Trump se vzdal. Vzdá se i Putin?

Napsal/přeložil: P. C. Roberts

10. duben 2017

 

Washingtonský establishment znovu získal kontrolu. Nejdříve Flynn, teď Bannon. Všichni, kdo zůstali v administrativě Trumpa, jsou sionisté nebo šílení generálové, kteří chtějí bojovat s Ruskem, Čínou, Íránem, Sýrií a Severní Koreou.

V Bílém domě nezbyl nikdo, kdo je může zastavit.


Rozlučte se s nadějí na obnovení vztahů s Ruskem.


Syrský konflikt musí být znovu rozdmýchán – v tom je smysl chemického útoku, z něhož Washington obvinil Sýrii, nehledě na absenci jakýchkoliv důkazů. Je naprosto očividné, že chemický útok byl akcí organizovanou Washingtonem.


Ministr zahraničí USA Tillerson varoval Rusko, že se podnikají kroky vedoucí k sesazení prezidenta Asada. Trump souhlasil.


Svržení Asada umožní Washingtonu dosadit další washingtonskou loutku, odstranit další arabskou vládu nezávislou na politice Washingtonu, odstranit další vládu vystupující proti krádeži Palestiny Izraelci.


A umožní rovněž to, aby Tillersonův Exxon a neoconi-hegemonisté odřízli ruský plyn od Evropy s pomocí Spojenými státy kontrolovaného plynovodu z Kataru do Evropy přes území Sýrie.


Ignorováním všech těchto výhod pro USA ruská vláda váhala se završením osvobození Sýrie od Washingtonem podporovaného Islámského státu. Rusko váhalo, protože uchovávalo absolutně nerealistické naděje na utvoření partnerství s Washingtonem s pomocí společného úsilí v boji s terorismem.


Je to směšná představa, protože terorismus, to je zbraň Washingtonu. Pokud Washington dokáže odstranit Rusko z cesty s pomocí hrozeb nebo beznadějné „spolupráce“ s Washingtonem, terorismus bude následně v plném rozsahu nasměrován proti Íránu. A když padne Írán, terorismus začne pracovat v Ruské federaci a v čínských provinciích hraničících s Kazachstánem. Washington už dal Rusku „ochutnat“ terorismus v Čečensku.


Jestliže by ruské vedení nezačalo váhat při čištění Sýrie od Islámského státu, Sýrie by se nepotýkala se snahou o rozdrobení nebo obnoveným záměrem USA svrhnout Asada z důvodů uvedených výše. Ale Rusové, očarováni sny o spolupráci s Washingtonem, dostali Sýrii i sebe do obtížné situace.


Rusové převzali iniciativu a udivili svět, když vyhověli žádosti syrského vedení o jejich zapojení do konfliktu. Washington zůstal bezmocný. Ruská intervence náhle zvrátila situaci nikoliv ve prospěch Islámského státu. A potom náhle Putin oznámil, že Rusko odchází.


Ale mise splněna nebyla a Rusko v ní znovu pokračovalo, stále ještě s iniciativou na své straně, ale zlehka zbrzděnou iracionálním odchodem. Jestli mě paměť neklame, tyto odchody a příchody se udály několikrát.



Poté, když Rusko znovu vyhrálo nad Islámským státem, zpomalilo ve finiši v marné víře, že tentokrát už Washington bude – nakonec – spolupracovat s Ruskem při zničení poslední pevnosti IS. Místo toho USA vyslaly vojska, aby blokovala rusko-syrskou ofenzívu.


Ruský ministr zahraničí si postěžoval, ale Rusko beztak nevyužilo svoji převahu na bojišti, aby odsunulo na stranu symbolické americké síly a ukončilo tento konflikt. Ale nyní Washington dává Rusku „varovné signály“, ať nestojí v cestně jemu. Pochopí někdy ruské vedení, že Washington slovo „spolupráce“ chápe pouze v jednom významu – jako uzavření vazalské dohody?


Jedinou variantou pro Rusko je nyní říci Washingtonu, ať se někam odebere – že Rusko nedovolí sesadit Asada.

 

Nicméně ruská pátá kolona, která je ve svazku se Západem, bude trvat na tom, že Rusko nakonec dosáhne spolupráce s Washingtonem, jestliže obětuje Asada. Takový ústupek samozřejmě zničí image ruského vedení, což bude využíváno, aby Rusko bylo zbaveno přítoku valut z prodeje ruského plynu do Evropy.


Putin prohlásil, že Rusko nemůže důvěřovat Washingtonu. To je správný závěr učiněný na základě faktů. Tak proč Rusko pokračuje v zahánění sebe sama do obtížné situace snahou o spolupráci s Washingtonem?


„Spolupráce s Washingtonem“ znamená jen jedno: znamená vzdát se Washingtonu.

Putin jen částečně očistil Rusko. Země je stále plná amerických agentů. Ustoupí Putin washingtonskému establishmentu, přesně tak, jak to udělal Trump?


Je zarážející, jak málo ruská média chápou nebezpečí, v jakém se Rusko nachází.


Paul Craig Roberts

Zdroj: polismi.ru

Překlad: ea24