Ti, kteří chtějí emigrovat, začali brát v úvahu novou situaci v Rusku

4.7.2017     Irina Alksnisová

Průzkumy veřejného mínění ukázaly nižší procento těch, kteří chtějí opustit Rusko. Ale mnohem zajímavější je studovat celou řadu dalších ukazatelů. Ve skupině Rusů, kteří chtějí emigrovat, se objevil nový a nečekaný trend. Má přímý vztah k nové pozici, jíž Rusko začalo zaujímat na světě.

 

VCIOM  vykonal  pravidelný každoroční průzkum veřejného mínění na téma přání a plány ruských občanů, kteří chtějí emigrovat.

„Očekávání, že „emigrace všechno vyřeší“ se prudce snížila, a lidé, kteří se k ní chystají, začali podnikat aktivnější kroky“. Studie  zaznamenala  nízký podíl těch, kteří chtějí opustit zemi - 10%. Zároveň není nutné přikládat tomuto číslu nadměrný význam, neboť je to pouze o jedno procento méně než v loňském roce. Po roce 2010 trvale kolísá počet těch, kteří chtějí emigrovat, mezi 11 a 13 procenty. Zajímavější je sledovat některé významné změny v tomto roce.

Pokud jde o otázku načasování emigrace,  zvýšil se až o 10% počet lidí, kteří se chystají na stěhování v příštím roce nebo dvou (7% bylo v roce 2016,  17% v letošním roce). Také se o 6% zvýšil podíl lidí ( z 6% na 12%), kteří se chystají k tomuto kroku v průběhu 10 nebo více let. Současně se dramaticky snížil (každopádně téměř o 10%) podíl těch, kteří nepřemýšleli o této otázce, a pro něž z různých důvodů není možné stanovit předpokládaný datum odchodu.

Neméně vypovídajícími byly odpovědi na otázku opatření přijatých v souvislosti s plány na emigraci. Růst, někdy velmi značný, existuje téměř ve všech ohledech: šetření na emigraci 20% (bylo 15%), shromažďování informací o plánované imigrační zemi 20% (bylo jich 14%), naučení se jejímu jazyku 19% (bylo 14%), konzultace s přestěhovanými přáteli 15% (11%). Méně znatelný růst je přítomen i pro jiné aktivity, od vyhledávání práce v zahraničí po hledání doplňujícího vzdělání. Současně o 12% klesl počet těch, kteří nedělají nic v souvislosti s touhou opustit zemi (z 63% na 51%) . Tyto údaje naznačují, že v uplynulém roce došlo mezi lidmi, kteří chtějí emigrovat, k významnému posunu. Významný počet z nich převedl tuto touhu z amorfních snů na určený cíl. Tato změna svědčí o velmi důležité změně v povědomí ruské veřejnosti. Současná situace v zemi (a to jak interně, tak i ze zahraničí) je vnímána jako dlouhodobá. Očekávání (jak ve formě strachu, tak i nadějí), že „vše se vyřeší“ přechodem do jiného státu, se prudce snížila. Lidé, pro které je současný stav nepřijatelný, začali podnikat aktivní kroky k emigraci.

V některých ohledech došlo k ještě výraznější změně veřejné nálady u následující otázky – u důvodech pro touhu opustit Rusko. Došlo k nebývalému poklesu podílu historicky hlavního důvodu odchodu ze země - vyššímu standardu bydlení/platu/penze/uplatnění v jiné zemi. Pokud se loni pro tento důvod vyslovilo 50%, pak v roce 2017 jejich podíl klesl na 33%. Ale prudce vzrostly další důvody: sociální zabezpečení/stabilita - ze 7% na 15%, antipatie k moci - ze 7% na 15%, vhodnější klima - od 4% do 12%. Zarážející je zvýšení podílu následujících důvodů „vyšší úroveň kultury /odlišná mentalita“ (z 0% na 11%), „dodržování právních předpisů v oblasti lidských práv“ (z 0% do 10%) a „silná nechuť k životu v Rusku oproti v jiné zemi „(z 3% na 10%).

 

Jak je možné interpretovat tato čísla?

Svědčí o takovém postoji veřejnosti, že současné postavení Ruska ve světě (bez ohledu na to, zda je hodnoceno respondenty pozitivně či negativně) je vnímáno jako stabilní, a to v dlouhodobém horizontu. A toto stanovisko potenciálních emigrantů, o stabilitě a pravděpodobně dlouhodobosti tohoto postavení, poskytuje veřejnou podporu politice úřadů.

To je důvod, proč došlo k dramatickému posunu v motivech k emigraci z ekonomického důvodu k různým „politickým“. A zvýšil se podíl motivací „špatná vláda“ (nechuť k současné moci a k porušování lidských práv v této zemi), ale také „špatní lidé“ (ti, kdo neradi žijí v Rusku a chtějí vyšší úroveň kultury v jiných zemích). Vypadá to jako „prozření“ v ekonomickém důvodu emigrace a na přeorientaci v rovině konkrétních úsilí opustit zemi.

A poslední, a jasně vypovídající, jsou odpovědi na poslední otázku - na požadovanou zemi imigrace. Výrazně klesl podíl těch, kteří si přejí imigrovat do Francie (z 5% na 1%), a současně se zvýšil počet příznivců Austrálie (z 2% na 7%). Tyto změny naznačují poměrně pragmatické posouzení lidí uvažujících o odchodu na situaci ve vnějším světě. Pravidelné zprávy z Francie svědčí o problémech s útoky migrantů,  proto je mnohem méně atraktivní.

Růst atraktivity Austrálie naznačuje, že mnoho lidí si uvědomuje, že něco, z čehož chtějí utéct z Ruska, je ve značné míře přítomno ve většině ostatních zemí. Austrálie, ztracená na okraji světa,  je vnímána jako poslední fragment starého dobrého Západu, u níž doufají nedojde k rostoucí globální bouři, v jejímž teritoriu je i Rusko.

 

https://vz.ru/society/2017/7/4/877271.html

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf