Třikrát v Británii - Někdo tvrdě straší Londýn

Dmitrij Něrsesov

 

Řada neštěstí, která se snesla na Londýn, přišla v době nejednoduché politické situace. Vnucuje se myšlenka, že se nejvyšší vedení Spojeného království stalo terčem cílených akcí, zastrašování, podle současné terminologie trollování.

 

Série teroristických akcí a následný požár navozují myšlenku, že nejde jen o prostou tragédii. První z otázek je, jak mohl mnohapatrový dům shořet jako věchet slámy odspodu vzhůru, jako kdyby to bylo k požáru připraveno.

 

Británie je před odchodem z EU, právě začnou oficiální jednání. Ve hře jsou nejen osudy státu a milionů lidí, ale skutečně ohromné peníze. Řeší se otázky kam a po jakých kanálech budou přečerpávány. Britské hlavní město je světovým finančním centrem. Jak finanční centrum funguje, od toho závisí nepředstavitelně mnoho. Z toho za prvé vyplývá, že vztahy Británie a EU ( i ostatního světa) jsou problémem globálního rozměru a za druhé, že kolem tohoto problému je nelítostný zápas skutečných vládců světa, majících pod palcem a řídících světové finance.

 

Dnes je jasné, že rozhodování této globální otázky závisí především na tom, kdo drží v rukách kormidlo v Londýně: na vládě Jejího veličenstva a premiéra. Obzvláště britský premiér musí vést stát buď k úplnému rozchodu s EU, nebo k nějaké formě asociace s ní.

 

Je jasné, že pozice premiéra je za těchto podmínek fatální. Je na něj ohromný tlak ze dvou stran. Není divu, že bývalý předseda vlády Cameron, který situaci s referendem o brexitu „zavařil“, složil funkci. Odpovědnost mu připadala neúnosná.

 

Theresa Mayová je v obtížném postavení. Není politička, natož veřejná politička, není ani stranická funkcionářka. Není pro ni lehké vést za sebou národ. Je však zodpovědná a ze své úlohy neustoupila. Naopak, pokusila se využít nejpřirozenější zákonnou metodu politické mobilizace a vytvoření spolehlivých mechanismů řízení – ohlásila předčasné parlamentní volby.

 

Předběžné průzkumy ukázaly, že Mayová a její konzervativci měli šanci vyhrát. Pro jednání o brexitu to byla výhoda. Náhle přišly jeden za druhým teroristické akce. Narušily obvyklý průběh volební kampaně a voličům ukázaly, že současná vláda s premiérkou nedokáží zajistit potřebnou bezpečnost ani v hlavním městě. Je to faktická prohra Mayové.

 

Vypadá to jako náhoda? Nebo je třeba připustit, že ti, kteří řídí teroristické útoky, jednali záměrně, aby ovlivnili výsledky voleb. Je to logicky opodstatněné. Ne jako jsou například fikce o ruském vlivu na výsledky prezidentských voleb v USA.

 

Co bude dál?

 

Proslýchá se, že Mayová bude rezignovat s tím, že na sebe vezme odpovědnost za prohrané volby. Avšak neodstupuje, jedná s Iry o koalici a dostává od královny mandát k sestavení nové vlády. Znamená to, že její program brexitu trvá.

 

Mezi tím přijel do Londýna Macron. Na společné tiskové konferenci s Mayovou nečekaně prohlašuje, že „dveře EU jsou pro Británii otevřené“ až do ukončení jednání o jejím odchodu z EU. Zprostředkovává poselství: „Zrušte svůj plán brexitu a vyslechněte názor jiných lidí, důležitějších a s účinnějším rozhodováním, než je to vaše!“ Kdopak asi stojí v pozadí, když Macron vyšel z banky Rothschildů?

 

Po atentátech vzplála v severním Londýně mnohapatrová budova. To lze rozšifrovat následovně: Vážená paní Mayová, nenecháme vás v klidu.

 

Není divu, že britská premiérka pod takovým tlakem začala polevovat. Celý svět oblétly fotografie, které zachytily její neadekvátní chování na stadionu vedle spokojeného a usmívajícího se Macrona.

 

Stejně tak nebude divu, jestliže v nejbližších dnech dojde v Londýně buď k politickému zemětřesení, jehož výsledkem bude odchod Mayové z její fatální pozice, anebo …nedej bůh něco horšího.

 

Převzato z Pravda.ru

Outsidermedia.cz