Teror v Myanmaru - jak USA čelí čínské nové Hedvábné stezce

 

Sean Stinson  ,  Global Research, 15.9. 2017

 

Čínská nová Hedvábná stezka (Belt and Road Initiative – (BRI)) přináší monumentální přeměnu globálního ekonomického řádu, která představuje existenční hrozbu pro Pax Americana, řád který existoval od konce studené války. Pochopení tohoto kontextu je zásadní pro to, aby bylo možné pochopit současnou hysterii, která vychází od nevládního průmyslového komplexu a je poháněna západní liberální mocí.

 

Jak jsem již dříve tvrdil, rozhodnutí, která od ledna přijala Trumpova administrativa, naznačují posun v zahraniční politice USA. Už se nezabývá drobnými válkami ve prospěch izraelské lobby a třídy miliardářů, pozornost byla zaměřena aktivně na Asii a zejména na Čínu. Bývalý šéf strategického týmu v Bílém domě Steve Bannon řekl v rozhovoru v časopise American Prospect magazine:

"Pro mě je ekonomická válka s Čínou vše. Musíme se na to soustředit. Pokud ztratíme dalších pět let, myslím, že nejvýše za 10 let se dostaneme do inflexního bodu, z něhož se nikdy nedokážeme zotavit."

Bez náznaku ironie, dodal Bannon později:

„Čína nyní je jako Německo v roce 1930. Je to na hraně. Mohlo by to pokračovat nebo jít jinak.“ „Sto let od nynějška si budou pamatovat to, co jsme udělali, abychom čelili Číně v jejím vzestupu k ovládnutí světa.“ „Musíme znovu potvrdit sebe sama jako skutečnou asijskou moc : ekonomickou, vojenskou, kulturní, politickou."

 

Čínský BRI projekt je infrastrukturní projekt v rozsahu 8 bilionů $ , který si klade za cíl obnovit starověkou Hedvábnou stezku, integrující euroasijský kontinent rozsáhlou sítí silnic, železničních a námořních tras přes 60 zemí, a absorbující velkou část současné nadbytečné kapacity v Číně tím, co prezident Xi Jin-ping popisuje jako otevřenou a inovativní cestu k spolupráci, která zvítězila. To také signalizuje konec trvalé americké globální hegemonie.

Významná rozhodnutí o zahraniční politice, která byla doposud přijata v rámci Trumpovy vlády, zahrnují strategické ustoupení ze Sýrie, zesílení nepřátelských aktivit vůči Íránu, shození 11 tunové Matky bomb na východní Afghánistán a zdvojnásobení vyslaných vojsk v nejdelší válce Ameriky. To vše jsou znaky jednotného přístupu zaměřeného na narušení rostoucího regionálního vlivu Číny jakýmkoli možným způsobem.

Jeden ze šesti hospodářských koridorů tvořících BRI, je 2800 km dlouhý koridor Bangladéš-Čína-Indie-Myanmar (BCIM), spojující Kalkatu v Indii s Kchun-mingem v provincii Jün-nan v Číně přes Dháku (Bangladéš) a Mandalay (Myanmar). Centrálním centrem tohoto koridoru je Kyaukphyu Special Economic Zone (KSEZ), která zahrnuje expresní železniční a hlubinný přístav a má potenciál proměnit Myanmar v regionální logistický uzel, který v obchodě sousedí s Thajskem a Laosem.

 

Ale spíše než skvělou příležitost pro regionální rozvoj, vidí generálové v Pentagonu BCIM jako nepřátelskou zásobovací linku. Vzhledem k tomu, že Spojené státy vytvářely své vojenské svazky v Jihočínském moři a hlídaly Malacký průliv - potenciální místo, kde by mohlo dojít k dodávce ropy do Číny - čínsko-myanmarský plynovod za 10 miliard dolarů, který vede z bengálského zálivu do čínské provincie Jün-nan je nyní kritické místo pro energetickou bezpečnost Číny. Zahrnutí Rakhine (Arakanu – část Myanmaru) pod americkou/NATO kontrolu by byl zřejmý způsob, jak sabotovat tento projekt.

Stejně jako Ujguři čínského původu v provincii Xingxang (Sin-ťiang), muslimská menšina Rakhine, známá jako "Rohingyové", zahrnuje povstalecké skupiny podporované západními politickými zájmy, jako je Harakah al-Yaqin, Arakan Rohingya Salvation Army. Stejně jako pohaněči psů při psích zápasech, agenti provokatéři z jejich řad zapalují vlastní vesnice a zabíjejí vlastní lidi, aby podnítili násilí. Navíc jejich násilné zločiny proti místní buddhistické populaci vyvolaly brutální protiútoky proti etnickým muslimům po celé zemi. Násilí, za které "mezinárodní společenství" obviňuje barmské úřady.

 

Aung San Suu Kyi je miláčkem liberálního "svobodného tisku" po dobu dvou desetiletí. Je ikonou barmské nezávislosti. Její opozice vůči vojenské juntě z Myanmaru jí získala Nobelovu cenu za mír a 15 let v domácím vězení před tím, než její národní liga pro demokracii konečně v roce 2015 zvítězila. Suu Kyi se nyní ocitá v proslulé společnosti Saddáma Husseina, Manuela Noriegy a Ngo Dinh Diema- jako majetek, který je již odepsán, a který má být vyhozen na smetiště.

Ruské ministerstvo zahraničí si doposud nekupuje císařský rod na Myanmaru a Čína odmítla podpořit zapojení OSN do krize.

Turecko je nejhlasitější ve svých výzvách k humanitárnímu zásahu, což není žádné překvapení, vzhledem k jeho dosavadním aktivitám. Bylo to koneckonců Turecko, které volalo do zbraně jménem libyjských muslimů, údajně obětí násilí a genocidy za „brutální diktatury“ Muammara Kaddáfího. Bylo trapné, když Amnesty International byla později nucena připustit, že tato tvrzení nebyla založena na žádném skutečném důkazu - pro Kaddáfího již bylo příliš pozdě. Jehož zajetí a mimosoudní poprava nastavily novou nízkou úroveň pro síťový voyeurismus. Turecko bylo také důležitým hráčem v šestiletém úsilí o potlačení světské demokracie ve Sýrii a její nahrazení wahhabistickou teokracií, která je příznivá pro západní ropné zájmy. Na rozdíl od Libye, která byla během šesti měsíců zcela zničena a předána teroristům, Sýrie dosud přežila díky odhodlání armády a jejích spojenců, Ruska, Íránu a Hizballáhu.

Předtím, než dovolíme, aby naše emoce byly manipulovány do podpory dalšího humanitárního násilí, neměli bychom mít iluze o tom, co přijde dál. „Odpovědnost chránit“ je téměř vždy předchůdcem genocidy. Jeden z hlavních obhájců libyjské války byl francouzský veřejný intelektuál a mediální osobnost Bernard-Henri Lévy. Na otázku tvrdého reportéra BBC  Stephena Sackura: „Souhlasíte s tím, že vojenská intervence v Libyi nedopadla tak, jak jste doufali, že to vyjde?" Lévy odpověděl: „Ne (směje se) Ne ne, nikdy jsem nepochyboval, že to půjde takhle."

 

Tento článek původně vydal The Last Yawn.

Copyright © Sean Stinson , Global Research, 2017

https://www.globalresearch.ca/terror-in-myanmar-as-us-faces-off-against-chinas-belt-and-road/5609146

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf