětkrát odpálili rakety, když za Obamy to bylo méně. Trumpovo jednání je jen dráždí.

V době, kdy hrozby začaly, šel americký prezident až do krajnosti, ale naštěstí se vzpamatoval. Může být i potrhlý, ale není sebevrah. Podobně by to chtělo uvažovat i o Kim Čong-unovi. V KLDR je všechno připraveno k jaderné zkoušce, ale nerealizují ji. Raketu opět odpálili, jenže neúspěšně a tady dojde k dalšímu výbuchu rétoriky.

Za třetí, ani my, ani Čína nemáme za cíl změnu režimu v KLDR – je to jeden z našich principů. Ovšem dostat se pod krunýř Kim Čong-una je příliš těžké, avšak pro něho je nejdůležitější zachování dynastie, současné formy vládnutí. V podstatě je to hlavní nejen pro něho, ale pro celou jeho elitu. Je to stranická a vojenská elita těsně napojená na osud Kimů.

Za čtvrté, jak my, tak Číňané podporujeme rezoluci RB OSN stanovující určité sankce na Severní Koreu. Ty jsou ve spojení s Čínou dostatečně efektivní. Když zastavila Čína nákup uhlí od Severní Koreje, přišel Pchjongjang o velké peníze. Prý zuřil. Američané na Čínu tlačí k přitvrzení politiky. Ostatní země mají  možnost se připojit jen po stránce finanční a bankovní, nikoliv dodávkami zboží nebo importem. Čína tam dodává velkou část potravin a topiva.

A daří se protlačit?

Američané si myslí, že zvítězili, že strýček Si souhlasil. To je trochu klam, asi někdo špatně chápal – Trump je v těchto věcech málo zkušený. Totiž Číňané neříkají „ne“ z principu, jejich zvykem je říci buď „ano“, nebo „promyslíme to, uložíme úkol, prostudujeme“.

Za páté, vystupujeme za obnovení, pokud je to ještě možné, již existujících formátů, především šestistranných jednání. Byla ukončena v roce 2008, když se Američané a Severokorejci nedokázali domluvit. Je tady návrh, abychom se sešli v pěti, bez KLDR. Ale k čemu bychom se navzájem ujišťovali v tom, co je jasné, obecné?

Naše a čínské rozumné důvody nebyly uznány. Proto pracujeme po své linii, stejně tak jako Číňané. To, že k výročí narození Kim Ir-sena nedošlo k žádným jaderným zkouškám, je zřejmě zásluhou Číňanů. Severní Koreu rozhodně neovlivnilo vyskakování a řádění Američanů, ti svým jednáním spíše vyvolávají odpor severokorejského vedení.

Číňané ostře vystupují proti rozmístění americké PRO  v Jižní Koreji, ale zdá se, že jen slovy. Mají nějakou strategii k odvrácení, nebo se s tím smířili?

Proti těmto plánům Číňané vystupují rozhodně. Systém je součástí globálního komplexu, stejně jako systém PRO v Evropě. Dokud se PRO nerozmisťovala v Jižní Koreji, bylo pro ně evropské rozmisťování daleko a mysleli si, že to není jejich věc.

Nyní k našemu údivu přijali – výchovná opatření. Napřed u sebe zakázali jihokorejské televizní filmy a hostování jihokorejských chlapeckých skupin. Údajně se také na severu Číny objevilo méně jihokorejského zboží.

Dne 9. května budou v Jižní Koreji volby a Peking se zajímá o postavení dvou potenciálních prezidentů. Oba se stavěli proti umístění protiraketové obrany THAAD. Nyní, jak se volby blíží, oba svůj postoj mění ve prospěch amerického. Naproti tomu se objevují lidové protesty.

Samozřejmě, že Číňany postoj Trumpa obměkčil. Trump je Trump. Nejdříve vystavil Merkelové účet na 375 miliard dolarů  a nyní požadoval od Korejců zaplatit 1 miliardu za rozmístění THAAD. Jestliže Němci reagovali v klidu, Korejci vyskočili a postavili se na zadní. Takže známky smíření nejsou a nebudou. Zde se politika provádí jinak. Není-li řešení, nic se nestane, ale přijme-li se, může se všechno změnit během 24 hodin.

Jak Číňané hodnotí osobu Trumpa a jeho politiku? Považují jeho akce za strategické, nebo nepředvídatelné a avanturistické?

Ani oni na jeho vítězství nevěřili. Naši i čínští amerikanisté dokazovali, že to není možné. Někteří čínští za takový názor byli trestáni. Zvláštností čínského politického myšlení je, že za nejhorší ze všeho považují nepředvídavost. Neschopnost spočítat si, jakou politiku použít pro odpověď, a to i pro nepříjemnou a silně cizí, ale pochopitelnou linii. Pro ně byla linie Obamy a Clintonové přijatelnější variantou.

Vážné úvahy Číňanů, jak žít dále po příchodu Trumpa, vyústily do známé návštěvy Si Ťin – pchinga. Začali si sypat popel na hlavu. Byl to čistý pragmatismus – bylo potřeba zachránit ekonomiku a nějak zarazit Trumpa, aby Číně nezpůsobil hospodářskou ztrátu. A on to udělat chtěl. Pochopitelně, že by Čína odpověděla a Amerika by to pocítila, ale to by už bylo pozdě. Pro Čínu je důležitý přístup na zahraniční trhy, proto by Čína po zásahu Trumpa utrpěla značné ztráty.

Převzato z Ria.ru

29. dubna 2017

outsidermedia.cz