Tichý převrat v Bavorsku

Natalija Meden

6. prosince 2017

 

V Bavorsku dochází k revoluci, k takovému palácovému převratu bez krve a pletich „s oboustranným souhlasem“ a s odloženým účinkem: Horst Seehofer svoji funkci premiéra federální země Bavorsko postoupí Marcusi Söderovi. Seehofer takto ukončil dlouho trvající rozruch kolem své politické budoucnosti a řekl, že vůdcem CSU hodlá zůstat, avšak nebude na kandidátské listině jarních regionálních voleb.

Seehofer je dobře znám v Rusku. V Německu je v popředí zájmu, neboť Bavorsko neznamená jen 20 % území Německa a 16 % obyvatel Německa, ale též 18 % HDP. Ekonomika této federální země roste mnohem rychleji než německá ekonomika celkově. „Bavorský lev“ Franz-Josef Strauss kormidloval velmi hlasitě, ale také Horst Seehofer patří mezi nejvlivnější německé politiky. Letos v létě si jej polovina Němců žádala nadále do politiky. Ostře kritizoval přístup k migraci Merkelové a mluvilo se o tom, že kvůli rozporům v CDU se v Bavorsku utvoří vlastní regionální zastupitelstvo a v zářijových volbách že oba křesťanské svazy vystoupí odděleně. Až tak daleko to však nedošlo. Merkelová se nezúčastnila loňského sjezdu CSU poté, kdy Seehofer nepodpořil její migrační politiku. Jeho slova o určení stropu na příjem migrantů byla bombou na německé politické scéně.

Německá smetánka je snahami Seehofera o obnovení normálních vztahů s Ruskem znechucena. Letos navštívil Rusko dvakrát. Uvedl: „Dobře chápeme jeden druhého. Nepotřebujeme příliš dlouho hovořit, abychom se chápali.“ Tehdy byly podepsány dohody o vložení deseti miliard EUR bavorského koncernu Linde Group do výstavby ropného chemického komplexu v Tatarstánu. Při své březnové návštěvě řekl, že považuje za povinnost rozšířit a prohloubit dobré vztahy. To nepadlo do noty německému tisku. Obvinil bavorského premiéra z „propagandy ve prospěch Putina“. Ještě více byl kritizován za návštěvu Ruska v roce 2015.

Seehofer zůstane bavorským předsedou vlády ještě 4 až 5 měsíců, potom přijde pravděpodobně „éra Södera“. Söder počítá s tím, že na jednáních o vládě uhájí křesťanští demokraté svoji konsolidovanou  pozici, a to nepřijímat více migrantů z humanitárních důvodů než dvě stě tisíc za rok. Söder se také rezolutně staví za přísné omezení spojování rodin osob se statusem běžence. Po zjištění této skutečnosti FDP prohlásila, že v případě krachu jednání o velké koalici je připravena obnovit jednání o „jamajce“. Konzultací ohledně sestavení koalice se za CSU účastní Seehofer, nikoliv Söder.

Za odstoupení Seehofera se otevřeně postavil představitel konzervativního křídla CSU Gauvailer. Söder slibuje posunout stranu vpravo. Kdysi se o to snažil Strauss, idol Södera v jeho mládí. V praxi znamená posun CSU doprava vrhnout všechny síly na odpor straně Alternativa pro Německo (AfD), jejíž podpora se v Bavorsku od loňských voleb do Bundestagu zvýšila na 13 až 14 % (výsledky  průzkumu) proti dřívějším 12,4 %. Naopak se snížila popularita CSU o 2 až 3 %, na 36 %. Söder se žene do boje a slibuje vrátit straně důvěru Bavorů. Ovšem riskuje opakovat fiasko Schulze. Podpora Södera v jeho straně není stoprocentní. Je krom jiného kritizován za styl vedení – neprůhledný a nepružný. Nyní je v Bavorsku silně otřesena bývalá jednota CDU/CSU a Söder by to měl napravit.

Dnes má AfD všechny příležitosti dostat se do bavorského regionálního parlamentu. Její sjezd o minulém víkendu ukázal, že k tomu dojde, pokud se jí podaří vyhnout se té nejvážnější hrozbě – rozkolu ve svých řadách. Po volbách na sjezdu strany oznámila spolupředsedkyně Frauke Petri, že vytvoří vlastní hnutí. Na její místo byl zvolen Alexander Gaulanda, což se považuje za znamení, že strana nebude dělat kompromisy s vládní elitou.

Nyní vzniká v německém politickém systému nová politická strana s budoucností – AfD, a nové hnutí v řadách zavedené strany – bavorské CSU.

Převzato z Fondsk.ru

Outsidermedia.cz