Time jmenoval země, které se nejvíce bojí Trumpova prezidentování

 

Časopis Time vydal článek o reakci světa na prezidentování Donalda Trumpa. Materiál, jehož překlad byl zveřejněn na Inosmi, začíná slovy, že "za hranicemi USA mnozí radostně přivítají zprávu o nastoupení Donalda Trumpa do funkce amerického prezidenta". Jako příklad je uváděno Rusko, Filipíny, Turecko a Sýrie. Ale jsou tu i ti, kteří se vážně Trumpova prezidentování obávají.

 

Mezi nimi je Mexiko. Trump mnohokrát upozorňoval, že Mexiko se má připravit na návrh zákona o zdi, až na několik miliónů deportovaných a na silný tlak na obchod. Přičemž pro stát, který posílá do USA 80% svého vývozu a přijímá 60% jejich dovozu, to bude skutečná rána.

 

Další na seznamu je Japonsko. Nehledě na společné zájmy vůdců států, situaci s Japonskem může ovlivnit růst napětí mezi USA a Čínou, je v publikaci uvedeno. Pokud Trump vyprovokuje zvýšení napětí ve vztazích s Čínou, Japonsko se ocitne mezi dvěma svými hlavními obchodními partnery.

 

Autor článku se domnívá, že neobyčejné znepokojení vyjadřují pobaltské země. Údajně se obávají invaze Ruska na pozadí zlepšujících se vztahů mezi Washingtonem a Moskvou.

 

S obavou se na Trumpa dívá i Německo. Podle listu oslabí sympatie Trumpa k ruskému vůdci pozici Angely Merkelové a upevní postavení těch Evropanů, kteří tvrdí, že snahy o potrestání Ruska jsou kontraproduktivní a jsou odsouzeny k fiasku.

 

Seznam uzavírá Francie. Bojí se, že Trumpovo vítězství by mohlo přesvědčit voliče, že na jaře letošního roku je třeba učinit volbu ve prospěch krajně pravicové Národní fronty a její vůdkyně Marine Le Pen.

 

Připomeňme, že při inauguraci Trump prohlásil, že Amerika bude usilovat o přátelství se všemi zeměmi s vědomím, že každý si hájí své zájmy.

 

Pravda. Ru ale také informovala, že americká média předpovídají USA v příštím roce válku s Ruskem nebo Čínou. V článku The Christian Science Monitor se uvádí, že přehodnocení čínské politiky Trumpovou administrativou dokonce může přerůst do otevřeného vojenského konfliktu. Kromě toho, konstatuje list, se americké úřady budou muset střetnout s rozpory v otázkách bezpečnosti s Kremlem, "jehož armáda je stále silnější".

 

Ale ne všechny zahraniční listy předpovídají válku mezi USA a Ruskem. The Washington Post uvádí ve svém článku, že Putin a Trump by mohli podepsat pakt o neútočení. Dokument by podle listu mohl obsahovat vzájemná ujištění, že "se vzájemně zdrží jakýchkoli násilných činů, jakýchkoliv agresivních akcí a útoků - a to jak jednotlivě, tak společně s dalšími mocnostmi".

 

Novinář hovoří o styčných bodech mezi oběma vůdci - "antipatii vůči NATO" a také o společných hospodářských zájmech.

 

A nedávno Pravda. Ru informovala, že evropský tisk je vážně znepokojen skutečností, že Trump a Putin mohou rozdělit Evropu a uspořádat Jaltu-2. Když autor vychází se sblížení obou lídrů, Putina a Trumpa, vyjadřuje obavu, že americký prezident podepíše pro Evropany nevýhodnou dohodu s hlavou Kremlu.

 

"Byla by to nová Jalta, nové rozdělení Evropy na sféry vlivu, varuje autor článku v deníku Neue Zürcher Zeitung. Vždyť jak je známo, jeden z cílů ruského prezidenta spočívá v tom, aby se Rusko opět stalo supervelmocí". Podle novináře se Trump domnívá, že by mohl "rozseknout uzel a domluvit se s Putinem, přičemž tak, aby to bylo prospěšné pro obě strany". List uvádí, že hlavním nepřítelem Ameriky nyní není Rusko, ale Čína. Právě na oslabení této země budou zaměřeny všechny přátelské kroky směrem k RF.

21. 1. 2017     

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová